Milyen kutyát válasszak? (Lent vannak a "körülmények" és egy kutya amire gondoltam. )
Először is egy mopszra gondoltam, de más is lehet.
Csöndesnek kéne lennie, mert lakótelepi első emeleten lakunk. Ketten vagyunk (az anyukámmal) ő dolgozik én pedig tanulok. Valószínűleg reggel este tudnám levinni sétáltatni, és utána kapna enni (mert azt olvastam , hogy nem jó ha evés után mozognak) Amíg nincs itthon senki, lenne neki alomtálcája, fekhelye, vize és kajája is bent. Egy kis társasága azért lenne, mert rágcsálókat is tartunk, csak nem tudom, hogy kijönnének-e. Barátságos, nem agresszív kutyát szeretnénk. A lakótelepen elég sok kutya van, a csivavától a boxerig minden :D Röviden: egy olyan kutya kéne, ami kisebb, rövidszőrű, csöndes, barátságos, szobatiszta (nem tudom hány hónapos kortól lehet ilyet venni) és bírja a napi 2 sétát(fél vagy 1 óra) és a napi 2 etetést (ezt sem tudom, hogy hány hónapos kortól lehet csak 2x etetni). 2 szoba van, fürdő, wc, folyosó, erkély+ egy konyha de oda nem igazán szeretnénk ha bemenne. És természetesen télire lenne kutyaruhája és meleg fekhelye, nyáron pedig hűvös szoba (és persze víz)mindig lenne biztosítva. A kutyusért és az egészségéért én felelnék.
Melyik kutyafajta lenne alkalmas erre? A mopsz mennyi idősen szobatiszta és elég neki a napi 2 etetés? Ennyi idősen még lehet neki másik nevet adni? Meddig lehet tanítani trükkökre? (pl.: ül, marad,fekszik,pacsi,forgás stb)
A válaszokat előre is köszönöm!
Szeretném elsőként kijelenteni, hogyha valamit rossz néven is veszel, hidd el, nem azért írom, hogy téged bántsalak/szúrkáljalak, hanem mert a kutyusnak lenne jobb úgy. 4 szobakutyám van, 2 havanese, 1 vizsla és egy jack russel terrier. Szóval nem kicsit van nagy tapasztalatom a lemozgatásban, kutyák lakás-kompatibilis nevelésében.
Egyet gondolj át: keveréket szeretnél, menhelyi kis szeretetcsomagot, vagy fajtatiszta kutyust? Sajnos a jófogás és társai azért nem jók a mopszok szempontjából, mivel ők eléggé érzékenyek bizonyos betegségekre (ezért is a mopsz, a shar pei, bulldogok illetve az ilyen nyomott orrú / ráncos kutyák hajlamosabbak öröklődő betegségekre, amik sokszor sok százezer forintok is lehetnek, így először azt gondold meg: egyszer 100.000 forint, vagy többször a 14 év alatt, mert beteg.)
Igazából minden fajta alkalmas a lakásban való tartásra, az a kérdés, hogy melyik lenne ideális az életmódodhoz.
Ha kisméretben gondolkoztok, lehet schipperke, whippet, westie, bichonok, mopsz, bulldogok, boston terrier, törpeuszkár, spániel, tacskó, beagle etc.
Amit javítanék az általad írtakon:
- Napi 2 séta sajnos nem elég, 3-4-5 lenne az ideális. Az első reggel, amikor felkelsz, az utolsó este, mielőtt fürdesz/lefekszel aludni. A többi a kettő között elosztva. Egy idő után megszokja, hogy pl. du 3-4 körül van egy séta, és akkor kibírja a délelőttöt simán.
- Alom: sajnos ők nem értik, vagy nagyon sokára, hogy a pelus azért van letéve, mert oda kell tenni az ajándékcsomagokat, mi is próbáltuk, nehezebben is lesz szobatiszta, hisz bepisilhet a lakásba, illetve mellé is járt a pelusnak, mert mindenhova lehet ezek szerint (kutyalogika :D)
- Ha kölyköt vesztek: érdemes szünetre időzíteni, hogy nevelni tudjátok, jó lenne kutyaoviba vinni, meg ilyen helyekre szocializálódni.
- Ha örökbe fogadtok: akkor is pár napot legyetek otthon vele, és utána folytonosan megszokja, hogy egyedül van :)
- Fiút/lányt? Szerintem fiút, a lány ivarosan vérzik, csak akkor vegyetek lányt, ha vállaljátok a műtétet biztosan. Nem jó a vért takarítani utána. Kant is érdemes ivartalanítani, de nem hiszem, hogy széttépné a házat, ha ivaros lenne, ez majd kiderül, ha ivarérett lesz, bár nála is ajánlottabb megejteni a beavatkozást. Regényeket írhatnék a saját tapasztalataimról is az ivaros vs. ivartalan kutyákról, melyik miért jobb. Én mégis az ivartalan verziókra szavazok, főleg ha nem kiállítási a kutya. Miért? Állatorvosnak készülök, és rengeteg öröklött betegségbeli deformalitást látok, látom hogy szenved a kutya, és mennyi kezelni, lelkileg is és pénzben is. Kérlek, mint egyik ember a másiktól, nem fogok rosszat mondani a múltbeli történésekért, nekünk is született egy-két alom, viszont mióta látom ezeket, illetve menhelyen voltam önkéntes, nagyon megváltozott a véleményem az egészről. Ezt is gondold át.
- Ha még nem akartok egy ideig kutyát: menhelyen lehet sétáltatni, meglátod milyen kutyával kommunikálni, sétálni, játszani, esetleg tanítgatni is, mennyire megy neked.
Én is menhelyen találtam rá az álom fajtámra, sose gondoltam volna, hogy a vizslák ilyen tökéletesek, és talán a 3. séta után ült bele a kocsiba, vissza se ment a kennelébe.
- Azzal számolj, hogy mielőtt jön a kutya, kell neki 2 tál, egy fekhely, táp/hús, attól függ mivel eteted, tápból sem mindegy, milyent kap, legjobb az Acana, Taste of the wild, N&D és társai. ( [link]
- Ha mindenképpen fajtatisztát akartok, ám felnőttet, senki sem ajánlotta, de léteznek Fajtamentések is.
Szerintem ennyit szerettem volna most írni, remélem nem tűnt semmi sem sértőnek.
ma 11:39
Köszönöm szépen a válaszodat! Nem muszáj, hogy fajtatiszta legyen. Először lány kutyára gondoltunk (mert a fiúnak nem igazán tudunk nevet adni :D) de a fiú is szóba jöhet. Az ivartalanítás kérdést még nem tudjuk, mert jelenleg nem szeretnénk kiskutyát, de később talán lehetne róla szó. A szukának (tudtommal) lehet adni fogamzásgátló gyógyszert. A 3 séta is megoldható, reggel, du. amikor hazaérek, és egy esti. Attól tartok, hogy ha nem rakok le valahova egy kis alomtálcát, akkor ha rájön a szoba közepére végzi a dolgát. Nyári szünetben ideális lenne a kiskutyus, akkor rengeteget tudok vele foglalkozni. Jövőre terveztük a kutyát, mert idén nyáron kicsit át lesz pakolászva a lakás, hogy nagyobb hely legyen. Elég sok barátságos kutya van a környéken, így lesz kutyás társasága. Egy tolókocsis néninek sétáltatom a kutyáját, azt hiszem 8-9 éves lehet a kutya. A néni egy balesetben került tolókocsiba talán egy éve. Azóta sétáltatom a kutyusát. Nagyon barátságos, okos a kutya, spániel-szerű, de inkább keverék. Nem is tudom, remélem azért az előző válaszaimból nem tűntem valami állatkínzónak vagy ilyesmi. Nagyon imádom az állatokat, én is állatorvosnak készülök. A macskákra allergiás vagyok, de csak ha napokig vagyok velük összezárva.
ma 11:42 Köszönöm a válaszodat! Mi is próbálkoztunk, csak a kedves szomszéd szólt, hogy vagy elvisszük a kutyát még a héten, vagy ő viteti el. Gondolom nincs olyan kutya, amelyik nem vakkant néha, viszont állandóan ugatott. Valószínűleg sok volt az energiája mert egy igen rohangálós kutya volt.
Köszönöm szépen a válaszaitokat, szerintem a menhelyre megyek, és ott hátha megtalálom az álomkutyát. Vagyis ő engem. Ahogy én tudom, a kutya választ gazdát :)
Arra figyelj, hogy menhelyen ivartalan kutyust adnak, vagy szerződésben kikötik, hogy x hónap x napjáig ki kell lennie ivartalanítva.
Szerintem ha a jövőben kiskutyát szeretnétek, inkább a másik mellé szerezzetek egyet, vagy a menhelyen vállalj önkéntes munkát, és ha vannak kicsit, ott is lehet ám babázni!! :)
Menhelyről, fajtamentőktől eleve ivartalanítva adnak ki kutyát, vagy ivartalanítási kötelezettséggel.
Ne akarjatok kiskutyát a majdani kutyádtól!
Hogy miért? Mert nincs szükség jelenleg újabb megszülető keverék kutyákra. Sokkal-sokkal több gazdára váró kutya van, mint amennyi gazdajelölt! Nem szabad növelni a számukat!
Remélem, ha ellátogatsz egy vagy több menhelyre, akkor ezt is te be fogod látni.
Édes jó istenem, te akarsz allatorvos lenni?
Egy csepp felelősség sincs benned.
#28 egy 14-15 éves kishölgyről beszélsz aki még rengeteget fog érni és nem egyedül lakik. Tehát ilyeneket ne mondogass.
Mopsznak alapvetően simán elfekszik ezért vannak azok a dagik és ezért is szükséges a napi mozgás(többszöri).
Teljesen téves elképzeléseid vannak a kutyatartásról.
A kutya nem szokik alomra! Vagy kint intézi a dolgát, vagy bent. Ha engedélyt adsz a benti ürítésre, akkor neki mindegy lesz, hogy alom, vagy a szőnyeg. Nem tud különbséget tenni.
Az ivartalanítas pedig KELL! Nem vagy tenyésztő, nincs okod rá, hogy szaporíts. Az nem indok, hogy kiskutyát szeretnél, a szuka meg hagyja magát. Nem tudatosan teszi, az ösztönei és a hormonjai diktálnak. Menj el egy menhelyre, nézd meg, mennyi kutya jutott oda. Ők azért születtek meg, mert a gazdáik úgy gondolkodtak, mint te. Nem akartak a természet útjába állni, meg a többi butaság.
Nagyon messze vagy a felelősségteljes állattartástól. Ha állatorvosnak készülsz, ez nem jó kezdés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!