Nektek mi a velemenyetek?
Itt gyakorin sokan hangoztatjak igy torzskonyves kutya meg ugy (tudom tudom szuresek fontosak meg minden betegsegekre szurve vannak) na de most oszinten kinek van 100-180ezre egy kutyara? Azt ti is vagjatok hogy az emberek 90%a nem tenyeszetbol vesz kutyat?.. 60-100ezer ft atlag fizetes ( mert ez az atlag!)
Ebbol hogyan kepzelik a tenyesztok? Egyebkent nekem adott volt a lehetoseg hogy vegyek torzskonyveset. Szerencsere jol keresek. De azert se vettem. Nekem nem er meg egy vagyont az hogy miket nyertek a kutyam szule.(ugyertem dijakat) vettem olcsobban egy kolykot bar neki is tks-ak a szulei csak nem hivatalos tenyesztotol vettem.. 2 orvoshoz jarok kutyammal. A sima orvosunkhoz meg ami a kutya suliba van. Mindegyiknek van kutyaja nem tenyeszetbol de fajtatisztak ( es ne mondjatok hogy ami nem tk-s az nem fajtatiszta) olyan a kutyam kulleme es viselkedese ami siman veri a tk-s kutyaket. Bar kutyakent valtozo. Nektek mi a velemenyetek? Realis ez a 100-200ezer ft egy kutyara? Szerintem ha olyan 50ezer lenne egy kutya akkor nem venne senki szaporitotol csak torzskonyves kutyusokat.
19|F
En egyet is ertek es nem is.
Egyetertek azzal hogy ez tenyleg sok penz mert egy telefonra igen kiadsz ennyit de a kutyanak utana meg kell oltas fereghajto tap eszkozok stb. a telefonra meg ritkan kell a vetelaron tul kolteni.
minden ismerosom "hobbitenyesztotol" vette a kutyajat a vasarban es egeszsegesek fajtatisztak kivaloak. Csaladi kutyanak jok. Szerintem lehet olcsonis jo kutyat venni de ragaszkodni kell a szulok megtekintesehez es sok kerdest kell meg feltenni.
Kedves kerdezo en is sok penznek tartom azt a 200ezer forintot amit elkernek egy egy kutyaert. Akkor eri meg torzskonyves kutyat venni ha valoban megengedheted magadnak vagy te is tenyeszteni akarod esetleg kiallitasokra versenyekre jaratni. Akkor ez a befektetett penz es a "minosegi" kutya is szupi.
Van egy ismerosom aki vett egy profi regisztralt tenyesztotol egy kivalo es draga torzskonyves pumi szukat am a kutya egy eves kora korul valamilyen extra genetikai betegsege lett es a tenyeszto a szerzodes ellenere sem segitett a gazdinak es a kutyus elpusztult mert nem tudtak kifizetni az egekbe szoko allatorvosi koltsegeket.
Ha csaladi kutyat akarsz es nem kiallitasi vagy versenykutyat hozz el menhelyrol vagy fajtamentoktol kevereket vagy fajtatisztat. Ha olcsobb kutyat akarsz akkor jarj utana alaposan az alom es a szulok allapotanak is. Nekem is szaporitotol van beagle kutyam es het evesen elmondhatom rola hogy soha nem volt beteg egyszer sem. Jo nem olyan szep mint a tenyesztoi kutyak de jolnevelt es csodalatos.
Viszont ha van ra penzed kolts inkabb a draga kutyara mert az arban benne van a chipp az oltasok a torzskonyv az ajandek csomag az eloneveles a fereghajtas es a szerzodes illetve hogy visszaveszi a kutyat ha te mar nem tudnal rola gondoskodni.
Mindenki maga dontse el.
Én őszintén megmondom, hogy a labradorom szaporítótól van. Szép, egészséges, okos. Ilyen egyalmos szaporítótól van, aki a saját szukájától akart egy kölyköt, a többit önköltségi áron elosztogatta az ismerősöknek. Nem én vettem, hanem még a szüleim nyolc éve, csak aztán azóta megörököltem pár éve. Nem spórolásból nem fizettek tenyésztőnek, lett volna erre pénz simán, csak baromira nem is voltak képben ezzel az egésszel kapcsolatban. Mostanában kezd igazán a köztudatba bekerülni ez a dolog. Jelezném, hogy az emberek évezredeken keresztül így vették a kutyákat. Alig pár évtizede a különféle orvosi szűrések effektíve nem léteztek. A törzskönyvezés itthon kb száz éves, de el lehet képzelni, hogy a kezdetekkor mennyire vették komolyan, szóval ez is inkább néhány évtizedes dolog. Ennyi idő kevés a gyökeres változásokhoz.
Én azt mondom, hogy ma én nem vállalnám a kockázatot és az utódja majd rendes törzskönyves labrador lesz, rendes tenyésztőtől. Bőven több, mint tíz évre vesz az ember kutyát, egyszerűen muszáj minimalizálni az egészségügyi kockázatokat, emberileg és pénzügyileg is nagy szívás, ha beteg a kutya.
Ne haragudj, ez kicsit személyesebb kérdés, de... kell neked az a telefon? Biztosan? Szükséged van egyáltalán az 5ezres törlesztésre? Kell neked internet a telefonra? Nem elég a hívás? A munkádhoz, vagy a tanuláshoz szükséges van arra, hogy 0-24 legyen internetkapcsolatod?
Nem azért kérdem, nekem speciál jól jönne(tanuláshoz), de megoldhatom így is. Kicsit jobban kell iparkodnom, de nem probléma. A maradék pénz mehet a kutyára...
Igen, tudom, hogy te most nem gyűjtesz.
Annyira nem bonyolult dolog ez a gyűjtés: Egy darabig amire nincsen hatalmas szükségem, azt nem veszem meg.
Tudom, én is mindent összevásárolnék mindig, de nem lehet.
Meg amúgy, ha a későbbiekben egybe ki kell fizetned valamit a kutya miatt? Megevett valami dögöt a parkban, beleivott valami fertőzött pocsolyába, összeverekedett egy másik kutyával(akár önhibádon kívül), megcsípte egy darázs, allergiás reakciókat mutat. Úgy száll a pénz a doki kezébe, hogy csak na.
Én úgy vagyok vele, hogy megértem, hogy mennyi munka, pénz, energia van egy normális tenyésztő kutyái mögött...DE. És ez nagyon nagy DE.
Én nem vagyok hajlandó vagyonokat fizetni egy kutyáért ADDIG, amíg zsúfolásig vannak a menhelyek és a sintértelepek.
Én a kutyámat a sintértelepről hoztam ki, kemény 5000 Ft volt a kihozatali díj. Oltásokat, féreghajtást megkapta. És remek kutya. Nem valami szép, sőt, kifejezetten idétlenül néz ki, de ki nem sz.rja le?!!!
Baromi okos, jól tanul, szófogadó. Sőt, mikor nagyokat bandázik, engedelmességben gyakran lenyomja a törzskönyves, puccos kinézetű kutyákat akik többnyire iskolát is végeztek (mi nem), na ilyenkor vagyok rá a legbüszkébb :D
Szerintem reális a 100 ezres ár. Olvass csak utána, most nem írom le, ami már sok helyen le van írva, hogy miért ennyi a kiskutya, esetenként még így sincs semmi haszna rajta a tenyésztőnek. (Szuka megvételétől és felnevelésétől kezdve az alom minimum 8 hetes koráig való felneveléséig).
Ha fajtatiszta kutyát szeretnék, annak valami oka van, hogy miért pont azt a fajtát szeretném - és akkor azt veszek, megfizetem az árát. (Mintha bármely más tárgyat szeretnék, mondjuk egy márkás sportcipőt - akkor annak nem a kínai silány utánzatát veszem meg, bár az olcsóbb).
Ha pedig nem fontos, hogy fajtatiszta legyen a kutyám, azaz nem érdekes a törzskönyv, garancia arra, hogy valóban olyan lesz, amit a fajtajelleg megkíván - akkor bemegyek egy menhelyre, és jelképes összegért örökbefogadok kutyát, mert feleslegesnek tartom egy szaporítónak kifizetni 40-50 ezer forintot azért, amit menhelyen kevesebbért is megkapok, pluszban még életet is mentek vele.
Tehát nem értem a logikát.
Nagyon szép a kutyád, elismerem, de ettől függetlenül nem fajtatiszta.
Az én kutyámat is akarták már fűvel, fával pároztatni, van egy öregbácsi csoport, akik csak "Pedigree"-nek hívják, találkoztam már séta közben volt tenyésztővel, aki azt mondta, hogy hibátlan a kutyám fej-orr aránya, hallottam már, ahogy képzett munkakutyások beszélgetnek róla, egy (amúgy számomra igen unszimpatikus) kiképző konkrétan folyamatosan dicsérte egy alkalommal, mikor ott voltunk suliba.
Boxer, ugyebár. Az a régi típusú, szálkás, hosszú lábú, mély mellkasú, nem annyira nyomott pofájú. Rettentő okos, tiszta munkaőrült, olyan, amilyennek minden boxernek kellene lennie, mégsem mondhatom rá, hogy fajtatiszta.
Az előttem író jól írja. Ne akarjunk már egy általunk szeretett fajtát tönkretenni úgy, hogy támogatjuk ezeket a kis nyomorult "legyenkölyke" almokat. És ez úgy írom, hogy ehhez 2 éve hozzájárultam én magam is.
Lehet, hogy az én kutyám ilyen lett(a szülőkre nem hasonlít, azok nagydarabok voltak), de mi van a többi kölyökkel? Ők hogy nézhetnek most ki? Ki tudja megmondani. Az szülők gazdái a miénk után sem érdeklődnek. Egy darabig küldtünk nekik mindenféle képet, meg hogy hogy teljesít, de már ráuntunk. Nincs érdeklődés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!