Ti hisztek a csodálatos kutyadoki című műsorban?
1. Cesar egy műsor alatt kezes bárányt csinál bármelyik kutyából a legagresszívabból is ( vannak akiknek több idő ) de sok rész van ahol 10 perc alatt összebarátkozik egy agresszív ideggyenge kutyával ki ez varázsló ?
2. olyanokat beszél hogy a kutyák a jelenben élnek és nincsenek emlékeik , na meg hogy a kutyáknak nincsenek érzéseik sem , na akinek van kutyája ő tudja hogy ez nem így van
3. az összes kutyát ledominálja , ez normális ?
4. a póráz fegyelemnél felhúzza a pórázt úgy korigálja amivel csak megerősíti a kutya rossz cselekedetét
stb stb stb....
sztem Korom Gábor sokkal jobban ért a kutyákhoz mint ez a pali
Akkor csak az nem esett le nekem hogy mit csináltál a kutyával :D
Mert nekem valami olyasmi rémlik mint amit a aaa hú nem jut eszembe van egy Amerikai japán állatorvos ő csinál olyanokat :D.. valamien Young..
de semmiképpen nem a Cesares dolgok rémlenek. valszeg az én hibám ^^
kedves kérdező!
nem vagyok mester, hajjaj bőven messze állok tőle és bőven van még mit tanulnom nekem is. de szerintem ha nem tudod értelmezni amit írtam és emellett még nem is tudsz megfelelő ellenérveket felhozni cesar ellen (pl. hogy kijelenti a kutyáknak nincsen érzéseik) szerintem felesleges is vitába bonyolódni. neked nem szimpi cesar én meg nem értek veled egyet. ennyi.
a másik. én tényleg nem szeretném szapulni a tükrösöket mert alapvetően nagyon is szimpik. de nagyon sok olyan esettel találkoztam itt gyik-on ahol sajnos ki kell jelentsem csalódást okoznak. most lehet azzal jönni hogy az az adott személy (oktató) nem nem nőtt fel egy egy feladathoz, és ettől még nem a tükörmódszer a kaki. amivel egyet is értek. de kérdem én, akkor miért állítanak be annyi embert? a sok gazdi azért megy oda hogy segítsenek rajta, amit nem tudnak megtenni mert a tudomány megállt egy bizonyos szinten. és mint jelen esetben elhamarkodottan kijelentik egy egy kutyáról hogy menthetetlen csak mert az a kutya meghaladja az illető képességeit illetve arra a kutyára nem erőszakolható egy bizonyos módszer -kispalikee példája-.
hát már ne is haragudjon a világ, de akkor az ilyenek milyen jogon jelentik azt ki hogy egy adott kutya fordítva van bekötve meg bla bla? most tök őszintén, cesarnál mikor láttunk olyat hogy egy kutyára ilyet mondott volna? pedig voltak igen érdekes esetei is.
nem arról van szó, oké hogy egy bizonyos ember megragad egy bizonyos szinten, de ez alapján van megítélve a kutya? ilyenkor miért nem hívják -most mondok valamit- magát korom gábort hogy ugorjon már el valamelyik suliba mert egy olyan kutyával van gond ami meghaladja a képességüket?
érdekesnek találom hogy sokan elítélik cesart mert showműsor meg bla bla. kérdem én korom gábor mit csinál? megnyit egy rakás sulit, betesz x emberkét és egy fajta elmélet szerint oktatnak minden kutyát, amelyik speciálisabb eset és meghaladja az ott oktatók tudását máris felelőtlenül rávasalják hogy menthetetlen .
a másik. igen a videó amit belinkeltem bizonyos dolgok szemléltetése volt. félreértés ne essék, ki vagyok én hogy megszóljam, de azért abban szerintem sokan egyetértünk hogy igen érdekes volt maga a szitu és a kutyákról sem hiszem hogy különösebben speckóbb esetek lettek volna. ilyen kutyát a cesar nem visz a kis rehabközpontjába hanem elintézi azonnal. mert ezeknek a kutyáknak nem kellett semmi több csak valaki rakja helyre őket, mondja meg mit szabad és mit nem. most az lényegtelen hogy kannával, üvöltéssel, vagy bökögetéssel akármivel, de ezeknek a kutyáknak nem volt speciális munkát igénylő agresszivitásuk. ilyen kutyákat látsz a cesar videójában amikor az utcán sétál és egy "tss" hanggal a kutyát máris lerendezi. némi pórázhuzigálás stb.
cesar olyan kutyákat visz a központjába akik már olyan szinten elcseszettek hogy már a saját kommunikációjukat is jóformán "elfelejtik" mert annyira agresszívak vagy annyira félősek. olyan kutyákat akikből ki kell hozni a kutyát, akiket emlékeztetni kell arra hogy kutyák hogy mi az a falkaélet stb stb. és ezt már egy ember nem nagyon tudja betölteni, ezért van szükség kiegyensúlyozott falkára. szóval szerintem ne keverjük a szezont a fazonnal.
a másik: ha cesar esetében minden gazdijelölt kutyája azonnal visszaesik akkor miért olyan sikeres?
tükörsulival ez nem áll fent hogy visszaeshet a kutya? vagy ami még durvább nem is használ egy adott kutyának a módszer, és azonnal rávasalják hogy akkor a kutyában van a hiba. úgy veszem észre hogy a tükörsulisok egy bizonyos elméletet tanítanak be a gazdiknak és azt erőltetik, ha nem használ akkor vagy a gazdi a hibás vagy a kutya "selejt" és akkor el is van intézve a dolog...
kispalikee bitang jól megfogalmazta most ezt.
nézzünk egy egyszerű példát.
születnek egy alomban különböző kölykök. mindegyiket szépen leteszteljük. tegyük fel hogy a tükörsuliba megy egy olyan gazdi akinek a kutyája következetesen 1es eredményű -volt kölyökként- . nos erre már a tükörsuliban azonnal azt mondanák hogy a kutya "selejt" holott nem erről van szó. egyszerűen csak bazi domináns kutya és fel kell kötni a gatyát ahhoz hogy valamit is tudjunk vele kezdeni. vagy nézzünk egy következetesen 6os értékelésű kutya jellemzését. vele sem lenne egyszerű feladat a "tükörmóccer" erőltetése. tulajdonképpen a tükrösök a 3as, 4es, 5ös kutyákkal tudnak eredményt elérni. az összes többi pedig számukra máris selejt. és itt még nem is számoltuk azt hogy esetleg már a kutya félre is van nevelve, berögzült egyéb szokásai viselkedés formái vannak, nem kölyök kora óta van velünk stb stb. vagy ne adj isten nem csak tisztán egy féle jellemmel rendelkezik. persze az ilyen típusú kutyákra mondják máris azt hogy rehabilitációt igényel, ami jóformán nem más mint a tükörmódszer elmélete továbbra is a kutyára erőltetve. ha nem megy úgy sem akkor pedig a kutya vagy a gazdi a "selejt"...
ezzel szemben cesar nem így közelíti meg a témát. minden esetben felméri a kutyát de még az őt körülvevő környezetet is és ennek tükrében tanítja/neveli a kutyát. láttam már olyan videót ahol pl. jutival értette meg a kutyával hogy ne pattogjon az ajtó előtt. ezzel azt akarom mondani hogy ő nem ragaszkodik egyféle módszerhez. és ami a legfontosabb tökéletesen tisztában van azzal hogy léteznek olyan kutyák mint egy 1es vagy 2es értékelésű amelyik a jutifalatodat magasról letojja, vagy annál jobban megmakacsolja magát egy éheztetéses módszernél pl.
és ez nem azt jelenti hogy a kutyában volna a hiba. hanem azt hogy ez a módszer nála nem vezet eredményre.
ilyen pl. a falkából kizárás. nem lepődnék meg ha olyanoknál ez nem is működik akiknek önállóbb a kutyájuk (pl. egy 6os kölyök) vagy akinek a kutyája kint van a kertben és alig foglalkoznak vele, esetleg huzamosabb időre magára van hagyva munka miatt pl. és emiatt megtanult a kutya "egyedül élni" udvar esetében a falka közelsége nélkül. az ilyen kutyát nem hatja meg ha kizárjuk a falkából, és ez megintcsak nem azt jelenti hogy a kutya a hibás vagy a gazda nem csinál valamit jól...
szóval bonyolultabb dolog ez annál mint hogy egy rakás sulit megnyitunk és megy a tömegoktatás egyfajta elmélet/módszer alapján.
Én még mindig a tükörmódszert javaslom egy átlag gazdi átlag problémájára, sőt van, hogy nehezebb esetekkel is elég jól megbirkóznak. Csak hát lutri. Na meg az alapfok kb. a finggal egyenlő, alap+közép együtt viszont már 100 ezer forint.
Ha komoly agresszióproblémája van a kutyának, akkor inkább Cerberos. Nem jártam náluk, de úgy tudom, elég jól kezelik ezeket az eseteket.
Azt javaslom, menj el mindkét sulin pár foglalkozásra kutya nélkül, aztán meglátod, hogy melyik a szimpatikusabb.
Vagy: keresel egy magánkiképzőt, szerintem ez a legjobb megoldás. Van Cesarnek is követője, pl. ez a pali, de ő személy szerint nekem nagyon nem szimpi. Attól még mondjuk lehet jó: [link]
cerberos.. háát hallotam én is ezt azt... akartam is menni hozzájuk is.
Aztán egyre több emberkével találkozom aki cerbis.. viszonylag könnyű messziről is kiszúrni őket mert kb mindenél van palack :D.. ami nekem annyira nem szimpi.
Én vagy a tükörmódszert vagy a cerbit szoktam javasolni problémás kutyáknál aztán döntse el a gazda hogy melyik szimpibb.
Viszont ha normális a kutya akkor a cerbit nem igen szoktam.. láttam már onnan kijött kutyát aki retteget a palacktól. Meg nekem amúgy se tetszik az egész. de az tény hogy tudnak hatékonyak lenni.
Az alapfokhoz meg.. ott a lényeg nem a "képzés", hanem a kötődés kialakítása. egy E1-es vizsga azért lássuk be lófax. Viszont tök sokat tud fejlődni az alatt a 7hét alatt a kutya és a gazda kapcsolata.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!