Mégis mi a jó fene ez?! Ez lenne a "tükör-módszer"?
Most akadtam rá erre a videóra: https://www.youtube.com/watch?v=WhE9x4xR0VQ
Csak szerintem felháborító? Mit akarnak ezzel elérni a kutyánál? Mert a videóban támadást magyaráznak, de semmi támadásra utaló jelet nem láttam a kutya részéről, egyszer csak ráront egy csapat idegen üvöltve, még a gazdája mellől is elüldözik... na meg azok a megjegyzések, hogy "nyugodtan oda lehet durrantani neki a kannával", meg "pánikot kell kelteni a kutyában"... ez lenne az a "tükör-módszer", amit annyira istenítenek...?
89nek.
A videò második részében is tisztán látni, hogy a kutya rohadtul nem érti miért rontott rá egy csapat őrült, és miért nem állt a gazdája, mint falkavezér mellé....
Plusz a farkát maga alá hùzta még akkor is amikor a tulaj guggolva simogatta. Ez a kutya annyira meg lett félelmítve hogy a bü... ös életbe nem fogja megvédeni a gazdáját ha olyan helyzetbe kerül!
És nekem ne mondja senki, hogy nincs is rá szükség mert elég ha ugat.
Sajnos nem elég..... Én rám az utcán akart egy fickò jönni baltával. Kutyám ugatva védett pòrázon. Nem volt elég..... A fickò nekem akart esni baltával, de kutyám elém ugrott és az ö fejébe landolt a balta. Majd ezek után még mindig védelmezően lépett fel. Mivel munka kutya, ennek megfelelő képzést kapott rendesen felépítve. Csak ennyire számít, az oktatò szakértelme......
Hoppá, hoppá, úgy tűnik elindult a lavina:
Tudsz olvasni azért, nem? :)
"A 2015.03.27-én 11 órakor közzétett “Botrány a kutyaiskola körül” című cikkünket ideiglenesen eltávolítottuk az oldalról, amíg nem válaszol kérdéseinkre az érintett kutyaiskola."
Saját döntés volt, és tök logikus is. Éppen azért, hogy ne legyen egyoldalú.
a videó hatalmas dilettanciáról árulkodik, semmilyen agressziót mutató kutyát nem rehabilitálunk ilyen módszerrel, nagyon egyszerű miért: ha az agresszív viselkedést egy nagyobb félelemmel elnyomjuk (ami itt a cél volna), bármikor előfordulhat, hogy a kutya a nagyobb félelem miatt ismét agresszív lesz csak más irányba, tehát ha addig kutyára volt, ezek után emberre, egyszerűen azért, mert elkezd rettegni, másrészt azért, mert ha ép ésszel végiggondoljuk, hogy vajon mennyi értelme van egy viselkedést elnyomni valódi megoldás helyett, akkor rájövünk, hogy semennyi. az elnyomott viselkedés bármikor előjöhet újra. tény, hogy ha túléli a kutya "ép ésszel" a dolgot, akkor ez a módszer egy könnyű megoldás lehet, szemben a hónapokig tartó rehabbal, viszont egyáltalán nagyon könnyen lehet, hogy lesznek durva hátülütői, míg a probléma terápiás megoldása valóban megszünteti a probléma okát. ezen kívül, a kutya-gazda kapcsolat és a kötődés az együtt töltött idő, együtt végzett munka által erősödik, minél hasznosabb ez az idő, annál szorosabb a kapcsolat, annál jobban kötődik a kutya a gazdához. egy ilyen eset rettenetes rombolást képes véghezvinni ilyen téren is.
ezen kívül a módszer veszélyes is, mert valóban előfordulhat, hogy a kutya visszafordul és szépen leszed 1-2 embert a sorfalból, aki akár lehet egy gazda is. a videó közben az is látszik, hogy az oktatók a saját kutyáikat sem tudják visszahívni, akik néha bekószálnak a pályára. azóta sok beszámoló került ki internetre, amelyek sokkal tragikusabb véget érő meghajtásokól beszélnek (kutya összeesik eszméletlenül, úgy viszik el, másik azóta is retteg a kannáktól, stb).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!