Mi baja lett hirtelen?
én alaposan átgondolnám -ha eddig voltak- hogy az utóbbi időben hol lazulhatott a tekintélyem, hol nem figyeltem egy egy szabály betartására pl.
ha ez megvan arra különösen ügyelnék hogy azt rendbe tegyem, visszaállítsam a régi rendet.
ha nem változik a helyzet -ezt szinte azonnal tapasztalod- akkor új szabályokat állítanék fel, a régieket stabilan betartatnám továbbra is.
ha még sosem dolgoztál a vezéri szerepeden egyáltalán akkor ideje rágyúrni, esetleg suli/tréner segítségét igénybe venni.
Azért azt se felejtsük el, hogy ez a hőség bármilyen lappangó problémát felerősít, és mindenkit ingerültebbé tesz. Ha mondjuk van egy kis vérnyomásproblémája, ami néha fejfájást okoz, az is indokolhatja ezt a viselkedést.
Vagy az is lehet, hogy te nem állsz ebben az időben a helyzet magaslatán és csak kóvályogsz meg le vagy lassulva, ezért hiszi, hogy talált egy rést a pajzson.
Ettől függetlenül a vezető szerepre is érdemes rágyúrni.
"ha el van engedve,és jön egy olyan személy,akivel már nagyon sokszor találkozott,még őt is megugatja,utánaszalad,majd mikor kiabálok neki,elfut az ellenkező irányba."
mindezt hogyan reagálod le? nem tiltasz az ugatásért? ha elfut az ellenkező irányba akkor mit csinálsz? hogyan oldódik meg a probléma? --> elfutott a másik irányba.
szerintem válts tiltószót. ez már több mint valószínű hogy "elhasználódott". ugyanis a tiltás nem betartása után számára nem történt semmi. lehetőleg olyan tiltószót használj amit mérges hangon, "morogva" tudsz mondani.
ha ugat akkor megy a tiltószó. másodjára pedig tiltás mellett már hajítasz egy flakont amibe kő van. nem kell rá, az a jó ha mellé. így kizökken. lehetőleg arra figyelj hogy úgy dobd köré hogy ha megijed ne rossz irányba ugorjon el. tehát ha jobb oldalán van az út akkor jobb oldalára dobod így pont az ellenkező irányba fog ugrani ha olyan hogy ugrándozik ijedelmében. az enyém inkább ledermedt. ha van rá lehetőség egy veszélymentes helyen mehet ennek gyakorlása, mondjuk a megugatott ismerős segítségével. így nagyon hamar bevésődik a kutyába ha nem fogad szót annak számára kellemetlen következményei lesznek. nagyon figyelj arra hogy mindig egyszer szólj. másodjára már repül a flakon. soha ne kövesd el azt a hibát hogy még másodjára szólsz. mert akkor ez a szó is "elhasználódik". így nagyon hamar megtanulja ha azt a bizonyos szót hallja akkor jobb ha azonnal abbahagyja a kellemetlen viselkedést.
arra is figyelj hogy az üveg földetértekor azonnal hívd magadhoz a kutyát. ez már a helyzettől függ milyen hangemben. ha láthatólag eléggé megviselte akkor finoman hívjad. ha jön azonnal nagy dicséret. ha annyira nem tojta össze magát, de kizökkent akkor szigorú hangnemben hívd. ha azt látod hogy félúton tétova akkor lehet váltani kellemes hangnemre, és szintén nagy dicséret ha odaért.
nagyon jól tetted hogy amikor nagy nehezen visszament nem büntetted. illetve hogy nem indultál utánna. én a tetejében még dicsértem is mindig. szerintem ennek köszönhető hogy a behívással az ég világon soha nem volt gondom a későbbiekben. szó szerint 100%. egy dolog volt mindig a fejemben olyankor amikor nekiiramodott. AKÁRHOGY IS DE ÁLLJON MEG ÉS MIHAMARABB JÖJJÖN VISSZA HOZZÁM. ha elindulok akkor csak kergetőzés a vége, így pedig könnyen az útra (vagy veszélyes területre) terelhetem akaratlanul is. eleinte nem volt könnyű. tudom ám hogy milyen érzés amikor a hajad majd kihullik a stressztől nehogy valami baja essen, mire nagy nehezen odajön és még dicsérd is meg. ez főleg azért jó hogy megtanulja történjék bármi jó dolog ha odajön hozzád.
ugyanakkor leleményes kutyáknál a későbbiekben figyelni kell, mert lehet hogy a dolog a visszájára is elsül. tehát a kutya rosszalkodik, hiszen tudja ha odajön nem történik semmi. erre akkor jössz rá, ha egy rossz tettekor tiltasz de még nem is hívtad magadhoz ő meg lazán, boldogan csörtet feléd mintha mi sem történt volna. ilyenkor figyelni kell hogy a te irányításod alá kerüljenek a dolgok. pl. ha ezzel a lendülettel már menne is el akkor azt tiltod és mondjuk egy darabig láb mellett tartod vagy esetleg nem engeded magadhoz hiszen nem kérted hogy jöjjön stb stb sok lehetőség van ennek kiküszöbölésére is. majd egy idő után dicséret és lehet elengedni.
kicsit összezavartál, hiszen az imént azt írtad hogy olvastál már könyveket is, sok ismi tanácsa stb stb. gondoltam akkor jan fennel és az általa mondott dolgok nem újdonság számodra.
ezek szerint sok mindent nem tudsz még. jan fennel valóban jó lesz ;)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!