Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Mi ez a tápmánia?

Mi ez a tápmánia?

Figyelt kérdés
Rengeteg olyan kérdés van, ahol tápokkal kapcsolatban vannak észrevételek meg dolgok itt GYK-en. Annyira idegesítő már (számomra), hogy a kutyájukat csak táppal etetik az emberek. Egyszerűen nem képes belátni, hogy megveszi a csirkefarhátat meg a csirkenyesedéket 1000 Ft-ból és máris sokkal jobban lesz tőle a kutya. Erre veszik durván 15-20 000 Ft értékben a prémium tápokat, hogy vagy beválik-e, vagy megszívta a dolgot a kedves vásárló. De tanulságképpen, megint tápot rendel. Én elismerem, hogy az Acana meg az Orijen meg a szuperprémium tápok nagyon jól beválnak, és hogy sok jó dolog van bennük, de a BARF-ot miért nem próbálja ki senki?

2015. júl. 23. 22:02
1 2 3 4 5 6
 41/51 anonim ***** válasza:
79%

17:14 Sok BARF-os azt nem érti meg, hogy egyeseknek egyszerűen a körülmények nem adottak, csak nyomatják a cuccot. Amelyik BARF-os ennyire erősködik az vehet nekem egy fagyasztót, aztán egy házat amiben a fagyasztó elfér, mert nekem még tűzhelyen sincs, olyan kicsi a ház...

Tiszteljük már annyira embertársaikat, hogy elhigyjük, ők tudják mi a jó nekik és a kutyáiknak. A világon minden dolgot kipróbálni lehetetlen, mégis képesek az emberek naponta döntéseket hozni.

És különben is ha van több kutyám és macskám akinek csodálatos, fényes, dús bundája van, keveset kakil és az orvost 14 év után nem ismerném meg ha szembe jönne, olyan keveset voltam nála... Akkor most mit csináljak? Térjek át csak azért is húsra, és méregessem, hogy hány grammal sz*rik könnyebbet és mennyivel élesebben fénylik a bundája? A te kutyádnak szr volt a táp és jobb lesz a hústól, más kutyája meg így is tökéletesen megvan. Ennyi.

2015. júl. 24. 18:17
 42/51 anonim ***** válasza:
89%

Még mindig nem akarok tukmálni senkire semmit.

Néhányan arra szeretnénk rávilágítani hogy próbálják ki az emberek hátha megtetszik nekik és jobban beválik. Mint amikor tápos kérdésnél a darling meg a teszkó táp helyett szuperprémiumot ajánlanak.

Elhiszem hogy sokaknak kicsattan a kutyája a táptól is. De amikor valaki meg akarja magyarázni nekem, hogy egy olyan szervezetnek ami a nyers hús emésztésére, hasznosítására van specializálódva a táp a legjobb akkor azért pislogok. Mint a vegán aki szerint zöldet kell enni a kutyának :D Mintha az állatkertben az oroszlánnak tápot adnának a nagy véres húsok helyett. Tudom az vadállat, de az alapelv ugyanaz.

Ja, amúgy az én kutyám a szuperprémium táptól is tökéletes egészségügyi, és megfelelő fizikai állapotban volt. Nem azért álltam át, hanem kiváncsiság miatt.

2015. júl. 24. 18:41
 43/51 anonim ***** válasza:

Én táppal etetek, nem látok negatív hatást. Szépek, kiegyensúlyozottak a kutyák.

A BARF-ozással szemeztem, de itt meg is állt. Magamra sem főzök túl gyakran, úgy, hogy a párommal élek együtt (igen, lehet mondani, hogy micsoda szégyen). Annyira elmegy az idő a melóval, a párommal, a kutyákkal és még ezer más dologgal, hogy a főzés valahogy kimarad. Ezért nem is kezdenék bele. Nagyon időigényesnek tűnik. Bár mondom, szemeztem vele, meg néha felvetődik a gondolat, de mindig megakad. Tescoból és társaiból magamnak sem vennék húst, nemhogy a kutyáimnak, akik nyersen kapnák meg a kaját. Nem is értem, hogy ez hogyan is jött fel itt?! Tesco... No mind1. Fagyasztó is kicsi, be kellene ruházni. Sokat olvasgattam, de nem élek benne, ezért macerásnak tűnik. És egy érdekes kérdés, hogy nyersen adom a kutyának a húst.. ez olyan fura nekem, mármint hosszú szőrű kutyák nem lesznek csupa.. hogy is mondjam, csupa nyers húslé meg hasonlóak? Aztán meg azzal nyalogatja a kezem, lábam, ne adj isten lassú vagyok, s nyom egy kéretlen csókot?! Ezt így nem tudom elképzelni. Ez hogy működik? Nem lesznek "csupa dzsuvák"? Meg ugye nyersen adom a húst, s mi garantálja, hogy nem volt esetleg sertés hús mellett? Ez olyan rizikós nekem. A csonttal is hadilábon állok, megakadhat itt ott, vagy székrekedés... Persze szoktak kapni, csak pl: a kistestű kutyám - 3kg - elég nehéz megfelelő csontot találni... vagy kap nagyot, de ott meg oda kell figyelni, hogy meddig maradhat nála, hogy ne legyen székrekedés. Szóval én ezek miatt nem BARF-ozom egyenlőre. Aztán ki tudja.

2015. júl. 24. 19:05
 44/51 anonim ***** válasza:
2015. júl. 24. 19:32
 45/51 anonim ***** válasza:

19:05-ös!

Sajnos de dzsuvás a szájuk én mindkét kutyámnak minden kaja után mentem és mostam a száját. Fehér kutyán különösen jól nézett ki a véres szakáll,hús maradék :D

Plusz sokszor a kosarukba vitte a nyakat,szóval azért kicsit körülményesebb volt a kajálásuk ez tény.

Én voltam aki írta 8 hónapig etetett BARF szerint.

Igazából kutyák felé csak pozitív hatással volt ez az etetés.

De nagyon körülményes és idő igényes. Nekem is az első időkben nagyon lefogytak a kutyák,utána kellett emelnem az adagot.

Végül kitapasztaltam,de mint írtam hús és hely hiány miatt nem folytattam tovább.

Mondjuk sokszor volt gond,hogy később értem haza vagy elfelejtettem kivenni a fagyasztóból a kutyák kajáját és sokat csúsztam az etetési idővel. Akkor ugye utána tálakat kiöblíteni,ahol ettek felmosni,kutyák szákállát megmosni. Nos ez az ami kicsit idő igényes.

Időnként ez a procedúra nagy nem hiányzott.

De am nem kell megfőzni ezt,szóval az hülyeség,hogy magadnak nem főzöl nem hogy a kutyának.

Ki porciózod amikor veszel húst, utána már csak ki kell venni a fagyasztóból és megvárni míg kiolvad majd a kutya elé tenni.

2015. júl. 24. 19:56
 46/51 anonim ***** válasza:
89%

Nekem rövidszőrűm van, Ő tisztára nyalja a száját evés után. Hosszúszőrűvel kapcsolatban nincs tapasztalatom.

Én a fagyasztó mérete miatt egy hétre előre tudok vásárolni húst, 1 órát vesz igénybe a hús beszerzése, és 10 percet a porciózás. szóval nekem heti 1 óra 10 percet jelent pluszba a teendőkhöz.

A székrekedéstől nem kell tartani ha megfelelő a csontos-nyers hús arány. Kicsiknek megfelelő a csirkenyak, farhát esetleg. Láttam már BARFos csiviket, yorkikat.. Eszméletlenek :)

Remélem kicsit segíthettem.

2015. júl. 24. 20:14
 47/51 anonim ***** válasza:
100%

KÉNYELEM.

Egyszerű adagolni, nem koszol, könnyen tárolható, olcsóbban jön ki, anyám se hisztizik, hogy "vááá véres a szív..."

Én táppal etetem a kutyámat, de hétvégente nyakat, csirke farhátat és belsőségeket kap. És semmi baja nincs a hirtelen váltástól, mielőtt valaki belekötne.

Neki is volt bélgyulladása, amikor hozzám került, de egy antibiotikum kúra és egy középkategóriás táp etetésével megszűnt a baj.

Szívem szerint csak nyerset adnék neki, de körülményes lenne a beszerzés ezen a környéken és a tárolás is :/

2015. júl. 25. 00:12
 48/51 anonim ***** válasza:

Sok ember azt hiszi, hogy a kutya olyan, mint a farkas. A kutya a farkassal ellentétben nem obligát húsevő, hanem funkcionális mindenevő. Ennek ellenére még mindig a húsnak kell lenni a főtáplálékának, de emellett más állati eredetű, illetve növényi eredetű táplálékra is ugyanúgy szüksége van. Régebben a BARF étrendet csak az allergiás kutyáknak ajánlották.

Sőt egyes farkas fajták is fogyasztanak gyümölcsöket, gyógynövényeket, gombákat, tojásokat stb. ez mindig attól függ, hogy az adott terület, ahol élnek mit kínál nekik.

Az én kutyám eszik húsokat is (legolcsóbb megoldásnál havi 30.000 Ft lenne simán etetve), de kiegészítésként kap száraz eledelt(RC) mellé ( simán ezt etetve havi 12.000 Ft lenne), sőt gyümölcsöket, zöldségeket stb. is szokott enni és mindent meg tud emészteni(Így havi 20 ezerből jön ki). Egészséges, fényes szőrű, nincs rossz lehelete, nincs fogköve, nincs kutyaszaga és normális a széklete is.

Tehát nagytestű kutya etetése sehogy sem olcsó szerintem.

2015. júl. 25. 17:30
 49/51 anonim ***** válasza:
39%
Azzal lehet vitatkozni hogy a kutya már nem hasonlít a farkasra mert háziasodott stb, de azzal nem hogy ragadozó fogazatú és emésztőrendszerű. 10 kutyából kb 8 nem képes megemészteni a zöldségeket gyümölcsöket. Az nagyon szerencsés akinek a kutyája hasznosítja ezeket.
2015. júl. 25. 17:51
 50/51 anonim ***** válasza:

A fogazattal egyetértek, de az emésztéssel nem. Persze vannak érzékeny gyomrú kutyák, akik például nem bírják a gabonát, de alapvetően a kutyák opportunista ragadozók és szükségük van növényi rostra is. (A fűlegelése is a rosthiány jele.) Opportunista ragadozó = A hús a főtápláléka, de emellett szüksége van másra is (tojás, gyümölcsök, zöldségek stb.).

A BARF arról szól, hogy nyers hús + zöldség, gyümölcs, tojás stb. Ettől lesz kiegyensúlyozott a táplálás és a kutyák számára teljesen megfelelő.

A sima hússal való etetés a PREY, de annál szőröstől-bőröstől, a "préda" minden részét odaadják a kutyának. Így a gyomrát is megeszi és annak tartalmát(mint a farkasok), amiben könnyen emészthető növényi tápanyagok találhatóak.

2015. júl. 25. 20:08
1 2 3 4 5 6

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!