Mennyire "komoly" ez a chip-dolog?
Úristen te hülyébb vagy mint az összes többi aki eddig ide írt.. Az a baj hogy olyan szánalmasan rövidlátó itt és amúgy az egész országban 1-2 ember hogy az már vicc.
Ha jan1től kötelező a chip akkor minden kutyába lesz és onnantól kezdve felelősségre lehet majd vonni azokat a gazdákat akik kidobták a kutyájukat. Hiszen majd ha beviszik xy kutyát akkor majd látják hogy ki a gazdája.
Az nem zavart eddig, h minden tüzelési időszak alatt, illetve után 60-90 nappal iszonyat mennyiségű kutya került utcára? Láttál már télen halálra fagyott kutyát? Mert én igen. Láttál már a kölykeit egy árokban nevelő szukát? Mert én igen. Láttál már balesetes, magára hagyott kutyát? Mert én igen.
És láttál már olyan gyepmestert, aki sírva írja alá az altatási papírt, majd megpuszilja a kutyát és zokogni kezd? Mert én ilyet is láttam ám.
Értemén de tettél te már bármit kóbor kutyáért? Mert én bár nem vagyok állatvédő már többet is hazavittem volt amelyiket azért mert volt chipje volt amelyiket felismerték mert még csak a környéken volt.. Vagy be kellet ide oda csöngetnem hogy nem ismerik e..
jan 1től ez megváltozik meg lehet majd találni a kutyák gazdáit. És sokkal egyszerűbb lesz mint eddig. És a chip alapján felelőségre is lehet majd vonni a gazdákat. A tenyésztők azok valószinű hogy chip átregisztrálási kötelezettséggel adják majd a kölyköket. Egyébként is az állami felügyelet alá kerül majd a kutyatenyésztés is szerencsére ha mindenigaz. Az meg megint nagyon sokat fog segíteni.
Csak csendben megjegyezném hogy a törvény értelmében nem csak az állatorvos kötelessége ellenőrizni a chip meglétét, hanem a jegyzőn át a szürke ruhás közterületesekig mindenki megkapta rá a jogot és lehetőséget, hogy ellenőrizhesse (és valószínűleg fogják is ha más nem, akkor a büntetésekből származó bevételek miatt).
Szóval igenis azok is be fogják ültetni a chipet akik most hőzöngenek ellene (kénytelenek lesznek), és mivel az eddigi (opcionális) lehetőségnél komolyabban fogják venni az ellenőrzését, így a kutyák túlnyomó része valóban beazonosíthatóvá válik.
Sajnos a fáskamrában és a hátsó udvaron született kiskutyákat továbbra is ki fogják dobálni az utcára (és ez még csak az enyhébbik eset), azokban nem lesz chip. Ezek a felelőtlen gazdák (a szomszédok cinkos hallgatása miatt) nem fognak lebukni. Bár a chip az ő esetükben nem segít, de a többi esetben viszont igen.
DE van szabályozva az új gazda átregisztrálása. Ugyanis vagy egy örökbefogadói vagy egy adásvételi, illetv ajándékozási szerződés kell róla. HA nem volt eddig a kutyában chip, akkor az eddigi gazdi magára vessen.
Szóval tegyük fel h én találok egy chipes kutyát, és nem szándékozom visszaadni. El kell vinnem dokihoz, mert be kell oltani. Elviszem. Ellenőrzik a chipet, mivel anélkül nem oltanak. Meglátják h van chip, azt be kell vezetni az oltásiba. Ekkor ránéznek az adatbázisban, h mikor lett beültetve (mivel azt is be kell írni), és ott is az adat, h nem az enyém a kutya. Mivel semmilyen bizonyítékom nincs rá h törvényes úton szereztem, így értesítik a gazdit és az visszakapja a kutyát.
Itt a lehetőség azoknak az újpestieknek, akik nem tudják megfizetni a chip árát:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!