Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Miért utálja mindenki a...

Miért utálja mindenki a szaporítókat?

Figyelt kérdés

Minden kérdésben vagy válaszban ezt olvasom. Volt, hogy valaki azért nem akart segíteni gazdát találni kiskutyának, mert szaporítóé voltak. Meg már olyat is olvastam, hogy valamit ezzel kapcsolatban olvastam, egy kérdést, és a kérdezot mindenki elmondta mindennek, milyen alja szaporító. Most tényleg nem értem, miért baj ez.

A tenyésztok miért jobbak? Ha attól, hogy a kiskutya nem teljesen fajtatiszta, génbetegségei lesznek, akkor ugyanezek a "szaporító-ellenesek" miért indokolják azzal, hogy mennyi kutya van menhelyek? Azok sem fajtatiszták.

Most nem provokálok senkit, csak lécci valaki tényleg magyarázza már el!

2013. jún. 14. 18:28
1 2 3 4 5 6 7 8 9
 71/87 anonim ***** válasza:
78%
Ebből látszik újfent h nem érted a lényeget.... de nem is akarod. És ez nagyobb baj. Pedig olyan szépen le van vezetve. Te csak annyit látsz h az egyik helyen 30at a másik helyen 100 ezret kell fizetni. Nem látsz tovább az orrodnál. Tipikus magyar.
2013. jún. 30. 14:26
 72/87 A kérdező kommentje:
Így van, én semmit nem értek. Akkor mondd meg, az én esetemben mit csináltál volna? Menhely? Tenyésztő? Fajtamentő? Ja hoppá, írtam hogy ezek miért nem jók nekem. Ítéljetek csak el, amiért szaporítótól vettem kutyát. Van valaki aki mindent végigolvasott? Azért tettem fel a kérdést hogy megtudjam miért utálja őket mindenki. És hogy megtudjam, miért nem lenne ajánlatos szaporítani a kutyámat. De már rájöttem miért utálja a szaporítókat mindenki. Azért mert mindenki általánosít, azt hiszik, apró boxokban tartja minden szaporító a kutyáját vagy nem eteti. A másik lehetőség, hogy azt hiszitek mindenkinek telik a nagyon drága kutyákra. És volt már szaporítótól kutyám, semmi baja.
2013. jún. 30. 14:34
 73/87 anonim ***** válasza:
81%

Nem, én már kifejtettem, azért utálom a szaporítókat mert attól függetlenül hogyan tartják a sajátjukat (kisboxokban vagy saját légkondicionált lakrészben lazacon tartva), tönkreb..nak egy fajtát, mivel SZAKTUDÁS NÉLKÜL gyártanak kölyköket (másnak nem igen tudnám nevezni).

Hogy én mit tettem volna a helyedben?

Kerestem volna egy normális tenyésztőt, akinek tetszenek a kutyái, a tenyészcéljával egyetértek, minőségi kutyái vannak, és 1-1,5 éven keresztül azt a pénzt amit a kutyára költöttem volna havi szinten félreteszem a kutya vételárára. Nem milliós tételekről beszélünk itt hanem egy alacsonyabb kategóriás számítógép áráról, egy TV áráról, egy okostelefon áráról, ami érdekes a legtöbb háztartásban megtalálható... (persze Nálatok biztos nem :o))) és ezek a dolgok nem 10-15 évig lesznek a társaid mert 2-3-5 év múlva már lecseréled. De egy kutya 10-15 évig az életed része, családtag, lehet h még a gyerekeid is ismerni fogják. Az meg h egyszer vásároltál szaporítótól kutyát és nincs baja, szerencse, örülj neki, de ne vonj le belőle messzemenő következtetéseket.

A probléma az arányokkal van és nem is olyan nehéz belátni ha csak józan paraszti ésszel végigGONDOLOD: ismeretlen eredetű felmenőkkel rendelkező kutya kölykei nagyobb eséllyel lehetnek betegek mint azoké akiket TUDATOSAN tesznek össze ismerve a genetikai hátterüket. (Vajon ha a saját gyerekedről lenne szó, ahol mondjuk felmerül a down kór kockázata, amit ki lehet szűrni, megkockáztatnád vagy megcsináltatnád...)

Példa: border collieknál létezik a TNS nevű betegség, ami viszonylag fiatalon, 1-2 évesen halált okoz. Egy kutya lehet TNS mentes, hordozó és beteg. Figyelj, 7dikes biosz!! ha két meneteset összeteszel, menetesek lesznek a kölykök, ha egy menteset és egy hordozót, lesz mindekettő, de ha két hordozót akkor lesz beteg is!! És vajon azt h milyen az ember kutyája honnan tudja a kedves szaktudással nem rendelkező tk. nélkül szaporítgató??? Sehonnan. Lutri. Lehet h pont két menets kutyát tesz össze, de lehet h pont két hordozót vagy ami még rosszabb beteget...

Egyszerűen számomra érthetetlen, h ha már szeretsz egy fajtát, azt választod, miért nem TISZTELED meg azzal h olyanokat nem támogatsz akik csak lerontják az állományt...csak azért h adott pillanatban spórolj 70 ezret és h azonnal legyen egy kutyád?? Miért nem lehet globálisabb szemléletmódot felvenni és aszerint csinálni a dolgainkat, nemcsak önös érdekektől vezérelve?? (és a baj h ez a mentalitás nem csak a kutyavásárlásban nyilvánul meg hanem az élet más területein is...de ez már más téma)

2013. jún. 30. 14:50
 74/87 anonim ***** válasza:
74%
tenyésztőtől is tudsz venni olcsón kutyát, aminek annyi mondjuk a baja hogy színhibás ezért nem lehet kiállításra vinni...
2013. jún. 30. 15:11
 75/87 A kérdező kommentje:
Azért, mert nem engedték volna meg a szüleim h olyan drága kutyát vegyek. És azt sem h törzskönyveset. :) Ezért nem vettem tenyésztőtől. Pedig azért örültem volna egy tk-snak én is azt nem tagadom, de nem engedték.
2013. júl. 1. 16:06
 76/87 anonim ***** válasza:
86%

Pedig tenyésztőnél is van majdnem szaporítói áron kiskutya, hobbi célra. Például ha harapáshibája, foghiánya van (amit te lehet, hogy észre sem vennél). Vagy ha társtulajdonban marad a tenyésztővel. Ő is ember, lehet hatni rá, ha szimpatikusnak talál. Nekem például a tenyésztő jelentős kedvezményt adott, mert diák voltam és mellette részmunkaidőben dolgoztam, hogy megvehessem a kiskutyát, közben rendszeresen leveleztem vele, kérdezősködtem a fajtáról. Aztán lett egy alom a legjobb kanjától és az egyik kedvenc szukájától, és nagyon ígéretes kölykök lettek, de nem tudtam volna még venni belőlük, maximum az utoljára megmaradtat. Végül azt a picit kaptam, amit magának tartott volna meg, mert szerettem volna komolyan tervezni a kutyámmal, csak épp pénzem nem volt egy minőségi kölyökre. Talán el nem hiszed, annyiba került, mint kb. a te kutyád (a papírok és az oltás, chip áráért megkaptam), és fajtáján belül kiemelkedő, rendszeresen az élvonalban végez kiállításon, több tenyésztő megvenné, ha eladnám. Ő azzal indokolta, hogy ő is elkezdte valahol, és úgy gondolta, jó helye lesz nálam, és szerencsére, azt hiszem, most is így gondolja. Szóval ilyen is van, csak értelemszerűen nem verik nagydobra.

De előttem már levezették, hogy mi a különbség az olcsó és a drágább kiskutya között. Csúnya példával, mint a kínai, hamisított ruhák és az igazi, tartós márkák között. A kínaiból is kifoghatsz egy-egy jobb minőségű darabot, de a többség elég hamar elhasználódik, aztán eldobod. De itt kutyák életével játszik a "hamisító". A fajtamentőket meg kb. úgy képzeld el, mint ha a vámon lefoglalt hamisított ruhákat egy segélyszervezet kevés adományért cserébe szétosztogatná. Igazad van, így is kifoghatsz egy "rossz" darabot, de legalább már nem támogattad a "hamisítót". De azért elég hamar kiderül, ha valami baj van a kutyával, a fajtamentők sem árulnak zsákbamacskát, nekik se érdekük, hogy pár nap vagy hét után ismét ki kelljen menteniük a menhelyről a kutyát. Náluk ideiglenes befogadónál vannak a kutyák, családban, a lehető legtöbb ingerre letesztelve (autó, biciklis, kisgyerek, különféle állatok).

2013. júl. 1. 18:08
 77/87 A kérdező kommentje:
Jó mostmár tényleg értem. Máskor már nem veszek szaporítótól. Az szaporításnak számít, ha mindkét kutya tk-s?
2013. júl. 2. 11:23
 78/87 anonim ***** válasza:
81%
már leirták egy párszor: attól hogy két tk-s kutyát összeengedsz atótl még ugyanolyan szaporitóóvagy, ugyanugy rontod a fajtát. fontos megnézni a tenyész kutya jellemzőit és az alapján választani másik tenyész kutyát hogy a fajta jellemeit erősítsék
2013. júl. 2. 12:01
 79/87 anonim ***** válasza:
75%

Most mar komolyan.... Hany eves vagy??? De lenyegtelen vegulis mert szovegertes egyes fiam, leulhetsz!! Az h vki ennyi ertelmesen kifejtett valasz utan is kepes feltenni ezt a kerdest latszik h lovese sincs arrol amirol beszelunk es h mit kerdez. Most mar csakazt sajnalom h az ilyen gyerekek kezeben lesz a jovonk... Szanalmas. Eddig tudtam turelmes lenni a gyenge ertelmi kepesseguekkel...

IGEN SZAPORITAS!!!

2013. júl. 2. 13:56
 80/87 eloljaro ***** válasza:
78%
egyszerü! Mert nem a fajta jellemzöivel illetve vérvonalával a fajta jobbátételével foglalkoznak hanem az adott fajta pénzbeni értékével nekik mindeggy hogy egy szuka hányszor ellik az is hogy mien kannal fedezzték csak az számit hogy az adott fajra hasonlitson és pénzé lehhessen tenni
2013. júl. 2. 14:43
1 2 3 4 5 6 7 8 9

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!