Miért mondja azt majdnem mindenki, hogy a falusiak nem jó állattartók?
Faluban inkább ember és ember között van különbség. A nagyvárosokban sokan lakásokban és nem házakban, pláne nem kertes házakban élnek, így nekik jobban megszokott az, hogy a kutyát le kell vinni sétáltatni, ha félre fingik a teknős akkor minden sarkon áll egy állatklinika ahová rohanni lehet. Nem is falut írok inkább hanem a községekben, nagy községekben mondjuk ki nem éppen megfelelő a közbiztonság. A fiatalok akik tudnak azok szivárognak befelé a városokba mert nincs jövőképük ha helyben maradnak. Kik maradnak? Az idősek, az egyedülálló. Kik vannak egyre nagyobb számban? A legalja magyarok és azok, akiknek helytelenül a személyi igazolványukban az állampolgárságuk alatt magyar szerepel. Mit tesznek? Bűnöznek. Az emberek mivel próbálják távol tartani őket? Ha egy jól látható helyre pórázon kikötik a kutyájukat. Sokak azért tartják megkötve, mert a kerítésen keresztül képesek agyonütni a kutyát. A másik. Nekem is van kutyám, én sem a nagyvárosban élek. Szeretem, szerettem sétáltatni, de most már nem merem kivinni az utcára sem. Miért? A kutyák megőrülnek ha meglátják, ugatástól lesz hangos az utca, ahol rossz a kerítés ott lerohanják a kutyámat. Arról nem beszélve, hogy a ci.gányok körében elterjedté vált a "pitbullok" szaporítása és az utcán madzagon történő rohangáltatása. Szerencsére kertes házban élek, így a kutya mozgásigényét ki bírom elégíteni. Sajnos az életszínvonal is másabb a községekben és az életfelfogás is. Mi nem tudjuk akár milyen hiper szuper állatklinikára bevinni az állatainkat ha hirtelen kell. Kit tudunk kihívni? Hát a lódokit, aki mindenhez "ért", legfőképp a díjszabáshoz. Mivel itt házakban élnek az emberek, az élj leple alatt nem nehéz a kutyáknak és a macskáknak a szomszéd kertjébe átmászniuk amiből könnyen meg van a baj és a nem akart szaporulat. Jöhet a kérdés hogy ha állatot tart, akkor miért nem vállalja, hogy ivartalanítja. Ez is néző pont kérdése. Nem hiszitek el, de az embereknek NINCS pénzük. Úgy le vannak gatyásodva, hogy az csúcs. Kutyát pedig vagyon és személyi őrzésre akarnak tartani, hogy a kis kevéskét se lopják el amijük van. Persze itt is tartanak papagájokat, halakat, teknősöket és hörcsögöket is és képzeljétek el, hogy sokkal jobb körülményeket vagyunk képesek megteremteni nekik, mint ti, mivel nekünk nem akadály egy nagyobb volier felállítása a hátsó kertben, vagy egy kisebb keti tó kiásása a hátsó udvaron. Itt friss füvet adhatunk az állatoknak nap mint nap, nem olyant amiből csorog a kipufogógáz. Tavasztól őszig az állatbolt felé sem kell néznünk, ha a kisállatoknak takarmányra van szükségük, mert minden megterem. A példákat sorolhatnám. Ja és itt több gyerek előbb ül lovon, mint hogy járni tudna.
De azért itt is zajlik az élet. Nem kell minket lenézni. A gazdasági állatok tartásában profik vagyunk, bár az elöregedő lakosság miatt ez ma már háttérbe szorult. Mi még tudjuk, hogy néz ki a kacsa, liba tyúk, és röhögünk rajta, ha valaki a grillcsirkét egy csirkefajtának nevezi halál komolyan. A sok elkényeztetett városi kis pi.csa (tisztelet a kivételnek)pedig lovak után áhítozik 10 meg 13 éves fejjel, kijelentve azt, hogy ő ért a lovakhoz. Ugyan, más érteni a lovakhoz és más aki mellett elszaladt egy ló.
A példákat lehetne sorolni naphosszat. Ezt a kommentárt sem olvassa úgy sem végig senki, de azért leírtam. Rendet kéne rakni sok ember fejében és elgondolkodni az ok-okozaton is.
Hát azért a városokban sem virágzik a kulturált kutyatartás. Persze, rossz és rossz között is van különbség, de az se tartozik a jó állattartó kategóriába, aki pl annyira nem képes, hogy felszedje a sz.rt...
Mindenhol vannak ilyenek is, olyanok is.
Falun jobban elterjedt, hogy a kutyát nem kell sétáltatni. Városban viszont vannak olyan elvetemültek, akik csak szökőévente viszik ki a kutyát a lakásból, s pelenkát meg almot használnak...
A városi kutyatartás azért kissé gyorsabban fejlődik, de csak azért, mert az emberek rákényszerülhetnek pl nagy tömegben sétálni a kutyával, meg ilyenek...
Pestről költöztünk Bács-Kiskun megyébe,Budapesttől 85 kilométerre.Ez egy teljesen más világ.Mikor látták,hogy kutyát sétáltatunk,beszólogattak,hogy milyen sok időnk van vagy összeröhögtek a hátunk mögött,hogy ez miféle úri luxus,a kutyának kertben a helye.Mikor először hozta a megrendelt tápot a futár(itt nem kapható,csak a trágya "minőség"),megint kibeszéltek,hogy minek ennyit költeni a dögökre.Kutyák nagy része láncon,szocializáció 0,az a jó,ha hamis.Mikor kiszabadulnak,bizony előfordult,hogy bekóstolgatták a bullterriereket a kajánul vigyorgó "gazdáik"szeme láttára.Mikor az idegesebb bull elkapta a rátámadó spánielkeverék torkát,mindjárt csend lett.A támadó nem sérült meg,vastag a szőre,az enyém meg parancsra azonnal eresztett.Na azóta nem támad rájuk kutya.
Itt kutya-macska orvosi kezelésére nem költenek,ha megdöglik,van másik ingyen.
A gazdasági állatokkal se bánnak különbül.Valamelyik nap a szomszéd kiskecskéje ki volt kötve a tűző napra,már oldalán feküdt és lihegett.Én vittem neki vizet,megivott fél vödörrel aztán állt lábra.
Szóval itt a falu minimum felét büntetni lehetne/kellene állatkínzásért.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!