Egy éves félős Corso szukából hogyan lehetne minél gyorsabban felszínre hozni az agressziót? Csak olyan írjon akinek jó tippje van. Feleslegesen szerepelni vágyók érzékeny lelkűek ne fárasszanak. (kutya suli már volt, felesleges időhúzás)
Van egy 12 hónapos corso szukám. Soha nem bántottam,de baj van az idegeivel,elég, ha rászólok, máris bepisil. Tudom ez kölyökkori sajátosság, amit idővel kinőhet. Eddig szabadon volt a kertben, két másik kutyával él együtt, tehát szocializálódhatott. Arany élete volt idáig.
Mivel őt elsősorban házőrzésre szántam, gondoltam megnézzem, mit tud. Elvittem egy kiképzőhöz, ahol találkozhatott más kutyákkal is Ott derült ki ,hogy egy nagy de beszari kutyám van Egy kis öleb, majdnem kikergette a világból. Később egy felé sétáló 3 éves formájú kisfiú elől menekült el. A felé sétáló csibész ahány lépést tett felé az én kutyám kétszer annyit lépett hátra. Tudom a kutya még fiatal, de ez már sok volt. Ilyen kutyám még SOHA nem volt. Az összes eddigi kutyám karakteres,kemény,idegenekkel barátságtalan,max a jelenlétemben megtűrő jó kutya volt.(keverék,Dobi, Kuvasz,Corso.) Az elöző Corso szukám 4 hónapos lehetett amikor hazahoztam. Meglátta a szomszéd vizsláját és a kerítésnek ugrott, hogy elzavarja. Csak úgy hörgött dühében.6 hónaposan egy haverom feléje ütött. A kutya azonnal nekiment. Ha idegen jött a kutya koppant a kapun. A családon belül viszont egy bújós kis cica volt. Tőle gyengédebb érzékenyebb lelkű kutyát még nem láttam. A Dobim is ha valaki 2 méterre belépett hozzá, már megmutatta az összes fogát .A családot és a házat mindig nyugodtan rájuk lehetett bízni. Az életüket adták volna értünk. Most viszont adva van ez a NYUSZI. Nekem van egy elképzelésem, hogyan hozhatnám elő belőle az olaszos temperamentumát. Viszont kíváncsi vagyok hátha valakinek van jobb ötlete.
Kérem csak olyanok írjanak akik ugyanezt átélték már egy mimóza kutyával és sikerült agresszívvá tennijük. Azt a jó tanácsot,hogy kutyasuli,klikker nagyon sok türelem-felejtsük el. Elöző hozzászólásokban olvastam olyat,hogy ha a kutyád vad lesz akkor téged is szét tép,meg ilyen hülyeségeket. Ilyet csak az ír aki nem ért a kutyákhoz. Más a kutya reakciója a családon belüli emberekhez és más az idegenekhez.,A túlzottan szerepelni vágyók felesleges jó tanácsára sincs szükségem. Nálam a kutyák kerten belül vannak. Kiszökni nem tudnak. Az utcánkba már gyakorlatilag minden második házba besurrantak vagy betörtek. Tudom bármelyik kutyát harcképtelenné lehet tenni,ha nagyon akarják.De az én lelkem nyugodtabb,ha a családdal olyan kutya van aki azonnal támad ha baj van és nem a sarokból kell előcsalogatni ahová elbújt.
Ellen példa.
Amint a számára ismeretlen helyzetbe kerül és negatív megerősítés éri (pl. a segéd finom csapkodása helyett az utcán tiszta erőből jól oldalba rúgják), a kutya össze fog omlani. Félelemből agresszív kutya pedig még rosszabb, mert sehova sem fogod majd tudni elvinni.
Annó egy kis kuvasz szukát találtam a Budai hegyekben,5 hónap körüli lehetett.Haza hoztam legalább 70 kullancsot szedtem ki belőle.A kutya nem volt vad,viszont ha egy gyereket látott azonnal nekiment.(5 hónapos kölyök,nem tudom milyen előélettel)Nem voltam otthon-ezt csak hallomásból mondom.-Volt barátnőm nálam volt egyszer csak bejött a kapun az apjának egy jó nagy darab, a börtönt nem csak hallomásból ismerő haverja.A felé futó kutyára ráüvöltött.az hirtelen megíjedt és elsomfordált.Ezután a kutya nappalra láncra került,éjszaka pedig szabad volt. A lánc a kapuig ért.Néhány hónappal később ugyanez az úriember benézett hozzám.Az kapuban beszélgettünk.A kutya láncon.Ült és csak figyelt.Egyszer csak teljesen váratlanúl,minden előzmény nélkül na milyen a kutyád ?-felkiáltással mellbe rúgta az előtte nyugodtan ülő kutyát.(ez az ember nem tartozott a baráti körömhöz)
A pillanat ezredrésze alatt már elképzeltem amint a kutyám vonyítva elszalad.Ehelyett ,egy hang nélkül ugrott a fickó torkának.A lánc miatt hanyatt esett.Innentől kezdve senkit nem engedett be.
Azért ha egy 5 hónapos kölyökkutya megijed egy agresszív idiótától, az kissé más, mint amikor egy 1 éves bepisil ha rászól a gazdája. Az egyik csupán egy alapvető ösztön, amit elkerülő vagy védekező ösztönnek hívnak. Ez még a természetben az oroszlánnál is megvan. Ha egy alvó oroszlánra rárohan üvöltve egy ember, az oroszlán elsődlegesen menekülni fog, amíg fel nem méri a helyzetet.
Azért az sokat elárul rólad, hogy milyen idióta haverjaid vannak, akik kutyát rugdos. Tudod, madarat tolláról...
A legfontosabb lemaradt. Nem is akarom sehova elvinni.Ők otthon vannak a kertben. Ha pedig el is viszem a kutyáim tudnak viselkedni. egy erősebben kimondott NEM és tudják,hogy nem.Nincs lázadás,vagy egyéb próbálkozás.Csak mellékesen minden kutyás tudja,hogy a kutyák karaktere más és más.Van amelyik bele nyugszik a rangsorban megszerzett helyéhez, meg sem próbál változtatni rajta,és van amelyik megpróbál helyezkedni,feszegeti a határokat Az ilyen karakterű kutya harapja végig a családot ha olyan helyre kerül,ahol a széket is letörlik alatta és ráhagyják a kezdődő dominanciáját.Kezdődik parancs megtagadással,fixírozó nézéssel,morgással.Na az ilyen kutyát kell azonnal megtörni (nem kimondottan veréssel)Az hogy ok nélkül ijesztgetitek a gazdákat,nem helyén való. Nem mindegyik kutya ilyen.Ráadásul a szukák még lelkisebbek. Az pedig szintén hülyeség,hogy megharapná a feleségemet. Egy példa. Előző, "tökös"(ti mondtátok) kutyámat állatorvoshoz vittem.A nyakörvénél tartva elég volt a NEM -et kimondani.A kutya minden szöveg nélkül hagyta,hogy a doki beadja neki a szurit. Meg sem próbált kitámadni.Ugyanez a szituáció a feleségemmel.A kutya hörög,a doki a közelébe sem mer jönni.A feleségem lehajol és a melléhez szorítja a kutya fejét.A kutya hörög de elviseli a szurit.A doki megkérdezi- "nem fél hogy megharapja a kutya?Az asszony csak nevetett.SOHA eszébe sem jutott volna a kutyának.Azt látni kellett volna amikor a párom leült a fűbe ,erre ez a "vadállat" odasomfordál hozzá és addig próbálkozik amíg az 50 kilójával bele nem mászik az ölébe mint egy kis őleb, és olyan boldog volt ha ezt megtehette.Hozzánk bújt,hízelkedett.Aki ezt nem látta az el sem tudja képzelni milyen gyengéd tudott lenni.Könnyű látatlantba le vadállatozni, szar kutyának,ideg roncsnak,félelemből támadónak és még ki tudja minek nevezni egy kutyát. De látni, a családon belül megfigyelni az megint más. Hiába is mondanám ti ezt ugysem fogjátok megérteni. Maradtok a saját elképzeléseteknél.Én egyszer sem próbáltam rátok erőszakolni a saját véleményemet Ti viszont csak ezt teszitek.Kérés nélkül. Vagy kértem,hogy ócsároljatok? Kössetek bele a kutya nevelési módszerembe? Olyan nagy dolog nyelni egyet és nem megbántani a másikat? Bizonyosan nem értek annyira a kutyákhoz mint ti.Azt azért elmondom,hogy gyerekkortól hobbim az állatpszichológia, viselkedéstan, a fajok közötti kommunikáció.Rengeteg könyvet rágtam már át.Konrád Lorenztől, Pavlov kevésbé publikált kutya kísérleteitől az általam nagyra tartott Patay László könyveitől,a kevésbé ismert Veres Szinák és kutyák viselkedésével foglalkozó műveiig.Tartottam már nyestet,görényt (vadon befogottat) rókát mosó medvét.Szajkót,szarkát,seregélyt,Papagájokat.Mindezt nem azért írom,hogy dicsekedjek.Hanem azért,hogy test- közelből ismerem az állatokat,kutyákat.Tehát mielőtt valaki kihangsúlyozza ,hogy ő milyen okos ,az nem azt jelenti,hogy akinek mondja az teljesen hülye.Lehet hogy csak szerényebb.Az hogy a kutya nevelésről nem egyezik a véleményünk az még nem ok arra hogy letámadjatok. Ráadásul van aki már hatszor írja le gyakorlatilag ugyanazt.Kérem tőletek, mellőzzétek a beszólógátasokat .Ha nem tetszik a téma ,van másik hely is ahová lehet kattintani.
Előre is köszönöm mindenkinek.
"negatív megerősítés éri (pl. a segéd finom csapkodása helyett az utcán tiszta erőből jól oldalba rúgják)"
Bocs, de ez nem negatív megerősítés, hanem pozitív büntetés.
"negatív megerősítés éri (pl. a segéd finom csapkodása helyett az utcán tiszta erőből jól oldalba rúgják)"
Ennek az embernek hosszú időt venne igénybe a gyógyulása!!
36 os vagyok.
Állításod szerint ismersz pár könyvet, és értesz a kutyákhoz.
Akkor azt is tudnod kell hogy kinek a könyvéből idéztem.......
És ugyebben a könyben az is le van írva, hogy egy félős kutya is EJÁTSZHATJA hogy keményen ráfog a csibészre, de amint éles helyzetbe kerül megfutamodik......
Csak hogy tudd saját tapasztalat az amit a könyvben állítanak. Régen volt egy ideggyenge félős stafim.
Soha ne kerülj olyan helyzetbe, hogy a kutyádnak kelljen megvédenie mert pofára fogsz esni!
A másik a kaja féltéssel kapcsolatban. Ha csak egyszer véletlenül etetés közben a gyereked a kutya közelébe jut, NE CSODÁLKOZZ azon hogy csak a maradványait kell eltemetned!!! Lásd malamutos eset.......
Üdv.36 Idézetről nem ugrik be semmi.Viszont amikor hozzám kerűl egy kölyök, AZ ELSŐ amit megtanul,hogy bele nyúlhatunk a kajás edényébe és bármennyire is nem ajánlják a szakkönyvek,kaja közben is simogatva van.Ez kölyökkorban rögzül benne.Ja kihagytam még egy nagyon érdekes könyvet. Egy német író(nem vagyok otthon,most nem ugrik be a neve)
Együtt él Timber,Európai éa Alaszkai farkasokkal.Az életükről,viselkedésükről nagyon érdekes dolgokat ír.Összehasonlítva őket egy velük felnevelt domináns kutya kölyökkel.Egyébként a kutyámnak egy IDEGENTŐL ,aki az utcáról bejött kellett védeni a kajáját.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!