Macska vagy kutyapártiak vagytok inkább?
Van aki esetleg mindkettőt egyformán szereti? Nálunk a családban teljesen egyértelmű hogy ki milyen "párti" mert van kutyánk és macskánk is és pl édesapám egyértelműen a kutyát szereti jobban, én pedig a cicákat favorizálom.
Nem vitaindítónak szánom, csak kíváncsi vagyok véleményekre.:)
Ha lehet akkor kort és nemet is írjatok, kíváncsi vagyok igaz-e a sztereotípia hogy a nők inkább macskásak a férfiak pedig kutyásak.:)
Örülök hogy van aki hasonló állásponton van mint én, macskapártiak tartsunk össze, úgyis kisebbségben vagyunk!:D
A gyilkolászás kifejezés pedig tényleg nem állja meg a helyét. Egyetlen állat sem brutális gyilkos, semelyik nem öl kedvtelésből, puszta szórakozásból, mindegyiket az ösztöne vezérli. Az hogy megmutatja a zsákmányt, annak is van biológiai jelentősége. Egyébként az amit valaki írt hogy ökológiai katasztrófa a macska, a legnagyobb butaság. A természetben magától kialakul a ragadozók és a prédaállatok közti egyensúly. Ha pl sok a macska akkor kevesebb lesz a zsákmány, következésképpen a macskák más vadászterületet keresnek, ezáltal visszatérnek a zsákmányállatok, ennek hatására újra megjelennek a macskák és így tovább. Amúgy a rágcsálók kipusztulásától nem nagyon kell tartani szerintem, madarak közül meg jellemzően a beteg, öreg, legyengült egyedeket tudja elkapni a macska, ami amúgy is elpusztulna. Szóval ez a gyilkolászás meg ökológiai katasztrófa nagy marhaság.
#50 Ez annyit jelent, hogy elfogadja őt családjának, és ajándékot visz neki, hogy megegye. Persze nem fogja, de ezt a cica nem tudja, viszont nagyon nagy dolog. Nem csak úgy lehet hálát kifejezni, hogy tisztára nyalják a talpad.
A macska hasznosságáról annyit, hogy ha nem lennének, már nem lenne emberiség, vagy legalábbis sokkal elmaradottabb lenne. Gondolok itt a pestisjárványokra .. Nem hókuszpókusszal fékezték meg.
Látom itt a kutya-macska pártiak között eléggé elfajultak a dolgok a megoszló vélemények miatt.
Leírom a tényeket mindkét állatról, hogy jobban tudja mindenki.
Macskák:
Hasznossága csak akkor van, ha vannak a házban egerek, mert előkeríti őket és elhozza nekünk, ha betanítjuk nekik, ugyanis ezt sem magától csinálják. Kis termetük miatt ezért oda is eljutnak ahová a kutyák már nem. Agilisek, jól tudnak mozogni, vadászni, tájékozódni látni, hallani, jó túlélők.
Az emberek szinte csak kedvtelésből tartják, hogy legyen mit simogatni, cirógatni, meg, hogy a gyerekek játszanak velük, meg, hogy ne legyenek egyedül.
Kevesebb erőfeszítést/odafigyelést igényel a tartásuk mint egy normális testméretű kutya.
Macskákkal is könnyen kilehet alakítani kölcsönös szeretetet, a macska tudja kit szeret, és kitől kell tartania, kevesebbet tud fizikailag ártani egy embernek mint egy kutya, ha esetleg megvadulna. Sokszor ragaszkodó a macska és intelligensek is mert ha ismerjük őket, mindig felismerjük, hogy mit akarnak, illetve ők is felismerik, hogy mi mire készülünk. Szeretetre, és játékra éhes virgonc kisállatok.
Kutyák:
Nem is kell említenem, hogy mi mindenben tud hasznos lenni a kutya, vadászat, vaksegítés, rendőri/tűzoltói/mentői tevékenységek, kábítószer, robbanószer keresés, állat terelés, házőrzés, személyvédelem, riasztás, felderítés stb stb stb.. tehát hasznosság terén mondhatni szinte végtelen a skála, a macskával szemben.
A kutyáknak olyan személyiségük van, hogy ha szocializált életet élnek, akkor kell egy vezető. Vagy a kutya, vagy a gazda. De valakinek mindenképp a falkavezérnek kell lennie.
Nekünk is meg a kutyának is az a jó, ha ezt a szerepet mi töltjük be, mert így egyrészt engedelmeskedik a kutya, másrészt egy csomó aggodalomtól szabadítjuk meg a kutyát, mert így nyugodtak lehetnek, hogy a problémák megoldásán nem nekik kell agyalniuk.
A kutyák nagyon ragaszkodóak és hűek a gazdájukhoz, képesek éveket is várni és több ezer kilométert is vándorolni, hogy a gazdájukat újra láthassák. Nem egy kutya pusztult bele depresszióba mert elveszítette a gazdáját.
Nagy előny a macskákkal szemben, hogy a kutyák általában sokkal intelligensebbek a macskáknál, felismerik ha valami bajunk van, mindig odafigyelnek ránk és segítenek a bajban, egy macska ilyenkor csak passzív szereplőként élne át a történteket.
Nagyon mély és kölcsönös kapcsolatot lehet a kutyákkal kialakítani, ezt mindenki tudja, nem hiába mondják azt, hogy a kutya az ember legjobb barátja.
Kutyák fajtól függően, gyorsak, erősek, jó szaglóképességűek, leleményesek, okosak, agilisek, strapabíróak, bent tartott, domesztikált kutyák viszont jóval kevesebb eséllyel élik túl az elkövetkező hónapot mert eddig még sosem kellet vadászniuk az ennivalóért mert az ember kiszolgálta őket, a macskákra ez az esetlenség kevésbé jellemző.
Összességében sok kutya-macska faj van, igény, és személyiségtől is függ, hogy kinek mi a jó.
Az viszont tény, hogy egy kutya minden téren sokkal jobban kitudja elégíteni az ember igényeit mint egy macska, legyen az haszon cél, szeretet, hűség, játszás, együttműködés.
Nekünk mind kutyából, mind macskából volt sok, tudom jól mindkettőnek az előnyeit-hátrányait :)
A kutyák hasznossága csak az engedelmességükben rejlik. Egy macska anatómialag sokkal megfelelőbb lenne szinte az összes feladatra, amit a kutyák ellátnak, de személyiségükből adódóan nem a legalkalmasabbak, mert önállóságuk miatt nehezebben betaníthatók. Ettől függetlenül a SZAGLÁSUK, hallásuk, látásuk stb mind jobb a kutyákénál. (Persze ez leginkább fajtafüggő, dehát most általánosságban beszélünk.)
Természetesen ez alól kivétel az örző-védői tevékenység, mivel egy 5 kilós állat nem fog tudni megállítani egy betörőt .. De ha idevesszük a kb németjuhász nagyságú nagymacskákat, a gepárdot, a hópárducot vagy esetleg még a hiúzt, sokkal erősebb a harapásuk, nagyobbat ugranak, gyorsabbbak stb ..
Elvégre is nem házimacska méretű kutyákat használnak őrző-védő feladatokra so your arguement is invalid : )
Kérdező: elnézést, hogy belekontárkodok a te saját kérdésedbe, de ilyen témában mindig előbújuk belőlem az "anyatigris" :D
Egyértelműen macskapárti vagyok, van is macskám, nem is egy. Nekik egyéniségük van. Van amelyik önkényúr, van amelyik magának való, de van amelyik hűségesebb, mint egy kutya!
Tapasztalat!
30N
ez nem akarattól függ... egy kutya sem csinálja meg, ha nem akarja... egy olyan macska nincs amelyiket meglehetne tanítani olyan komplex feladatokra mint egy kutyát... akármennyire is szereti a kérdező a macskákat, a tény az tény. A macskák is intelligensek, de közel sem annyira mint a kutyák. Olyan nem létezik, hogy több millió macskából egy se akarja megcsinálni azt, amit 10 kutyából legalább 8 megcsinál....
Volt olyan macska, még régen mutatták a fokuszba, hogy a gazdája megtanította késsel, villával enni, na én olyan kutyáról is tudok amelyik ezen felül még olvasni beszélni és számolni is tud :) És több mint 200-300 szót ismer és azonnal reagál is rá.
Vitathatatlan a kutyák intelligenciája a macskáékkal szemben.
Csak mert nekünk van egy 1.6-os chevrolet lacetti gépjárműnk otthon, nem mondjuk azt, hogy az a legjobb, legszebb, leggyorsabb, legmegbízhatóbb autó a világon, csak azért mert a miénk. Értem? :)
Értem?? Nem a diákjaid vagy a gyerekeid vagyunk... Nem annyira vitathatatlan a kutyák intelligenciája a macskák felett mint amennyire te ezt így gondolod. És de a kutya akkor is megcsinálja amit parancsolsz neki ha nem akarja, tudom mert nekem is van kutyám. Ha azt mondod neki edd meg a paprikát, megeszi akkor is ha utálja.
Ja és ha ismersz beszélő kutyát (nem olyat amelyik az ember hangjára vonyít) akkor légyszi linkeld már be, erre nagyon kíváncsi lennék.
Ezek egyébként akkora hülyeségek, az állatok ilyenekre nem taníthatók meg amiket leírtál csak az elfogult emberek hiszik hogy a kutyájuk (vagy macskájuk) beszél meg számol meg gondolatot olvas meg stb.
Az én macskám mindig érti hogy mit akarok tőle, ismeri a szavakat, ha hívom a nevén jön, tudja ha valamit nem szabad neki csinálni, de csak azért is csinálja mert nem érdekli, nem akar engedelmeskedni. Ennyiről van szó. Ja és akkor az én macskám is beszél mert ha szólok hozzá válaszolgat.:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!