Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Miért nem fogadják el hogy...

Miért nem fogadják el hogy vannak harci kutyák?

Figyelt kérdés
Amikor valaki harci kutyát ír jönnek a válaszok, hogy "harci kutya nincs, csak a neveléstől lesz az". Azt értem, hogy arra nevelik, akkor lesz az, de van néhány fajta, amit kimondottan harcra tenyésztettek ki. Ők harci kutyák akár hogy nézzük, hiszen az ember különböző feladatra "hozta létre" a fajtákat: vadászkutya, juhászkutya, társasági kutya stb. És ez a megnevezés nem sértő szerintem.

2016. ápr. 4. 22:15
1 2 3 4
 11/34 anonim ***** válasza:
75%

Azért, mert a harci kutya elég negatív értelmű kifejezés.

Rögtön arra asszociál mindenki, hogy megharap, megöl, de ezt bármelyik kutya tudja, ha nincs nevelve.

Bullterrierünk van, konkrétan fél a csivaváktól, mert egyszer megtámadta kettő. Egy mopsz pedig rendszeresen megpróbál beleharapni a járókelőkbe, amikor póráz nélkül sétáltatják.

2016. ápr. 5. 08:35
 12/34 anonim ***** válasza:
79%
Akumi, azt azért hozzátenném, hogy én úgy olvasta, hogy a Corsokat római hadjáratokban is használták, illetve az ősét "Canes Pugnaces". És gladiátor küzdelmekben is. Szóval nem csak a a bull lehet harci kutya. Szólj, ha rosszul tudom. Amúgy ha valaki nálam jön a harcikutyázással, azt szoktam mondani, hogy persze, harci birka (olyan kis jámbor).
2016. ápr. 5. 09:21
 13/34 anonim ***** válasza:
85%

Az emberi természet olyan, hogy minden agresszióra hajlamos fajtát kihasználnak agresszívkedni.

Meg azért különítsük el az ember elleni agresszióra tenyésztett fajtákat a bika- meg kutyaviadalosoktól. Nem lehet minden kutya "harci", amelyiknek az volt a célja, hogy használja a száját. A dobermann se harci kutya, személyvédelemre tenyésztették. A malikat meg, ami ugye gyárilag terelőkutya, a legkeményebb ŐV-s fajták között tartják számon, szolgálati célra is. Most akkor ők is harci kutyák lettek?

2016. ápr. 5. 09:35
 14/34 anonim ***** válasza:
75%
Szerintem fogalom zavarban szenvedek. Nem kötekedésképp, mert amúgy már rengeteget segítettél nekem Akumi, de akkor úgy látszik tök benéztem az egészet. Szóval a bull típusú harci (kutya ellen), de pl Corso (háború, aréna) nem. Mondjuk az sem zavar ha a Corsorol kiderül, hogy igazából társasági kutya, de akkor végülis hova sorolható? Mert harci kutyás könyvben is láttam feltűntetve. Mégegyszer bocsi a kötekedésért, ez már csak a kíváncsiság nálam.
2016. ápr. 5. 09:47
 15/34 anonim ***** válasza:
61%

Nem te szenvedsz fogalomzavarban, hivatalosan egyszerűen nincs olyan, hogy harci kutya. Az ember arra, mondja, amire akarja. Általában ezekre a rövidebb szőrű, izmos, elrettentő külsejű kutyákra szokták ráhúzni, amik hajlamosak agresszívkedni.

Ezer és egy fajtának van olyan epizód a múltjában, amikor az agresszivitásra való hajlamát használták ki. De nézz rá pl. az angol bulldogra, kifejezetten bikaviadalra tenyésztették, belőlük alakultak ki a bull típusú terrierek, most meg senki nem mondja rájuk, hogy harci kutyák, pedig pont ugyanolyan tudatosan erre a célra tenyésztették őket, mint a pitbullokat. Bohócot csináltak a külsejükből, ennyi történt, ezért nem "harci kutyák" már a közvélemény szemében. De ha a pitemre ráadok egy kabátot vagy egy pulcsit, ő is rögtön kikerül a "harci kutya" kategóriából, mert ugye a harci kutya az kemény, a kemény kutya meg nem fázik, következésképpen ha az enyém fázik, akkor nem lehet harci kutya. Így működik az emberi agy :)

A piteket és társaikat is manapság családi kutyaként, sportkutyaként tartják, súlyhúzóbajnoknak, társnak. Hol a határ, mikortól nem "harci" már az a kutya, vagy más fajták esetében mikortól igen? Senki nem mondja meg neked. Ez szubjektív dolog.

2016. ápr. 5. 10:08
 16/34 anonim ***** válasza:
54%

De felhozhatnám amúgy a péniszproblémákkal rendelkező pásztorkutyásokat is, sokan azzal szórakoznak, hogy az ivaros kan KÁJokat meg egyebeket egymásra eresztik, hogy kiderüljön, melyik a keményebb (kollegám szereti a fajtát, és jár ilyen közösségekbe, ő szokott mesélni, hogy milyen agyament "tenyésztők" vannak). Baromira nem erre valók, soha nem volt ez a feladatuk, mégis ezzel szórakoztatják magukat egyesek. Most akkor ők is harci kutyák lettek?

Nem olyan egyszerű a kategorizálás. A corso pl egy tökéletes példa, nem harcra tenyésztették, aztán arra is használták, aztán most megint nem. Olyan fajta nincs igazából, amint a megjelenése óta erre tartottak, talán csak a pit, de már ő is kikerült ebből a körből, kivéve ugye a verekedtetőknél. Ők viszont más kutyát nem is használnak, csak edzéshez, szóval ebből kiindulva meg nincs több harci kutya, csak a pit. Értelmezés kérdése :)

2016. ápr. 5. 10:18
 17/34 Platypus ***** válasza:
100%
Ha nekem lenne ilyen kutyám, én is messziről kerülném a kifejezést. Nem azért, mert nem igaz, hanem mert az emberek 99%-a totálisan mást képzel mögé. Szerintük a harci kutya az, amit arra tenyésztettek ki, hogy emberre támadjon. Valahol vicces, hogy a nem túl szép világháborús múlttal rendelkező németjucikat senki sem piszkálja ezzel, a más kutyák ellen tenyésztett viadorkutyákat meg igen.
2016. ápr. 5. 10:30
 18/34 anonim ***** válasza:
100%

"Baromira nem erre valók, soha nem volt ez a feladatuk, mégis ezzel szórakoztatják magukat egyesek. Most akkor ők is harci kutyák lettek? "

Ez nem teljesen igaz. Közép -Ázsiában mindig is harcoltatták ezeket a kutyákat, így választották ki a legrátermettebb tenyészkutyákat, meg szórakozási lehetőség is volt a kietlen pusztában. Emellett viszont elvárás volt, hogy ezek a kutyák falkában dolgozzanak, tehát nem lettek olyanok,hogy mindent megölnek, amit látnak. Sajnos manapság sok helyen nyáj már nincs, de viadal igen, így ez eléggé lerontja a kutyák falkaösztönét.

2016. ápr. 5. 12:16
 19/34 anonim ***** válasza:
53%

Ahol ezek a kutyák dolgoznak, ott 100%, hogy nem harcoltatják őket.

Majd biztos szétveretik a legjobb kutyáikat, hogy aztán ne tudják ellátni a feladatukat. Ennyire nem hülyék az emberek. Mármint biztos akadt egy-két ilyen gyökér, de hogy ez rendszer lett volna, azt erősen kétlem, a verekedésben ugyanis mindig sérül mindkét kutya, a lábadozás alatt kiesik a melóból, szerezhet maradandó sérülést, vagy akár bele is pusztulhat, akkor meg oda a legjobb őrkutya és tenyészkan.

2016. ápr. 5. 12:51
 20/34 anonim ***** válasza:

Akumi, nézz utána, nagyon sok forrás van erre, mellesleg nekem személyesen is mesélte egy onnan származó ember, akinek az apja juhokat tartott.

Pl:

"Fight tests are common in countries where the breed is still in aboriginal stage, or in the process of formation. Despite adverse reputation of commercial dog fights, fight tests are aimed to reveal a dog’s willingness and ability to fight predators. In countries with highly developed open field sheepherding, major livestock herd losses may be caused by predation from feral dogs and wolf-dog hybrids, and the livestock guardian dogs must be able to protect the sheep from those. The fight tests were established to maintain this important breed trait." Wikipedia

"Tudni kell, hogy Türkmenisztánban hagyományos népi ünnepélynek számított a kutyaviadalok rendezése, melyben közép-ázsiai juhászkutyák szerepeltek. Ezt a nemzeti hagyományt nehéz nekünk megérteni, de nem lehet puszta barbarizmusnak tekinteni. Ott ugyanis ezek az események egyfajta tenyészszemleként szolgáltak, és nem is engedtek fedezni olyan kant, mely nem szerepelt eredményesen a megméretésen. A nyilvánvaló fizikai adottságok mellett éppen a korábban említett domináns hajlam tette lehetővé ezeket a próbákat, melyeknek győzteseit igen nagy becsben tartották. Ezzel együtt pusztán harcra, viadalra szelektálni nem lett volna bölcs dolog, hiszen a közép-ázsiai juhászkutyaigazi értékét az adja, hogy nem ellenfele mindenáron való megsemmisítésére törekszik. Mit ért volna a pásztor olyan kutyákkal, amelyek messze eltávolodva a nyájtól, erdőn-mezőn át hajszolják a farkast, vagy egy-egy összezördülésnél egymás vérét ontják!" Kutya.hu

Rengeteg ilyen cikk van, olvass utána.

2016. ápr. 5. 13:27
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!