Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Honnan tudhatom, hogy én...

Honnan tudhatom, hogy én vagyok a falkavezér?

Figyelt kérdés
A kutyám szeparációs stressztől szenved. Aminek ugye két lehetséges oka van. Egyik a nem megfelelő hierarchikus sorrend a másik az, hogy elkényeztettem. De szerintem viszont a mi "falkánkban" én vagyok a falkavezér. Nem találtam egy olyan pontot se ahol megbukott volna a kutyám ha a hierarchiáról van szó. Viszont ha elmegyek otthonról képes órákon keresztül "sírni" vinnyogni utánam. Ami nagyon idegesítő. Sose mentem vissza megvigasztalni, sose nyugtatták meg a háziak. Mindig meg lett érte szidva ha ezt csinálta. Apám rendszerint papucsot vágott hozzá. Ő el tudja hallgattatni valamennyire, de anyám vagy öcsém tehetetlenek. Szóval szeretném ha ti is segítenétek, hogy szerintetek ki számít teljesen értékű falkavezérnek, mert csak utána kezdhetem meg a nevelését, ha tudom mi a pontos ok.

2013. júl. 7. 12:51
1 2 3 4
 1/33 A kérdező kommentje:
Áh nem. Azaz igazság, hogy nem szimpla szeparációs stresszben szenved a kutyám. Súlyosabb szerintem. De ehhez már szakértőre van szükségem. Minden esetre ha tippeitek vannak köszönöm. Szóval az a helyzet, hogy csak ha meglát elkezd vinnyogni, vakkantani, ugatni, vonyítani, fetreng, ugrál, harapja a bokámat. De a baj, hogy ezt mással is megcsinálja. Idegeneknek is harapdálja a bokáját. A másik kutyának is harapdálja a lábát. Ha én közeledek akkor a másik kutyára elkezd ugrálni, és harapdálja. Valahogy mindig köztem és a másik kutya között van. És az a baj, hogyha a másik kutyát simogatnom akkor ő vinnyog, veri magát, próbál odajönni, ha elzavarom nyüszög, nem marad nyugton. Hoz egy botot azzal elhívja a másik kutyát akkor kap az alkalmon és befészkeli magát. És azt vettem észre, hogy minél jobban szidom, minél határozottabb vagyok annál jobban eluralkodik rajta ez a fajta stressz. annál mélyebbre zuhan. És én nagyon határozott tudok lenni ha szidásról van szó. De szerintem következetes vagyok. Vannak határai, vannak dolgok aminket sose engedek neki. És úgy érzem, hogy én vagyok a falka vezért mert nincs olyan pont sehol a neten ami megbuktatna. Csak ez! De ha ez erről árulkodik, akkor viszont nem tudom mit tegyek.
2013. júl. 7. 12:59
 2/33 anonim ***** válasza:

Már többször szóba került, hogy a szeparációs stressz hátterében előfordulhat más ok is, mint a viszony-beli gondok, azt hiszem, voltak már ilyen kérdések itt.

Azt írod, hogy vagy elkényeztetted vagy nem te vagy a falkavezér, szerintem a kettő elég gyakran együttjár...:)

Egyébként a legeslegjobb jelzője a vezérségnek: Be tudod hívni a kutyádat? Más kutyák közül? Macskáról, madárról, bármiről? Nincs ilyenkor szelektív hallása vagy "fontosabb dolga" (még egy kis szaglászás, még egy kis pisi)?

Vannak más jelei is persze. De ezek sokszor félrevezetőek. Az én kutyám például minden ajtónál előreenged, tökéletesen tiszteli a kajámat és a sajátját az engedélyemmel eszi, szépen jön pórázon, de a behívással vannak gondjaink. Épp ezért nem áltatom magam, tudom, hogy gond van nálunk a sorrenddel, dolgozom is rajta. Szóval szerintem leginkább a behívásból tudod kideríteni. Azzal hogy álltok?

2013. júl. 7. 13:00
 3/33 anonim ***** válasza:

http://www.gyakorikerdesek.hu/allatok__kutyak__4543749-minde..

A kérdés ugyanaz..talán találsz értelmes, hasznos válaszokat :)Ha nem tudod megfejteni, fordulj állat-viselkedésszakértőhöz, és olvass ehhez a kérdéshez kapcsolódó könyveket.Nem biztos, hogy a falkavezéres dolog az igaz..más okai is lehet..:/

2013. júl. 7. 13:03
 4/33 A kérdező kommentje:
simán be tudom hívni. Ha elkezd rohanni egy macska felé vagy kutya felé, elég egy fütty és 180 fokos fordulatot vesz. Úgy el tudunk kutyák mellett sétálni póráz nélkül, hogy nem megy oda hozzá. Ha kutyák között van mindig figyel engem. Hátranéz percenként ha sétálunk. És ha hívom akkor azonnal jön. Szóval ezzel sincs bajunk.
2013. júl. 7. 13:10
 5/33 A kérdező kommentje:
Igen ez az a két ok valóban együtt jár :D Ő róla tudni kell hogy fél éves koráig kóbor kutya volt. Úgy csapódott hozzánk. Sovány volt, férges, bolhás. Megpróbáltam neki mindenből a legjobbat és legtöbbet adni. Lehet hogy itt rontottam el az elején :/ Amúgy egy tacskó, terrier keverék szerűség és most 4 éves, kan.
2013. júl. 7. 13:12
 6/33 anonim ***** válasza:

"Egyik a nem megfelelő hierarchikus sorrend a másik az, hogy elkényeztettem." A kettő kb. ugyanaz. A másik lehetséges ok, hogy nem szoktattad hozzá, hogy a kutya nélküled legyen (nem egyedül ugye, mert a család más tagjai otthon vannak).

Először is azt mondanám, hogy a család ne próbálja büntetni, meg leállítani, főleg az, akinek nem megy, de az se, akinek csak részlegesen. Hagyják figyelmen kívül, mert lehet, hogy már csak a figyelemért magáért is hisztériázik, amit a büntetések révén kap.

A bokához kapkodással kapcsolatban egy dolgot rontottál el: nem kapott még a kutya érte egy ordas nagy pofont. Nem vagyok a verés híve, de bizonyos dolgokat tisztázni kell, és például a gazda és úgy általában az emberek testének tisztelete ide tartozik. Az én testem, nem piszkálod, csak ha te is tiszteletben tartod.

A falkavezérség pontjait meg szabályait meg... Hát, nem mondom, hogy felejtsd el, de nagyon sok olyan apróságon múlhat ez a dolog, amiről nem nagyon találsz infóta neten. Csak hogy egyet említsek, szemkontaktus: ha folyton te nézed a kutyát, nem pedig ő figyel rád, máris úgy értelmezi, hogy te akarod őt követni, nem fordítva. Az ilyen apró ellentétes jelzések miatt nem fogja tudni tutira a kutya, hogy ki kicsoda otthon, meg hogy egyáltalán te mit vársz tőle. Szóval tényleg nem ártana, ha egy szakember rátok nézne :)

2013. júl. 7. 13:14
 7/33 A kérdező kommentje:
Sose üdvözlöm ha hazaérek. Sose köszönök el tőlük. Mindig kienged az ajtón...stb stb. Ott rontom el, hogy hagyom elém ülni. Ez állítólag rossz. Szóval akkor ezt se csinálom többet. Mi van azzal, hogy a kutyám nem elég önálló. Ez se igaz. Apa azt mondta, hogy olyan a kutyám mint a cigány gyerek. Ha otthon vannak a háziak és felügyelet alatt van akkor jó kutya. De ha nincsenek otthon, akkor olyanokat is megtesz amik meg vannak neki tiltva. Nem igazán szeretik itthon, de kizárt, hogy ez a kutya máshol képes legyen beilleszkedni annyira ragaszkodik hozzám. más nem is tudja sétáltatni, nem csinálja meg senkinek azt az egyszerű parancsszót se, hogy helyedre. Senkire nem hallgat csak rám. Akkor mégis mi ez? Akkor csak én vagyok a falkavezér...
2013. júl. 7. 13:19
 8/33 A kérdező kommentje:
Ohóóó :D Hogy ne kapott volna. Ha már csak hozzá mer érni a bokámhoz vagy megnyalja már orrba rúgom az adott lábammal. De más? Más nem rúghatja orrba. hiába mondom, azért más kutyáját nem rugdossák. Hiába mondom, persze, hogy nem rúgják meg én se bántanám más kutyáját. Amúgy jó. szóval akkor mondjam meg mindenkinek, hogy hagyja békén a kutyát....stb. Olvastam olyat, hogy kint álljak a kapu előtt. ami társas házban beválik mert a kutya nem veszi észre hogy ott vagyok de a kertkapun át lát és akkor nem vinnyog. Meg ha akkor rátörnék akkor megint csak azt erősíteném benne hogy foglalkozok vele. Akkor hogy tudassam vele, hogy nem jó amit csinál?
2013. júl. 7. 13:24
 9/33 anonim ***** válasza:

" Ha kutyák között van mindig figyel engem. Hátranéz percenként ha sétálunk "

Valami nem kerek köztetek. Tart tőled a kutya. A rúgás pedig nem kimondottan tesz jót egy kapcsolatnak kutya és ember között. A "makarenkói pofon " nem = az orrba rúgással.

2013. júl. 7. 13:47
 10/33 anonim ***** válasza:

A válaszod alapján én akkor fordítva is feltenném a kérdést: el tudod küldeni magadtól? Tudsz neki felállítani olyan szabályt, hogy ne menjen a közeledbe?

Kutyák között elmegy másokkal, tud önfeledten játszani?

Egyébkén a mentett kutyák szeparációs szorongása kicsit más, mint az "átlag". Nagyon szeretném, ha valaki végre írna róla egy tanulmányt, mert találkoztam pár helyzettel, ahol minden bevált technika csődöt mondott.

2013. júl. 7. 14:05
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!