Egy éves félős Corso szukából hogyan lehetne minél gyorsabban felszínre hozni az agressziót? Csak olyan írjon akinek jó tippje van. Feleslegesen szerepelni vágyók érzékeny lelkűek ne fárasszanak. (kutya suli már volt, felesleges időhúzás)
Van egy 12 hónapos corso szukám. Soha nem bántottam,de baj van az idegeivel,elég, ha rászólok, máris bepisil. Tudom ez kölyökkori sajátosság, amit idővel kinőhet. Eddig szabadon volt a kertben, két másik kutyával él együtt, tehát szocializálódhatott. Arany élete volt idáig.
Mivel őt elsősorban házőrzésre szántam, gondoltam megnézzem, mit tud. Elvittem egy kiképzőhöz, ahol találkozhatott más kutyákkal is Ott derült ki ,hogy egy nagy de beszari kutyám van Egy kis öleb, majdnem kikergette a világból. Később egy felé sétáló 3 éves formájú kisfiú elől menekült el. A felé sétáló csibész ahány lépést tett felé az én kutyám kétszer annyit lépett hátra. Tudom a kutya még fiatal, de ez már sok volt. Ilyen kutyám még SOHA nem volt. Az összes eddigi kutyám karakteres,kemény,idegenekkel barátságtalan,max a jelenlétemben megtűrő jó kutya volt.(keverék,Dobi, Kuvasz,Corso.) Az elöző Corso szukám 4 hónapos lehetett amikor hazahoztam. Meglátta a szomszéd vizsláját és a kerítésnek ugrott, hogy elzavarja. Csak úgy hörgött dühében.6 hónaposan egy haverom feléje ütött. A kutya azonnal nekiment. Ha idegen jött a kutya koppant a kapun. A családon belül viszont egy bújós kis cica volt. Tőle gyengédebb érzékenyebb lelkű kutyát még nem láttam. A Dobim is ha valaki 2 méterre belépett hozzá, már megmutatta az összes fogát .A családot és a házat mindig nyugodtan rájuk lehetett bízni. Az életüket adták volna értünk. Most viszont adva van ez a NYUSZI. Nekem van egy elképzelésem, hogyan hozhatnám elő belőle az olaszos temperamentumát. Viszont kíváncsi vagyok hátha valakinek van jobb ötlete.
Kérem csak olyanok írjanak akik ugyanezt átélték már egy mimóza kutyával és sikerült agresszívvá tennijük. Azt a jó tanácsot,hogy kutyasuli,klikker nagyon sok türelem-felejtsük el. Elöző hozzászólásokban olvastam olyat,hogy ha a kutyád vad lesz akkor téged is szét tép,meg ilyen hülyeségeket. Ilyet csak az ír aki nem ért a kutyákhoz. Más a kutya reakciója a családon belüli emberekhez és más az idegenekhez.,A túlzottan szerepelni vágyók felesleges jó tanácsára sincs szükségem. Nálam a kutyák kerten belül vannak. Kiszökni nem tudnak. Az utcánkba már gyakorlatilag minden második házba besurrantak vagy betörtek. Tudom bármelyik kutyát harcképtelenné lehet tenni,ha nagyon akarják.De az én lelkem nyugodtabb,ha a családdal olyan kutya van aki azonnal támad ha baj van és nem a sarokból kell előcsalogatni ahová elbújt.
,, A második fejlődési szakasz második része a 29-49. napig tart. Amit ezekben a hetekben megtanulnak vagy megtapasztalnak egész életükben megtartják. Ebben a szakaszban a kölyköket okvetlenül tanítani kell. Ekkor kezdődik meg a szocializálódás az alomtestvérekkel, ilyenkor dől el az is, hogy a későbbiekben milyen magatartást tanúsítanak más kutyákkal szemben. Az 5.héttől kezdődik az emberekkel való megbarátkozás folyamata. Korábban nagyon gyenge szálak fűzik egymáshoz, s a kölykök számára ezek egyáltalán nem tartósak. De ha az ember és a kutyakölyök között szoros a kapcsolat ebben az időszakban, a kutyában örökre rögzül ez a kutya-ember kötelék. S ha egyszer bevésődött, igazából sohasem szakad el. Ezen kapcsolat kialakításában és megerősítésében van döntő szerepe a tenyésztőnek.
A harmadik kritikus szakasz a 8-12.hétig tart. Óriási stresszhatás a kölyök számára, amikor egy napon hirtelen megválik anyjától és alomtársaitól, a megszokott környezetétől. Ilyenkor kerülnek új gazdihoz a kiskutyák. A negyedik kritikus szakasz a 12-16.hétig tart. Ez az utolsó időszak arra, hogy az esetleg elmulasztott szocializálódási hiányokat intenzív és célszerű foglalkozásokkal némileg pótoljuk, bár a végeredmény nem lesz tökéletes. ''
A korai szocializáció nagyon fontos ami már a tenyésztőnél elkezdődik. Nagyon fontos lettvolna a harmadik oltása után kivinni a kölyköt az utcára, gyerekek közé ill. idegen kutyák közé vinni, mert a fejlődése, akkor van abban a szakaszban amikor ,, szívja'' az újdonságot, és borzasztó kíváncsi. Ez a szakasz később lezárul, és később már nem formálható.
Eszedbe ne jusson ilyen praktikákkal ételféltővé nevelni a kutyát!!! Normális vagy Te? :O
1 éves, szocializálatlan, neveletlen...mégis milyen legyen szerencsétlen? Biztos a genetikája se a legfényesebb :(
Még lehet rajta javítani, ha rászánsz napi 2-3 órát és sétáltatod, tanítod, foglalkozol vele, hétvégén pedig JÓ kutyaoktatóval zsákmányszerző játékokkal építitek fel a magabiztosságát. Tökös, bátor ŐV kutya valszeg soha nem lesz belőle, de mezei házőrző még lehet...de ehhez NEKED kell SOKAT tenni, nem csak kimenni párszor játszogatni vele
Na akkor.. a válaszokat direkt nem olvastam el, azokat majd egy második körben, a kérdés maga külön megér egy misét.
" Eddig szabadon volt a kertben, két másik kutyával él együtt, tehát szocializálódhatott."
Nem. Kicsit fordítsuk ki, ha téged összezárnak csecsemő korodtól mondjuk tizenöt-húsz éves korodig KETTŐ testvéreddel, aztán kiengednek a nagyvilágba, képes leszel elboldogulni a társadalomban? Nem. Hát pont így a kutya se lesz szociális attól, hogy kicseszed a kertbe másik két hasonlóan príma kutyával.
"Mivel őt elsősorban házőrzésre szántam, gondoltam megnézzem, mit tud."
Az a baj, hogy te vettél egy kutyát, és úgy kezelted, mintha gombát ültettél volna: vártad, hogy magától kinőjön. Szar hír: nem fog. Lehet egy kutya jó ösztönű, ha jó szülőktől, jó vonalból való (a tiéd egyértelműen nem az), de akkor is kell egy jól felépített képzés akár 6-8 hetes kortól, hogy az ösztönök érjenek is valamit.
" Elvittem egy kiképzőhöz, ahol találkozhatott más kutyákkal is Ott derült ki ,hogy egy nagy de beszari kutyám van"
Nem. Egy teljesen átlagos, kertbe törpének kicseszett kutyád van NULLA szocializációval, NULLA neveléssel, a gazdájába vetett NULLA bizalommal, vagy tisztelettel. nem az ő hibája, a tiéd.
"A felé sétáló csibész ahány lépést tett felé az én kutyám kétszer annyit lépett hátra. Tudom a kutya még fiatal, de ez már sok volt"
Nem, a kutya nem fiatal, hanem - ismétlem - meg lett véve szar helyről, aztán csesztél a képzésére. Ennek pontosan ez az eredménye, ha egy éve megkérdezel bármilyen normális kiképzőt, vagy segédet, hogy mi lesz az eredménye annak, amit csinálsz (illetve nem csinálsz), elmondta volna neked ugyanezt, pedig egyik se lát jövőbe.
"Az elöző Corso szukám 4 hónapos lehetett amikor hazahoztam. Meglátta a szomszéd vizsláját és a kerítésnek ugrott, hogy elzavarja. Csak úgy hörgött dühében.6 hónaposan egy haverom feléje ütött. A kutya azonnal nekiment."
Igen, ezt teszi a kutyák tökösebbik felével a szocializáció, meg a nulla nevelés. Támad, amikor és akire neki kedve van, nagyrészt félelemből.
"Nekem van egy elképzelésem, hogyan hozhatnám elő belőle az olaszos temperamentumát."
Főleg úgy, ha lenne bármiféle temperamentuma, de gyanítom, szaporított "kánekórzó", azokban meg pont az van, amit a kutyád csinál. Ez javítható, de csak rohadt nagy munkával.
"Kérem csak olyanok írjanak akik ugyanezt átélték már egy mimóza kutyával és sikerült agresszívvá tennijük."
Egyrészt tanulj meg írni, másrészt gőzöd nincs arról, mit jelentenek a szavak, amiket használsz, már nekem ciki. Amit te akarsz a kutyától, az védőösztön, NEM agresszió. Agresszív murva egyszerűen lesz a kutya, addig kell csesztetni, amíg vissza nem harap. Nem atomfizika.
"nagyon sok türelem-felejtsük el."
Oké, értem, hogy te tenni semmit nem akarsz, csak az eredményt, de ez így nem fog menni. A kutyát már egy éve képezned kéne a későbbi céljának megfelelően, szartál bele, a kutya meg pontosan úgy néz ki, ahogy ilyen jellegű """""foglalkozás"""" után ki kell néznie: szarul.
"Elöző hozzászólásokban olvastam olyat,hogy ha a kutyád vad lesz akkor téged is szét tép,meg ilyen hülyeségeket."
Helyesírás. És igen, ha a kutya VAD lesz, akkor szét fog tépni mindent és mindenkit, aki éppen nem szimpatikus. Ha épp te vagy az, akkor téged is.
"Ilyet csak az ír aki nem ért a kutyákhoz."
Hehe... szerintem nem vagy olyan helyzetben, hogy ilyet állíts bárkiről is.
"Más a kutya reakciója a családon belüli emberekhez és más az idegenekhez."
Igen. Ehhez azonban kell, hogy a kutya tudja, ki a családja, és családként, falkaként is értékelje őket. Attól, hogy mellesleg te ott élsz mellette, nem leszel a családtagja, a vezetője meg végképp nem. Azért TENNI kell.
"De az én lelkem nyugodtabb,ha a családdal olyan kutya van aki azonnal támad ha baj van és nem a sarokból kell előcsalogatni ahová elbújt."
Ehhez megfelelő tréner, és napi szintű megfelelő foglalkozás, gyakorlás kell, főleg azután, hogy egy év alatt gyönyörűen sikerült elcsesznetek a kutyát.
"Elé tettek egy jó húsos csontot,de úgy,hogy ne tudja elérni.A segéd lehajolva nyúlkált,kapkodott a kutya felé és elvette tőle a csontot.A kutya aznap csak estére kapott enni.Néhány ilyen alkalom után már védte a kajáját és rátámadt a segédre."
Aki ezt csinálta, az látott már egyébként kutyát közelről, vagy akkor először? Utóbbi esetben elnézhető. A kaja bevédésének egyébként úgy, ahogy van, semmi köze az ŐVhez, pláne, ha a kutya félelemből védi.
"Kivinni nem szívesen viszem őket"
Akkor milyen alapon várod a kutyától, hogy megvédjen bármitől, ami kívülről jön? Szocializálni kéne, hogy ne féljen mindentől, aztán lehetne elkezdeni óvatosan, zsákmányból építeni az ŐVjét, védőt ráérne a segéd akkor beletenni, ha már nem fél.
Kedves sippara
Köszönöm az építő jellegű kritikádat.Nem szeretnék személyeskedésbe átmenni.A helyesírással kapcsolatosan sajnos igazat adok neked. Tízen órás munka után,fáradtan és olvasó szemüveg nélkül írtam.Valóban az én hibám ,hogy nem olvastam át,mielőtt elküldtem volna.Ahol lakom rengeteg kutya van.Ha valaki kutyát sétáltat az utcában,az egész környék visszhangzik a kutya ugatástól.Emiatt nem szívesen viszem ki a kutyákat.Nem szívesen idegesítem a szomszédokat.Nekem sem nagyon tetszik ha a kapum előtt levő kutyák őrjöngésre késztetik a kutyáimat.Főleg ha szabadon engedve sétáltatják őket.De ez az én magán ügyem.Az eddigi kutyáim sem engedtem idegenek közé.Mégis szuper házőrző lett mindegyik.Ebből a mamlaszból is kutya lesz,még ha nem is a te módszered szerint.Azt ,hogy elcsesztem a kutyát? Ha kényeztetve van,társasága van,minőségi kaját kap.Ez nagy elcseszés.Ha látni akarsz elcseszett kutyákat, nézd meg a menhelyek kínálatát,amiket elvettek a gazdájuktól.Nyakába belenőtt lánc,eltört gerinc,stb.Abba pedig végleg ne köss bele,hogy agresszivitásra nevelem a kutyámat.Üsd be: Index - Bulvár - Hólapáttal verték a rendőröket.Vagy: [link]
Ezek a hátsó szomszédaim.Nem akartam kitérni erre,de próbálj meg elképzelni három telket teli ilyen emberekkel.
A velem szemben lakó néni a saját szobájában találta szembe magát egy ilyen fiatallal.Szerencsére megúszta.A srác felkapta a hölgy táskáját és elrohant vele.Három telekkel odébb egy doktornő a kert végében dolgozott,Úgy lopták el a táskáját a szobából. Két pulija is volt a kertben.Nálunk már majd minden második házba betörtek.A hátsó szomszédok sem finomkodtak.Átvágták a kerítés hálót, úgy vittek el egy alumínium állvány létrát és a motorom kerekét. A rendőrség tehetetlen.A legutóbb pl már túlzásba vitték a kábel égetést.Kihívtam a rendőröket.Ezután a három kertbe levő kb 30 ember elkezdett üvöltözni-"menjünk át".El tudod képzelni magad egyedül egy csőcselékkel szemben, akik minden lelkiismeret furdalás nélkül a rendőröknek is karddal mennek neki? Egyszer éld át az érzést. Vagy képzeld el,hogy te nem vagy otthon csak a feleséged.Igen nekem fontos egy kemény kutya.Egyszer már eljutottam oda,hogy ha odajönnek ,én is karddal megyek ki.Ilyenkor nem mindegy hogy az oldalad védve van.Ha hozzám besurranna egy ilyen tetű azt a kutyám le tudja rendezni.Nagy ívben lesz@rom hogy minek nevezed a kutya agresszióját,vagy elítéled.Leírhatod mennyire félre nevelem.Enni kap,szeretetet kap, bántva nincs.Na bumm, nincs törzskönyve,nem hordtam el simogatóba,emberek közé.Van két barátja akivel naponta játszhat. Nézd meg hány kutyának nincs meg a negyede sem. És legyen agresszív, legyen ideg beteg. Aki beteszi a lábát azt támadja meg.
Az a dolga.Ha úgy érzed,nagyon szívesen bemutatlak az itteni "embereknek"Próbáld őket szép szóval meggyőzni a normális együtt élés szabályairól.A legkulturáltabb válaszuk az lesz,hogy análisan magukévá tesznek.
Tehát ne ítélkezz anélkül,hogy ne ismernéd a részleteket.
Amennyiben továbbra is a távolról osztanád az észt,kötekednél.Nagyon szívesen leírom a rossz tulajdonságaimat,hiányosságaimat,hogy legyen miből csemegézned.
"Nekem sem nagyon tetszik ha a kapum előtt levő kutyák őrjöngésre késztetik a kutyáimat."
...és ha a kutyáid őrjöngenek csak azért, mert odakint valaki sétál, akkor nem házőrzők, hanem szimplán idegbetegek és/vagy mozgáshiányosak. A házőrző kutya ugyanis akkor őrzi a házat, ha arra szükség van, tehát ha valaki a házba be akar jutni, vagy erősen erre mutató tevékenységet végez. A kutyasétáltatás nem ilyen.
"Az eddigi kutyáim sem engedtem idegenek közé.Mégis szuper házőrző lett mindegyik."
Ha neked az a kutya a házőrző, aki őrjöng napi 23 órát (tehát mindig, amikor bármiféle mozgást lát), akkor elbeszélünk egymás mellett. Egy jó házőrző ugyanis igen ritkán ugat, mivel szocializálva van, így felismeri a külvilág mindennapos szereplőit, és nem üvölt torkaszakadtából frusztrációból adódóan mindenre és bármire, ami mozog.
"Ha kényeztetve van,társasága van,minőségi kaját kap."
Igen, ez az a törvény által előírt minimum, amit minden kutyának meg kéne kapnia. A kényeztetéstől, a neveléstől, meg bármi mástól, ami egy házőrzőt házőrzővé tesz meg olyan távol van, mint ide Jeruzsálem.
"Nem akartam kitérni erre,de próbálj meg elképzelni három telket teli ilyen emberekkel."
Ha ilyen a környéketek, akkor meg pláne KÉPZETT, NEVELT kutyákra lenne szükséged. Ugyanis úgy-ahogy valamilyen ösztön, vagy simán foglalkozáshiány miatt ugató kutyákat úgy ütnek le, mint a szél, ugyanis bár őrjöng az összes, nem tudja, MIT kéne csinálnia, nem tudja, MIÉRT kéne csinálnia, és nem tudja, KIVEL kéne csinálnia.
"Ha hozzám besurranna egy ilyen tetű azt a kutyám le tudja rendezni."
Nem. Ez egy nagyon szép kép, ami él az átlagember fejében, azonban egy totál képzetlen kutya nem tartja meg a fogást, ide-oda csipked, ami közben háromszor verik agyon, és kétszer mérgezik meg - ja, meg kipakolják a házat is. Abszolút megértem a elyzetedet, és igazad is van abban, hogy szükséged lehet/van olyan nagytestű kutyákra, akik képesek megvédeni téged, a családodat és az értékeiteket. Csak abban tévedsz, hogyan lehet ezt elérni. Fel kéne keresnetek egy normális segédet, aki először zsákmányból fel tudja építeni a kutyát, és szépen lassan el tudja nyomni a félelmét, hogy aztán előhozza belőle a védőösztönt - persze megfelelő szocializáció után.
"Nagy ívben lesz@rom hogy minek nevezed a kutya agresszióját,vagy elítéled....És legyen agresszív, legyen ideg beteg."
Nem, nem a kutyák agresszióját ítélem el, azzal viszont van némi bajom, mikor hozzá nem értő emberek akarják random vadítani a szaporított, ki tudja, honnan származó, mondjuk ki: SZAR kutyáikat. Ugyanis egyrészt szar a kutyának, másrészt mivel nem kapta meg sem a megfelelő képzést, sem a megfelelő nevelést, nem is fog úgy működni, ahogy "kéne", és még ő lesz agyonverve, pedig gazdi az idióta. De lefordítom még magyarabbra: Ha a gyereket nem tanítod meg olvasni-írni, aztán kiállítod tizenévesen egy betűzőversenyre, akkor csúfosat fog bukni, akárhogy szeretted meg etetted.
"Ha úgy érzed,nagyon szívesen bemutatlak az itteni "embereknek"Próbáld őket szép szóval meggyőzni a normális együtt élés szabályairól.A legkulturáltabb válaszuk az lesz,hogy análisan magukévá tesznek.
Tehát ne ítélkezz anélkül,hogy ne ismernéd a részleteket."
Újra. NEM a kutyákkal szemben támasztott elvárásaiddal van bajom, azzal nincs semmi probléma, pláne most, a háttér ismeretében megértem, miért van rá szükség. De NE várj el olyat a kutyától, amire 1) nem biztos, hogy alkalmas, 2) soha nem tanítottad. Ha ilyesmit akarsz elvárni egy kutyától, ahhoz képzés kell, pláne, ha a kutya még ösztön szinten sincs sehol, mint a kérdésben szereplő corso.
".Na bumm, nincs törzskönyve"
Egy cane corsonál ez tudod, mekkora kockázat? Tudod, mennyi nekik egy DP műtét? Egy szívműtét? Száz-kétszázezernél KEZDŐDNEK az árak (DPnél természetesen LÁBANKÉNT). Arról nem is beszélve, hogy egy corso-szerű keverék nem fogja azt a temperamentumot hozni, mint egy corso - ennek ékes példáját láthatod jelenleg a kertedben.
"Nézd meg hány kutyának nincs meg a negyede sem."
Ezzel nagyon sokan takaróznak, de neked pont tudok személyes példát hozni: Ha én holnap reggel betörnék a házadba, elvinném a tvt és felpofoznám a feleséged, ugye nem jelentenél fel, nem állnál az utamba, és úgy az egésszel nem lenne semmi gondod? Gondolj bele, van, aki mindent vinne és kiirtaná a családot, ahhoz képest egy tv meg egy pofon SEMMI.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!