Kezdőoldal » Állatok » Macskák » Mit tegyek, ha a szomszéd...

Mit tegyek, ha a szomszéd megfenyegetett, hogy elpusztítja a macskáimat?

Figyelt kérdés
Konkrétan szólt, hogy csináljak valamit a macskáimmal, mert odapiszkítanak a teraszára. Mondtam, hogy mit tudnék tenni? Erre mondta, ha nem leszek képes erre, akkor megoldja ő, de nem fog tetszeni nekem.
2021. ápr. 29. 15:59
 51/104 anonim ***** válasza:
89%

Kérdező, én vidéki vagyok, macskáim is vannak, kószálnak is napközben, de a szomszédodnak adok igazat. Ha őt zavarja a macskaszar - jogosan -, akkor neked kell megoldani a cica távoltartását.

És ha engem zavar a szomszédom átmászkálós kutyája, azt pedig neki.

2021. ápr. 29. 17:54
 52/104 anonim ***** válasza:
100%
Én is vidèki vagyok. Kedves Nagykàllói vàlaszoló szomszèdsàgàból,( kicsi a világ) igen kószàlnak a cicàk, és sok marad az úton matricànak. Olyan hirtelen tudnak az autó elé szaladni, hogy esély nincs megàllni. Szóval mindenképp jobb ha bent van az udvaron.
2021. ápr. 29. 18:13
 53/104 A kérdező kommentje:
Öntsünk tiszta vizet a pohárba! Ha engem burkoltan megfenyeget valaki egy életellenes cselekménnyel (mégha a védenceim ellen is irányul), akkor nekem nem az jön le, hogy mi az én kötelességem és nem vizsgálom, hogy ő ezt hogy gondolta. Magamban keressem a hibát egy ilyen gyökér miatt, aki képes lenne erre? Az előző kommentemet kimoderálták, de leírom úgy, hogy ne érje szó a ház elejét. Nézzetek magatokba, mielőtt válaszoltok! Úgy akadályozzak meg egy bűncselekményt, hogy én a szabályokat 100 %-ban betartom, ő pedig semmibe veszi azokat?
2021. ápr. 29. 18:18
 54/104 anonim ***** válasza:
87%
Milyen szabályokat tartasz be ha a macskáid mehetnek amerre látnak? És mint írtam, senki nem tiltja meg hogy patkánymérget vagy fagyállót tartson az udvarán amihez hozzáfér a TE macskád.
2021. ápr. 29. 18:34
 55/104 anonim ***** válasza:
82%

A szomszédnak nincs igaza, nem mérgezheti meg a cicátokat. Nyugodtan mondhatod neki, hogy feljelented állatkínzásért, ha megteszi. Elvileg jogi útra viszont ő is terelhetné a dolgot, de vidéken ugye ez sem szokás.

A jelenlegi jogszabályok szerint, ahogy ezt a 9-es hozzászólásban pontosan olvashatod:

"Az állattartó gondoskodni köteles az állat megfelelő és biztonságos elhelyezéséről, szakszerű gondozásáról, szökésének megakadályozásáról."

Ez elég egyértelmű megfogalmazás. Ha a macskát nem lehet megakadályozni abban, hogy átmenjen a szomszédba, akkor a lakásban kell tartani. Ez nem városi allűr, egyszerűen ez következik a jogszabályból.

Érdekes, senkinek nem jut eszébe nyulat, tengerimalacot, hörcsögöt vagy egyéb kedvtelésből tartott állatot szabadon (értsd a kertben, elkerítés nélkül) tartani, ezeknél valamiért egyértelmű, hogy benti állatok.

Pár 10 évvel ezelőtt egy utcánkbéli tartott gyöngytyúkot. Úgy gondolta, hogy számukra tökéletes lesz az udvaron egy körülkerített terület. Idővel azonban a gyöngypipik rájöttek, hogy ők valaha vadmadarak voltak és elkezdték próbálgatni a szárnyaikat. Még nem mehetett tökéletesen a dolog, mert a szomszédunkban lakó három kutya aznap gyöngytyúkot ebédelt és vacsorázott. A gyöngytyúkok tulajdonosa hamarosan ment is át a szomszédhoz, hogy fizesse meg a kárt, mert a kutyái 3 vagy 4 gyöngytyúkot megettek. Szerinted kinek volt igaza? (a szomszéd nem fizetett)

Szegény cicáknak az a pechjük, hogy vidéken nincs értékük. Jó ha vannak a ház körül, de ha elpusztulnak, akkor ingyen pótolhatóak. Pedig a macskák élete is számít (Cat lives matter).

Vidéken is kell a szemléletváltás! Egy forgalmas nagyvárosban fel sem merül, hogy a cica kinn kóricáljon az autók között. Amelyik kinn kóricál az az ún. kóbor macska, és mélységes lenézéssel tekint rá a városiak jelentős része, kb. mint a hajléktalanokra. Vidéken bezzeg ez a természetes, és ritka kivétel a benti macska. Pedig senki nem szeret a más macskája után takarítani, vagy gumikesztyűben kertészkedni.

Ha nem tudtalak meggyőzni a cicák benti életmódra való átszoktatásának szükségességéről, lenne még egy javaslatom.

Tegyél ki a macskáknak az udvar egy félreeső, fedett részére alomtálcát, és macskaalmot. Annyi alomtálca kell, ahány macska van plusz egy. Ezt a részt úgy zárd el, hogy csak a Te macskáid jussanak be, idegen macskák ne. A cicák hozzá fognak szokni, hogy ott végezzék a dolgukat, és ragaszkodni fognak a saját alomtálcájukhoz. A szomszédnak pedig meg lehet mutatni, hogy a Te macskáid akkor sem piszkítanának a teraszára, ha kényszerítené rá őket.

2021. ápr. 29. 18:36
 56/104 anonim ***** válasza:
89%

Nem tudom miért hiszik azt az emberek hogy normális ha egy macska kint ténfereg. Persze hogy kimegy ha ki tud. A kutya is kimegy, meg a tyúk. Mégse eresztjük ki. A lovat se hagyjuk szabadon járni, vagy a libát, hogy "hadd menjen, majd hazajön".

A kérdező felelőssége hogy a macskáit a telkén belül tartsa, akár tetszik neki akár nem. És itt nem csak arról van szó hogy kint flangálnak, hanem konkrétan valakit zavarnak is. Egy macskabiztos kerítés nem kerül százezrekbe. Tudom, mert nekünk is olyan van.

2021. ápr. 29. 18:36
 57/104 anonim ***** válasza:
82%
Igen, magadban keresd! Itt nem te, hanem a macskáid az áldozatok, miattad! Nem tartasz be te semmilyen szabályt, tartsd a telkeden a macskáidat, és ha akkor, ok nélkül kötekszik a szomszéd na akkor lesz igazad! Te nézzél magadba, nem vagy jó gazda! Ha pedig nem az jön le, hogy neked lenne a kötelességed, akkor inkább ajándékozd el szerencsétlen macskákat felelős gazdiknak...
2021. ápr. 29. 18:41
 58/104 anonim ***** válasza:
78%
Mond már el milyen szabàlyt tartasz be, ha a macska megy át? Persze nem kellene lemèrgezze a szomszéd, de ha kiteszi a mèrget, mondvàn patkànynak tette ki, és a macska elpusztul, mit tudsz tenni? Az ő portàja, és be bizonyítani se tudnàd, hogy ő mèrgezte meg. Ebből az ügyből a cica jön ki rosszul, mert ő nem tudja, hogy ezt nem szabad. Neked kellene megold, te vagy a gazdàja, aki felelős vagy érte.
2021. ápr. 29. 18:54
 59/104 anonim ***** válasza:
100%
Kérdező, semmiképp se hivatkozz a macskáidra védencekként. Nem véded meg őket... Esetleg ajánld fel a szomszédodnak, hogy naponta 2-3x átjársz takarítani a macskáid után. Nem ő tartja őket, hanem te.
2021. ápr. 29. 19:00
 60/104 A kérdező kommentje:
Itt nincs patkány, még egér se. Ha kirakja a mérget akkor a macskának rakja ki. Csűritek csavarjátok a szót, hogy csak igazatok legyen! Megfenyegetett és ha meg is teszi, akkor bűnös.
2021. ápr. 29. 19:01

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!