Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Egy éves félős Corso szukából...

Samoa22 kérdése:

Egy éves félős Corso szukából hogyan lehetne minél gyorsabban felszínre hozni az agressziót? Csak olyan írjon akinek jó tippje van. Feleslegesen szerepelni vágyók érzékeny lelkűek ne fárasszanak. (kutya suli már volt, felesleges időhúzás)

Figyelt kérdés

Van egy 12 hónapos corso szukám. Soha nem bántottam,de baj van az idegeivel,elég, ha rászólok, máris bepisil. Tudom ez kölyökkori sajátosság, amit idővel kinőhet. Eddig szabadon volt a kertben, két másik kutyával él együtt, tehát szocializálódhatott. Arany élete volt idáig.

Mivel őt elsősorban házőrzésre szántam, gondoltam megnézzem, mit tud. Elvittem egy kiképzőhöz, ahol találkozhatott más kutyákkal is Ott derült ki ,hogy egy nagy de beszari kutyám van Egy kis öleb, majdnem kikergette a világból. Később egy felé sétáló 3 éves formájú kisfiú elől menekült el. A felé sétáló csibész ahány lépést tett felé az én kutyám kétszer annyit lépett hátra. Tudom a kutya még fiatal, de ez már sok volt. Ilyen kutyám még SOHA nem volt. Az összes eddigi kutyám karakteres,kemény,idegenekkel barátságtalan,max a jelenlétemben megtűrő jó kutya volt.(keverék,Dobi, Kuvasz,Corso.) Az elöző Corso szukám 4 hónapos lehetett amikor hazahoztam. Meglátta a szomszéd vizsláját és a kerítésnek ugrott, hogy elzavarja. Csak úgy hörgött dühében.6 hónaposan egy haverom feléje ütött. A kutya azonnal nekiment. Ha idegen jött a kutya koppant a kapun. A családon belül viszont egy bújós kis cica volt. Tőle gyengédebb érzékenyebb lelkű kutyát még nem láttam. A Dobim is ha valaki 2 méterre belépett hozzá, már megmutatta az összes fogát .A családot és a házat mindig nyugodtan rájuk lehetett bízni. Az életüket adták volna értünk. Most viszont adva van ez a NYUSZI. Nekem van egy elképzelésem, hogyan hozhatnám elő belőle az olaszos temperamentumát. Viszont kíváncsi vagyok hátha valakinek van jobb ötlete.

Kérem csak olyanok írjanak akik ugyanezt átélték már egy mimóza kutyával és sikerült agresszívvá tennijük. Azt a jó tanácsot,hogy kutyasuli,klikker nagyon sok türelem-felejtsük el. Elöző hozzászólásokban olvastam olyat,hogy ha a kutyád vad lesz akkor téged is szét tép,meg ilyen hülyeségeket. Ilyet csak az ír aki nem ért a kutyákhoz. Más a kutya reakciója a családon belüli emberekhez és más az idegenekhez.,A túlzottan szerepelni vágyók felesleges jó tanácsára sincs szükségem. Nálam a kutyák kerten belül vannak. Kiszökni nem tudnak. Az utcánkba már gyakorlatilag minden második házba besurrantak vagy betörtek. Tudom bármelyik kutyát harcképtelenné lehet tenni,ha nagyon akarják.De az én lelkem nyugodtabb,ha a családdal olyan kutya van aki azonnal támad ha baj van és nem a sarokból kell előcsalogatni ahová elbújt.

#Félős Corso szuka #agresszívvé tétele
2014. júl. 31. 20:18
1 2 3 4 5 6 7 8
 31/78 anonim ***** válasza:
100%
Én meg ilyenkor rájuk szólok.Minek rikácsoljanak olyan szituban,mikor nem kell?
2014. aug. 1. 22:46
 32/78 anonim ***** válasza:
100%
Hat igen, ugyanez a helyzet a postassal is.. Akkor mi a megoldas? Inkabb ki se hozza a leveleket a kutyak miatt? Na ugye, hogy nem. Szoval te is nyugodtan kiviheted setalni a lurkokat, max lesz egy kis ugatas. Errefele is sok a kutya..mindenhol sok a kutya.
2014. aug. 2. 00:00
 33/78 sippara ***** válasza:
100%

"Csupán annyit-ha egy kerten belüli kutyához odaengednek egy másikat.100 -ból 99 megpróbálja elzavarni vagy legalább is jól megugatja."

Ha ODAENGEDNEK. Akkor védi a territóriumát. De egy rendesen szocializált, normálisan nevelt kutya NEM üvölt egy másikra csak azért, mert látja az utcán. Ahhoz oda kell jönnie a kerítéshez - ahogy ezt már fentebb is írtam, kell a "birtokháborítás szándékára utaló magatartás".

"Ezért nem kell idegbetegnek titulálnod egyetlen kutyát sem."

Ha egy kutya minden mozgó dologra a kerítés másik oldalán üvölt, az valóban igazad van, lehet, hogy nem idegbeteg. Lehet még félrenevelt, agresszív, félős, mozgás/foglalkozáshiányos. Ennyi, más nem. Házőrző meg semmiképp, maximum egy brutálisan túlérzékeny riasztó.

"Ugyanez a helyzet a postással is.Közösen ugatják."

Mit csinál a postás? Odamegy a KAPUHOZ, "MEGÉRINTI" (gy.k. bedobja a levelet), majd távozik. Mi ez? Birtokháborítás szándékára utaló magatartás. Miért rögzül a kutyában? Mert ha a gazdája nem szól rá, azonnali megerősítést kap, hiszen postás meg jön - kutya ugat - postás elmegy. Ő nem gondol bele, hogy ez az ember itt már végzett a munkájával, csak azt látja, hogy ugatott, és az ember távozott. Ha ezt látja egyszer, elgondolkodik. Ha hússzor látja, MINDEN alkalommal üvölteni fog a postásra, hiszen eddig minden alkalommal távozott az ugatás után.

2014. aug. 2. 00:10
 34/78 sippara ***** válasza:
100%

Ja és zárásként.

Nem személyeskedtem, csak leírtam mindazokat a nevelési, képzési, állattartási hibákat, amiket ide a saját két kezeddel leírtál, a túlnyomó többségükre megoldást is felajánlottam (sétáltasd, építsd zsákmányból sok játékkal, szocializáld, majd képezd), amire nem írtam konkrétumot, ott is megemlítettem, kit kereshetsz meg a továbbiakkal (jó segédet, kiképzőt). Értem, hogy megsértődtél, az emberek túlnyomó része nem szereti hallgatni a saját hibáit (én sem), DE akármilyen kényelmetlen/szar is a helyzet, választás elé állsz: vagy megsértődsz, és keresel valami sufniszakit/havert, aki vadítja a kutyát, vagy végigolvasod, amiket itt többen írtunk, és elkezdesz változtatni. Előbbi esetben lesz egy talán csipkedve fogós, ételféltő, zsákmányféltő, valószínűleg idegileg instabil félelmi agresszív kutyád (persze, vannak olyan iszonyúan jó ösztönű kutyák, akiket elcseszni is csak akarva lehet, a sima képzetlenség, leszarás nem "árt" nekik, de nem minden kutya ilyen, és a kérdésben szereplő corso biztosan nem), utóbbi esetben lesz egy szépen felépített, boldog, kiegyensúlyozott kutyád, aki megvédi a házat, földre kényszeríti, és ott tartja, ha kell. Utóbbi nyilván több munkába, több pénzbe és több időbe telik, de épp te mondtad, hogy a családod épségéről van szó, és lehet, hogy egy jó ösztönű, jófej kutya elvan gyerekekkel, családtagokkal mindenféle nevelés-képzés-akármi nélkül, de egy vadított félős kutya veszélyt jelent a társaira és a családjára is. ...és még valami:

"Ebből a mamlaszból is kutya lesz"

Nem, nem lesz, legalábbis nem azon az úton, amin most halad. Azon az úton előbb vagy utóbb egy kiszámíthatatlan, ételét, személyes terét, bármilyen zsákmányát, vagy bárkit féltő, akár agresszió, sérülés okozása árán is birtokló kutya lesz, akit nem sűrűn tudsz majd irányítani. De fogalmazok falusiasabban, ha már annyira a falusi kutyáknál tartunk: "öregkorára megkattan". Ismét: a kezedben a döntés, mit teszel ezzel a kutyával, és rajta keresztül a családod és a többi kutya biztonságával.

2014. aug. 2. 00:27
 35/78 anonim ***** válasza:
100%

Részemről két megjegyzés.

Egyrészt gyáva kutya mindig gyáva marad, semmilyen képzéssel nem lesz belőle bátor kutya, csupán el lehet érni zsákmányszerző ösztönre épülő játékos, pozitív megerősítéses őrző-védőzéssel, hogy harapjon a karra. De attól még nem lesz bátor és amint negatív vagy a begyakorolttól eltérő helyzetbe kerül, össze fog omlani.

Másrészt ezt a jól szocializált kutya nem ugathat másik kutyára, akit az utcában sétáltatnak a portája előtt. Ezt úgy ahogy van nem értem. Ez egy ösztön, védi a területét és figyelmezteti a másik kutyát, hogy ez az ő területe.

2014. aug. 2. 02:05
 36/78 anonim ***** válasza:
100%

21 vagyok.

Nem tudom kik kik pontoztak le de lesz..rom!

Amit bemásoltam , nem hiába tettem mert a korai szocializálásnál még egy félős kutya is felépíthető de tökéletes soha nem lesz. Ezt nem én találtam ki , ezek tények.

Amit utolsó írt, teljesen egyet értek vele!

A következő idézet pedig az én kutyámat tükrözi, akit picinek MINDENHOVA vittem, gyerekek emberek símogatták, de amikor kellett már kicsi korában határozottan lépett fel, nem riadt semmitől vissza.

,,A bátor kutya általában eleve magabiztos és jóindulatú. A született harcias szellemű kutya örül a küzdelemnek, s nem tér ki a harc elől.Akkor beszélhetünk temperamentumos kutyáról, ha gyorsan felfogja az ingereket, azokra rögtön tettekkel reagál, de emellett gyors és változatos ingerek esetén is megőrzi lelki egyensúlyát. "

2014. aug. 2. 06:34
 37/78 A kérdező kommentje:

Már az elején megírtam a kutya csak most lett egy éves. A viselkedése alapján - még egy kölyök.Több Corso gazda is írta,hogy az egyébként félős kutyája,akit már inkább ki sem vitt sétálni,-egy éves kora után,az egyik napról a másikra megváltozott. " nem lehet sétáltatni-mert minden kutyát meg akar támadni". Ahogy a hormonjai beindulnak, a kölyök felnőtté válik és felveszi a területvédő viselkedést.Esetleg agresszív lesz a hasonló nemű kutyákkal szemben.Nálam sincs minden veszve!Csupán szerettem volna felgyorsítani ezt a folyamatot.A kutya egyébként elég jól rongyozik.Csupán az az elkeserítő,hogy az előző corsom már 6 hónaposan felnőttként viselkedett.Ez pedig még egy baba. :(( Eddig 9 kutyám volt,(3 kis testű)a maga nemében mindegyik páratlan.

Mindegyiket ugyanúgy neveltem.13 éves voltam amikor az első (talált) keverék kölyök tulajdonosa lettem. Ő egy rendkívül kemény,vezérségre törő típus volt.Ő adta az alapot.Vele ugyan 3-4 évente tisztázni kellett ki a főnök. (dominanciára törő kan volt)Viszont éppen az ilyen uralomra törő kutyák védelmezik igazán a falkájukat. A saját anyám sem üthetett viccből a lábamra sem, a kutya azt sem tűrte.Minden kutyám irányítható,kézben tartható volt.Én személy szerint csak a család tagjaihoz szoktatom a kutyákat.Így az idegenekkel szemben eleve bizalmatlanok volta.Ezen lehet vitatkozni.Ízlések és pofonok.Az pedig ,hogy tárgynak nézném a kutyám? Mindenki a megfelelő kutyát kereste. A vadászok, a juhászok,stb. A nyáj és vidéki porta őrző kutyákat sem kellett kiképezni csibészelésre.Mégis tudták mi a dolguk.A mostani világban persze jobb egy képzett kutya,de ez a téma is túl lett misztifikálva.Az én elvem- a kutya van értünk és nem fordítva.A" munkáját "jól végző kutyát mindenhol megbecsülték.Attól,hogy a kutyáimat nem viszem emberek közé,nem csókolgatom,attól még nem olyan katasztrofális

az életük.Ők kertes házban élő házőrzők,nem pedig lakótelepen élő házi kedvencek.Itt lehetnek agresszívak is.Ez van.

2014. aug. 2. 08:48
 38/78 anonim ***** válasza:

A terület védelme és más kutyára való ok nélküli támadás teljesen más dolog.Egy ilyen kutya véletlenül kiszabadul és kész a tragédia.

Eddig szerencséd volt a szaporított kutyáiddal.Most kifogtál egyet,ami nem stabil idegrendszerű,ennyi történt.

2014. aug. 2. 09:39
 39/78 Szilvi & Argos ***** válasza:
56%

Mivel kutyát csak "veszélyes kutya" táblával tarthatsz, aki hozzátok akar betörni, TUDJA ÉS FELKÉSZÜL a kutyákra!!! Lefújja, megmérgezi-leüti őket. Ha ennyire gáz a környék, a rendőrségre bekötött riasztó segít, valamint kamerázd be CSAK a kerteteket. A rendőrségnek-önkormányzatnak jelezd a helyzetet, hogy sűrűn ellenőrizzenek a környéken!

Ez a kutyád NEM FOG titeket megvédeni, arra mérget vehetsz. NAGYON KEVÉS az olyan kutya, aki VALÓDI védelmet jelent behatolók ellen! Vegyél egy törzskönyves növendék 8-12 hónapos, SZOCIALIZÁLT, előnevelt kutyát, és szakértő segítséggel KÉPEZZÉTEK TERÜLETVÉDELEMre.

2014. aug. 2. 12:20
 40/78 anonim ***** válasza:
Ma már a legkeményebb,legjobban képzett kutya sem tudja megakadályozni,hogy bemenjenek,
2014. aug. 2. 12:33
1 2 3 4 5 6 7 8

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!