Mit gondolsz a befelé szöges nyakörvről? Nem tudok eligazodni a sok válaszban
Van egy 35 kilós 11 hónapos amstaffom.
Fojtója van, azzal szépen közlekedik, de még lenne mit korrigálni a viselkedésén.
Mit gondolsz a befelé szöges nyakörvről?
Nálunk a kutyaiskolában vannak cane corsok, dobbermannok, kájok, és az én kutyám is 30 kg tömény izom. Elhiszem, hogy van olyan helyzet, amikor kell a fojtó, de nálunk a 8 hét alatt erre nem volt példa. A fel-le járkálás minden kutyánál bevált. Ha meg lábnál követésről van szó, oda pláne nem kell fojtó, ugyanis azt póráz nélkül tanítják. Ha pontatlan, akkor jutalomfalattal korrigálnak. Akinek nem motivált a kutyája a jutalomfalatra, mint ahogy az enyém se, az éhezik pár napot. A negyedik napon az én konok köcsög domináns kan kutyám is hirtelen megéhezett annyira, hogy figyeljen rám. Amióta elég éhes, azóta kisangyal. Az éhes kutya okos kutya. És nemtudom melyik előzőnek mondom, hogy szerintem TILOS lenne őrzővédőzni olyan kutyával, amelyik amúgy megharapná a kiképzőt. Először el kell jutni oda, hogy kontrolláld a kutyát annyira, hogy nyugodtan elengedhesd. Nálunk az alapfokú vizsga úgy indul, hogy alapállásba parancsolod az ebet, majd a kiképző belép a személyes teredbe egy nagyon határozott mozdulattal kezet nyújt. Amelyik kutya itt bemorog, vagy ne adj isten odakap, az egyszerűen nem vizsgázhat! Nem tudom hogy lehet őrzővédőzni egy olyan kontrollálatlan kutyával, amelyik önálló döntéseket hoz, és támad. És higyjétek el nagytestű kutyám van, aki régebben fojtó nélkül is tudott addig húzni, míg a végén már hányt. A fel-alá járkálós módszer teljesen helyre tette.
Szerintem egy 11 hónapos amstaffnál még nem lehet annyira indokolt eset, amihez fojtó, vagy szöges fojtó kellene, de el tudom képzelni, hogy hosszú évek alatt elrontott nagytestű kemény kutyánál indokolt. Kérdező, mi pontosan a gond? Húz, vagy nem megy szépen láb mellett? Mert a húzás az ösztönkezelés, amit tekintélyből kell megoldani, azzal, hogy amint megelőz, már vissza is fordulsz, és nem érdekel mit akar, te mész az ellenkező irányba. Ha megint beelőz, megint fordulás.
Ha pedig a lábnál követés nem elég pontos, ott igenis a klikker és a jutalam falat a megoldás, hiszen az a tanítás része.
Még egyszer elmondom, hogy szerintem felesleges szöges fojtót tenni a kutyára.
Nos, nincsen semmi súlyos probléma vele, mert huzni néha huz, láb mellett nem mindig megy
csak némi fegyelem kéne.
minden emberrel, kutyával játszana.
A válasz írója 82%-ban hasznos válaszokat ad.
A válasz megírásának időpontja: tegnap 22:21
Azt nem mondtam , h minden áron neki akar menni a kiképzőnek.A kézfogásnál nincs gond , én aról beszéltem hogy a kutya akkor harapná meg valószínűleg ha átadnám a pórázt a kiképzőnek mertt azt már nem tűri el a kutya.A határozott kézfogás sem úgy megy h hirtelen elém ugrasz és ütésszerűen nyujtod a kezed , ha hevesen viselkedik ilyenkor a kiképző , nem hinném azt hogy egy öv-zött kutya morgás nélkül tűrné h odamenjen a gazdihoz.
Kérdező ebben az esetben egyáltalán nem indokolt a szöges használata , legyél türelmes a kutyádhoz és tanítsd tovább ahogyan eddig.
TUDOM HOGY HOSSZÚT ÍRTAM DE ÉRDEMES ELOLVASNI
Nincs kedvem végig olvasni a sok választ, tehát leírom a saját véleményemet, én is Amstaff gazdi vagyok :) Kezdetben hámot kapott, mert még kicsi volt, most hogy betöltötte a féléves kort, és eléggé nagy lett elhúzótt és elrántott minket, ezért megvettük neki a szöges nyakörvet, azóta már nem ránt el minket szépen jön mellettünk, megörül ha rárakjuk és a pórázt is mert tudja hogy sétálni megyünk.
1. Aki abban ahitben él hogy ez árt a kutyának, az alaposan gondolkodjon el, és nézzem utána, addig amíg ki nem próbálta szerintem egy szót se szóljon
2. Ezeket a nyakörveket nem azért találta fel az ember hogy kínozza vele a kutyát, hanem hosszas tudományos kisérlet bebizonyította hogy semmi ártalmas nincs benne!!! Ha ez egy kínzó eszköz lenne a kutya számára, akkor nem is lehetne árulni állatkereskedésekben, nem az a neve hogy: Kutyakínzó eszköz, vegye meg kutyájának a kínzás érdekében :)
3. Aki egy ilyen példát hoz fel hogy tegye az ember a nyaka köré és próbálja ki hogy milyen xD hát ezen nevetnem kell, EGY EMBERI BŐRT NE HASONLÍTSUNK MÁR A KUTYA BŐRÉHEZ!! Az emberi bőr vékony, és könnyen sérül, míg a kutyáké masszív és vastag!! Ennyi erővel akár mi is kint alhatnánk csupaszon télen a kutyaolban nem? :) mert szerintem ott halnánk meg! Míg a kutya a hideget is bírja, így van felépítve a szervezete! Tehát az oktalan ember ne hasonlítsa az embert a kutyához...
4. A szögek nem helyesek, nem nyíl egyenesen állnak ki a nyakörvből, hanem lekanyarított a vége hogy a sérül elkerülhető legyen, és úgymond Z alakúan áll ki...ha megfeszül nem össze-vissza szorítja a kutyát, hanem egységesen egyszerre, így csak erősebben szorítja mint a nyakörv, olyan mitnha még egy réteg lenne rajta, csak ezt jobban érzékeli, megfolytani NEM foglya!
5. Az Amstaffok nyaka rendkívül erős, akárcsak más hasonló termetű vagy még nagyobb kutyafajta. Én azt tudom mondani, hogy az ilyen nagytestű és izmos kutyákra nyugodtan feltehetőek, vagy akár a kisebb de erős alkatúakra is, a Tacskókra, Csivavákra, Yorkikra, és az ehhez hasonló vékonyabb nyakú ebekre nem kell, és nem is szükséges, hiszen nálluk nem áll fent ez a probléma hogy elhúznának, hisz egykézzel is megemeljük őket ^^
A másik amit még elfelejtettem mondani, hogy a szöges nyakörv nem csak befelé hajlítva hasznos, hanem kifelé is, ha kutyánkat elengedjük a parkban had szaladgáljon, ajánlatos kifelé fordítani. Ha esetleg arra mászkál egy új, vagy veszélyes, támadó,kóbor kutya és netalán tán neki megy a kutyánknak a nyakörv megvédi a nyakát a harapásoktól, a szögek miatt nemtud a másik kutya hozzáférni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!