Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Miért nem fogadják el hogy...

Miért nem fogadják el hogy vannak harci kutyák?

Figyelt kérdés
Amikor valaki harci kutyát ír jönnek a válaszok, hogy "harci kutya nincs, csak a neveléstől lesz az". Azt értem, hogy arra nevelik, akkor lesz az, de van néhány fajta, amit kimondottan harcra tenyésztettek ki. Ők harci kutyák akár hogy nézzük, hiszen az ember különböző feladatra "hozta létre" a fajtákat: vadászkutya, juhászkutya, társasági kutya stb. És ez a megnevezés nem sértő szerintem.

2016. ápr. 4. 22:15
1 2 3 4
 21/34 anonim ***** válasza:
37%

Én értem, hogy vannak források, meg tényleg volt ilyen, de akkor sem csináltak belőle rendszert (különben ugye nem népi ünnepély lenne, hanem hétvégi program), ma meg mindenki erre veri a f... Mindegy. Mások az okok és a körülmények, mint régen.

Mondjuk magának a hagyománynak a célját fel nem foghatom. Ha egyszer nem akartak agresszív kutyákat tenyészteni, akkor a francnak szelektáltak mégis arra? Valami itt nem kerek. Ez kb. olyan, mintha egy terriert kezdenél el terelésre szelektálni, vagy vizslát a vad elkapására és megölésére, vagy bármilyen fajtát bármi olyanra, amire amúgy pont nincs szüksége, viszont legalább árt az eredeti munkájának. Hülyeség.

Nem tudom elképzelni, hogy a komoly melós kutyákkal is ezt csinálták. Kíváncsi lennék hogy vajon hányan voltak, akik nem vettek részt ezeken a "népünnepélyeken", mert nem voltak hülyék. Ezt ugye sose fogjuk megtudni, mert senki sem ír le ilyen unalmas dogokat, hogy amúgy a tenyésztők X százaléka közelébe se ment az ilyen véres marhulásoknak. Pedig tényleg érdekelne, kétlem ugyanis, hogy Türkmenisztánban mindenkinek elmentek otthonról.

2016. ápr. 5. 13:43
 22/34 anonim ***** válasza:
66%

Na most beszéltem kollegámmal, aki ebben jobban benne van, ő azt mondja, hogy két tök külön vonal volt ez a verekedtetett KÁJ, meg a rendes dolgozó kutyák. Amelyiket erre használták, hogy csépeljék a másikat szórakozásból, az nem járt nyáj mellett, kikötve idegbetegen várta a következő meccset, és ennyi. A dolgozó kutyák meg el tudtak menni egymás mellett az út két oldalán a saját nyájukkal anélkül, hogy meg akarták volna ölni egymást. A kettő nem fér össze, és nem is fért össze, csak manapság ugye nincs nagyon nyáj, ezért maradt ez az agresszív idegbeteg vonal, amit "van értelme" tenyészteni.

Szóval ja, hagyomány, de mindig a lecsúszott néprétegek meg a nem dolgozó kutyák "hobbija" volt ez inkább. A dolgozó KÁJok gazdái a megélhetésük érdekében tartottak ilyen kutyákat, azt nem kockáztatták csak azért, hogy szórakoztassák magukat meg a szomszédságot.

2016. ápr. 5. 14:19
 23/34 anonim ***** válasza:
88%

A "harci kutya", mármint a régi angol bulldogból kitenyésztett fajták, valamint a japán harci kutyák, mint pl. a tosa inu, egymás elleni harcra lettek szelektálva.

A "hadi kutya" egy másik fogalom, ami inkább az ókorra és a középkor elejére volt jellemző. Ezek a kutyák kisebb összecsapásokban, főleg a táborok védelmében játszottak szerepet. A keleti lovas nomádnépeknél a pásztorkutyák töltötték be ezt a szerepet, mint pl. a kuvasz és a komondor is.

Bizonyos keleti népek nem jópofiból eresztették össze a pásztorkutyáikat, hanem így nézték meg, melyik a dominánsabb, erősebb, úgyhogy úgymond a szelekció része volt. A jobb kanok így többet értek és ezekkel fedeztették a szukákat. Kb. ugyanaz, mint a természetben, csak itt az ember mesterségesen vitte végbe a kutyák összeengedését. Magyarországon pl. ez soha nem volt divat a kuvasszal és a komondorral, de a törököknél, grúzoknál, stb. mai napig így történik. És nem veretik szét a kutyáikat, ugyanis a pásztorkutyák az ún. "harci kutyákkal" ellentétben nem harcolnak ölésig, egy idő után megadják magukat az erősebbnek, dominánsabbnak. Pont emiatt a szociális ösztön miatt van az, hogy lehet látni olyan videókat, amikor a kangal 5-10 perc után feladja és elfut a pitbull elől, mert nem érti, hogy lehet az, hogy rázom mint a rongybabát, lent tartom a földön, 3-4x is megcsináltam vele, nyilvánvalóan én vagyok az erősebb és újra feláll a pit és nekem ront... Fejben összezavarodik a pásztorkutya és feladja. Vagy odaharap egy kőkeményet és a pit megdöglik vagy 3 lábbal éli tovább az életét.

Az, hogy bizonyos ukrán/orosz/török, de egyéb nációk "üzletemberei" ezt illegális "sporttá" degradálták le, már más lapra tartozik. Elítélem. És itt valóban külön vált a vonal, a verekedtetett kutyáknál esztelen méretnövelésbe kezdtek, masztiffot, német dogot, leonbergit vittek mind a kangalokba, mint a kájokba. Azok már mixek, nem fajtatiszta egyedek és végképp nem pásztorkutyák.

2016. ápr. 5. 15:54
 24/34 anonim ***** válasza:

Szemely szerint nagyon nagy "rajongoja" vagyok ennek a ket fajtanak(KAJ es Kangal) ezert eleg sokat olvastam roluk es igen megerositenem az elottem irok altal leirtakat.

Szelekcio celjabol a tenyesztok igenis rendeztek(rendeznek) viadalokat es igy szelektaltak ki a legjobb kanokat amelyeket tenyesztesre hasznaltak majd. Ez viszont messze nem ugyanaz es nem is olyan barbar modon folyik(elet-halal) mint a "harcikutyak" "sportszeru" viadaloztatasa.

2016. ápr. 5. 20:47
 25/34 anonim ***** válasza:

Szerintem is degradálóan és elítélően hangzik. Ha azt mondod neked van egy harci kutyád, akkor az embereknek nem az lesz a fejében hogy van egy pitbull fajtájú aranyos jól nevelt kutyusod, hanem hogy egy agresszív vérengző dögöt tartasz.

Amúgy ahhoz képest milyen negatívan nézik az ilyen kutyákat, a tacskó, csivava, uszkár, meg egyéb kistestű kutyák sokkal agresszívabbak szoktak lenni de az nem érdekel senkit mert "jaj olyan kis pici"

2016. ápr. 5. 20:48
 26/34 anonim ***** válasza:
Oké, akkor azt mondjátok el nekem akkor, hogy a mindennapi melójukban mire jó egy másik kutyával szembeni agresszió? Miért kell, hogy egymással kemények legyenek?
2016. ápr. 5. 21:28
 27/34 anonim ***** válasza:

Akumi, ideznek egy Azsiairol szolo cikkbol:

Egyébként ugyanez a félreértés áll fenn a viadallal kapcsolatban is. Az "ázsiákat" és kangalokat (török pásztorkutyafajta - a szerk.) még ma is verekedtetik egész Közép-Ázsiában, Törökországban, Oroszországban, Ukrajnában, tehát vagy két Európányi területen. A középázsiai-típusú harcokat azonban a laikusok összemossák az öncélú, valóban potenciálisan veszélyes és falkaképtelen kutyákat kitermelő nyugati(pit) és távol-keleti (tosa) típusú viadallal. A harc mindig valami másért, jó esetben valami magasabbért folyik, a viadal mindig csak önmagáért. A származási helyen ez az erőpróba csak a "fedezzen a legerősebb" elv kiterjesztése a falkán kívülre, a nagyobb szelekciós nyomásért, tehát a jobb kutyákért. A legjobb bunyósnak is tökéletesen kell működnie mint falkaállat és pásztorkutya, mert a falkából és a nyáj mellől viszik verekedni, és oda is viszik vissza a szezon után. Ez a sajátos követelmény ellensúlyként egyensúlyban tartja és megóvja az etológiai és fiziológiai torzulástól.

2016. ápr. 5. 22:13
 28/34 anonim ***** válasza:
0%

Hát ezt nehezen hiszem el, hogy az egész állomány ilyen (volt), hogy bármelyiket rá lehet engedni a másikra, az jófejségből csak lenyomja, de nem rágja szét, és ebben lehet bízni is annyira, hogy a másik fél is kockáztatja a kutyája testi épségét, ha esetleg nem a várt módon alakul a dolog. Egy-egy ilyen egyed nyilván van, de a legjobbak között vér nélkül eldönteni, hogy ki a tökösebb... Sokmindent láttam már, de hogy ez rendszer legyen egy (több) komplett fajtánál, azt nehezen hiszem el. Pláne tüzelési időszakban, amikor gondolom, a szuka is a közelben van, különben a francért mennének egymásnak, ha ilyen kiegyensúlyozottak.

Mellesleg normális emberek szerintem meg tudják ítélni, hogy melyikük kutyája a keményebb, ha meg nem, akkor a) nem értenek hozzá, b) mégiscsak kicsi a p*csük, c) baromira mindegy, melyikük fedez, mert mindkettő marha jó.

2016. ápr. 5. 22:58
 29/34 anonim ***** válasza:
(A kérdezőtől elnézést, jól elvittük a témát :D)
2016. ápr. 5. 23:05
 30/34 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat, semmi gond. :) szeretem a bull típusú terriereket (és a pásztorkutyákat is), ezért nem értettem miért ilyen rossz a "harci kutya" kifejezés, engem személy szerint nem zavar, úgyis a nevelésen múlik minden ;) köszi mégegyszer most már értem
2016. ápr. 6. 06:58
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!