Milyen kutyát válasszak? (Lent vannak a "körülmények" és egy kutya amire gondoltam. )
Először is egy mopszra gondoltam, de más is lehet.
Csöndesnek kéne lennie, mert lakótelepi első emeleten lakunk. Ketten vagyunk (az anyukámmal) ő dolgozik én pedig tanulok. Valószínűleg reggel este tudnám levinni sétáltatni, és utána kapna enni (mert azt olvastam , hogy nem jó ha evés után mozognak) Amíg nincs itthon senki, lenne neki alomtálcája, fekhelye, vize és kajája is bent. Egy kis társasága azért lenne, mert rágcsálókat is tartunk, csak nem tudom, hogy kijönnének-e. Barátságos, nem agresszív kutyát szeretnénk. A lakótelepen elég sok kutya van, a csivavától a boxerig minden :D Röviden: egy olyan kutya kéne, ami kisebb, rövidszőrű, csöndes, barátságos, szobatiszta (nem tudom hány hónapos kortól lehet ilyet venni) és bírja a napi 2 sétát(fél vagy 1 óra) és a napi 2 etetést (ezt sem tudom, hogy hány hónapos kortól lehet csak 2x etetni). 2 szoba van, fürdő, wc, folyosó, erkély+ egy konyha de oda nem igazán szeretnénk ha bemenne. És természetesen télire lenne kutyaruhája és meleg fekhelye, nyáron pedig hűvös szoba (és persze víz)mindig lenne biztosítva. A kutyusért és az egészségéért én felelnék.
Melyik kutyafajta lenne alkalmas erre? A mopsz mennyi idősen szobatiszta és elég neki a napi 2 etetés? Ennyi idősen még lehet neki másik nevet adni? Meddig lehet tanítani trükkökre? (pl.: ül, marad,fekszik,pacsi,forgás stb)
A válaszokat előre is köszönöm!
Több sebből is vérzik a dolog. Kezdjük ott, hogy NEM elegendő 2 séta egy lakásban tartott kutyának, főleg ha kölyökkutyát akarsz. Ugyanis egy kiskutyát eleinte 2 óránként ki kell vinni, hogy szobatiszta legyen. A kutya nem macska, tehát ne akard alomra szoktatni. Lakásban tartott kutyát ( akkor is ha már felnőtt és tudja tartani) minimum 3szor, de inkább 4szer le kell vinni. Ebből legalább az egyik hosszú minimum 1 órás póráz nélküli séta kell hogy legyen, ahol lefáradhat, játszhat más kutyákkal, ha egész nap a lakásban van és 2szer fél órára leviszed, unatkozni és rombolni fog.
Tehát ha napközben nem vagytok otthon, kölyökkutyát semmiképp nem ajánlok, hanem valami nyugisabb fiatal felnőttet. A séták így nézzenek ki: mielőtt iskolába mész leviszed legalább egy fél órára, ha hazamész akkor is egyből egy rövidebb séta, ahol elvégezheti a dolgát. Később a délután folyamán lehet a hosszú séta, majd késő este megint levinni mégegyszer pisilni.
Ha ezt nem tudjátok biztosítani, inkább ne legyen kutya.
A dolog rögtön megdől a napi 2 sétánál.
Lakásban tartott kutyának minimum a napi 3 séta, kis testűnek inkább 4, ebből 2-3 rövidebb (15-30 perc), és egy hosszabb (1-másfél óra), a hosszabb sétában lennie kell szabad mozgásnak, más kutyákkal bandázásnak stb.
Tehát ha a napi minimum 3 séta nem megoldott, akkor semmilyen kutyát nem szabad tartani.
Nézzük a többit:
Alomtálcára a kutyának nincs szüksége.
Rágcsálókkal szoktatni kell, de felügyelet nélkül nem feltétlenül hagynám őket együtt.
Barátságos, nem agresszív: neveléstől, szocializációtól függ, hogy ilyen legyen.
Szobatiszta napi két sétával nem lesz, és nem is elvárható tőle. Ha mégis kibírná, az meg az egészségét károsítaná (veséjét pl.). Gondolj bele, hogy 24 óra alatt csak kétszer lenne lehetőséged pisilni...
Egyébként egy kölyökkutya néhány hónap alatt lesz szobatiszta, de eleinte a napi 3-4-nél is gyakrabban kell levinni.
Felnőtt kutyának napi 1 etetés is elég.
Kölyökkorban eleinte 4 etetés is kell, fokozatosan csökkentve a napi 1-2-re.
Mopszot személy szerint nem javaslok, felnőtt kutyát maximum a fajtamentőktől tudsz örökbe fogadni, de sajnos ezek jellemzően betegesek, szaporítósak, elég sokba tudnak kerülni.
Amit én javasolnék: menhelyről egy fiatal felnőtt, nyugodt természetű, csendes, kisebb mozgásigényű, barátságos kutyust.
De kizárólag napi minimum 3, inkább 4 sétával. (Pl. reggel 6 - 10 perc, du. 2 - 20 perc, du. 5-fél 7-ig a nagy séta, este 10 - 10 perc).
Ha ez nem megoldható, akkor nem szabad kutyát tartani.
Nekem van ismerősöm aki csak 2x viszi le a kutyáját, de abból a reggeli séta 2 órás, a délutáni meg 4-6 órás. Egyedül így kibírható ha csak 2x megy le.
Az előző válaszolókat még kiegészíteném azzal, hogy kutya előtt soha nem hagyunk kint ételt!
Az pedig szép és jó dolog, hogy az egészségéért te felelsz, de tanulóként van rá elég kereted? Egy kutya éves szinten 100 ezer Ft fölötti összeg, de ha csak és kizárólag az orvosi költségeket nézem -és akkor ne legyen beteg- akkor is több tízezer Ft.
Igen, én is inkább egy nyugisabb felnőttre gondoltam, mert a kiskutyát maximum nyári szünetre tudnám bevállalni. Valószínűleg jövőre bejárós leszek, ezért 6kor indulok itthonról. 5-kor vagy fél 6-kor le tudom vinni egy fél órára minimum. Ha hazaérek mondjuk 4-kor akkor le tudom vinni egy fél órára mondjuk. Este is le tudom vinni hétkor/fél nyolckor/nyolckor egy órára is. Alomtálcára úgy gondoltam, ha nem bírná ki amíg leviszem, vagy rájön napközben akkor sincs az, hogy a szoba közepére csinál. :D A másik lépcsőházban ismerek egy kutyatartót, ők 3-szor viszik le a kutyát egy fél órára, az előző kutyájukat pedig kétszer vitték le egy nap (gondolom hosszabb időre) Ott is van egy kis alomtálca, ha sürgős lenne neki a dolog.
Játékai lennének így szerintem egyedül sem unatkozna annyira. Egyszer tartani szerettünk volna kutyát, de kölyökkutya volt, nem bírtuk rászoktatni a szobatisztaságra. Naponta 4-szer vittük le (mindig itthon volt valaki) , de ennél nagyobb volt a mozgásigénye. Elég hangos volt, szinte egész nap ugatott. A szomszédokat idegesítette ezért el kellett vinnünk a mamámhoz. Nagyon jó helye volt ott, hatalmas kert, 3 kutya. Szuka volt, és sajnos az egyik szülésnél elpusztult.
Nem kötekedésből, de annyira jó helye nem lehetett a mamádnál, ha ilyen sorsra jutott hogy az ellésbe pusztult bele... Ráadásul az "egyik" ellésbe, tehát nem is egyszer fordult elő a dolog. Alapból ivartalanítani kellett volna.
Azt javaslom látogass el egy pár menhelyre, ismerkedj meg a kutyákkal, az ott dolgozók is tudnak segíteni a választásban.
Kedves kérdező, ne tartsatok még kutyát. 12 órát egyedül lenne, unatkozna, ugatna, rombolna. Ez sok, a szobatisztaságról nem is beszélve. Hiába teszel le almot, nem minden kutya érti ezt és megy bele abba!
Cicát nem szeretnél tartani? Cicának megfelelnek ezek a körülmények, csak a rágcsálókat kell biztonságos elzárni előle.
Cica ki van zárva, allergiásak vagyunk rá.
Nem mostanra gondoltuk a kutyát, 1-2 évet várunk még vele.
"Nem kötekedésből, de annyira jó helye nem lehetett a mamádnál, ha ilyen sorsra jutott hogy az ellésbe pusztult bele... " Én sem akarok kötekedni, de attól még, hogy jó helye van lehetnek komplikációk a szülésnél.
"Alapból ivartalanítani kellett volna." Miért kéne ivartalanítani, ha szeretnénk kiskutyát? Most öt kutya van a háznál, az egyik kölyköt meg akarták venni, de még nem lehet elválasztani az anyjától.
"Az egyik legrosszab gazda leszel, akit ismerek és az nem mentség, hogy más is csinálja így. Néhányan meg szándékosan vagdossák magukat, de attól az még elmebeteg dolog." Csak felvetettem, hogy így volt tartva a kutya és semmi baja sem volt. 14 évig élt. A mostani kutyája pedig 11 éves. Elég idős hölgy, de imádja az állatokat. Mivel nem ismersz, így eleve nem lehetek a "legrosszab" gazda akit ismersz. A vagdosós
hasonlat nem tudom hogyan illik ide, de legalább megnyugodtam, hogy nyelvtantanár az nem leszel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!