Tudom, hogy január 1.-től kötelező minden kutyába a chip és megbüntetnek, ha nincs. De én már 10 évvel ezelőtt is tetettem a kutyámban chipet, mert hogy már akkor kitalálták ezt, hogy kötelező (önkormányzati rendelet szinten). Akkor is fenyegetőztek, hogy majd ellenőrzik, és büntetés jár, ha nincs stb. Persze soha, senki nem jött ellenőrizni, ergo felesleges pénzkidobás volt(kutyus azóta már elpusztult). Vajon ez lesz a helyzet most is? Én úgy gondoltam, hogy majd csak akkor csináltatom meg, ha kijönnek és felszólítanak rá. Szerintetek?
A kutyák nem tudnak elszökni és azt hiszem ellopni sem fogják őket, a családon kívül másnak nem kell megközelíteni őket, az állatorvosnak sem, próbáltuk, de végül ő is belátta, hogy jobb ha nem megy az állat közelébe. Ismétlem nem a pénz-kidobáson van a hangsúly,hanem az egész helyzeten.
2012. nov. 27. 09:35
12/59 anonim válasza:
Azért nem mondhatod, hogy nem volt rá időtök, ha havonta egy kutyát chipeztettetek volna, amikor felröppent ez a hír, már készen lennétek. Ha meg ki van centizve a kutyákra szánt pénz, az nem kis kicseszés velük; ha bármelyik beteg lesz, az két hét éhezés, vagy hogy gondoltátok?
2012. nov. 27. 09:37
13/59 A kérdező kommentje:
Igen, én is pénzbeszedési dolognak tartom. Ha megfelelő mennyiségű ember végrehajtja, és elég nekik a befolyt összeg, akkor senki nem fog itt jönni ellenőrizni. Mégis hány ember kell, hogy ezt az ellenőrzést végrehajtsák? Többe kerül a leves, mint a hús.
2012. nov. 27. 09:38
14/59 A kérdező kommentje:
Nincs kicentizve a rájuk szánt pénz. Bárki idejöhet és megnézheti, hogy vannak tartva. Nincs láncon, nem sovány, kap rendesen enni. Még sosem voltak betegek, nem mozognak olyan környezetben, hogy bármit elkapjanak, ha mégis nem hiszem, hogy ez a chip-téma lesz a legfontosabb az adott helyzetben.
2012. nov. 27. 09:41
15/59 A kérdező kommentje:
Amúgy pont azt érik el az egésszel, amit meg akarnak akadályozni. Amióta felhozták ezt a témát, napi szinten látok kidobott kutyákat az utcán. És az emberek többsége inkább ki fogja dobni, minthogy kifizesse azt a 3500 Ft-ot. Nálunk ez nem fog megtörténni, nálunk a kutya családtag. A 6-ból kettő így is befogadott kutya. De sajnos nem a legjobbkor találták ki ezt a dolgot, mert az embereknek nem lesz erre pénzük, ha kötelező, ha nem.
2012. nov. 27. 09:45
16/59 anonim válasza:
Elképzelni sem tudom, hogy a környéken a roma család a 3 kutyáját majd viszi 3500/db-ért chippeltetni:)))
2012. nov. 27. 09:45
17/59 anonim válasza:
Most kidobják, igen. Legközelebb meg nem veszik magukhoz meggondolatlanul, ami nagyon helyes, ilyen embernek ne legyen kutyája. Most egy kicsit szar lesz a kutyáknak is, a menhelyek is meg fogják szívni, de hosszú távon jobb ez.
2012. nov. 27. 09:46
18/59 anonim válasza:
09:32-es! azért látszik h nem tudod, h h megy ez. Chipet csak úgy hasraütésre nem regelnek át. Vagy egy aádsvételit vagy egy ajándékozásit vagy egy örökbefogadói szerződést fel kell hozzá mutatni. Állatorvoshoz kénytelen lesz vinni, mert oltani kell vagy beteg lesz. A doki nem hülye és megnéz ia chipet (új oltási kiállításához amúgy is kell) és kijön h hoppá, ez már van valakine ka nevére regelve...Szóval ha én az utcán felkapok egy chipes kutyát és ellopom, akkor vagy találnom kell egy korrupt dokit aki jó pénzért megcsinál mindent és kussol vagy elő kell kapnom egy szikét és kivágni a chipet....Csak úgy nem lehet se átiratni, se semmi.
De ha át is regelik: az eredeti gazda ismeri a chipszámot, feljelentést tesz. A rendőrség hozzáfér a petvetdata-hoz és látja h van benne változás, itt és itt, ez és ez a doki, ekkor és ekkor módosította. Felkeresik az orvost, ő elmondja az új gazda nevét és elérhetőségeit (chipreg papíron meg kell adni) és tádámm, megvan a kutya.
2012. nov. 27. 09:47
19/59 anonim válasza:
Kérdező! Ezzel mi állatvédők is tisztában vagyunk, h olyan kidobási hullám lesz (már van is), ami szinte még sose volt. De utána már látni lehet majd a fényt az alagút végén, miszerint megérte. Hisz egy idő után olyan szinten lecsökken a nem chipelt kutyák száma, hogy nagyítóval kell majd őket keresni. Ha valaki menhelyről/gyepiről/tenyésztőtől hoz kutyát, az chipes, szomszédpistabácsi még adhat chip nélkül, de az a kiskutya is szorul majd állatorvosra egyszer és akkor első körben chipet kap.
2012. nov. 27. 09:50
20/59 anonim válasza:
Kedves 10es a chipnek van egy száma ami nálad van az oltási könyvben/törzskönyvben. Ezt a számot módosítani nem lehet. Ehez a számhoz vannak hozzá rendelve az adataid. Nah már most ha valaki átregisztrálja valahogy a kutyát(nem igen valószínű hogy állatorvos ilyet vállalna mert veszélyezteti vele az egész praxisát ) te akkor is ha felmész a petvetdata-ára és beütöd a kutyusod számát és látod hogy jéé más gazdija van. Nah ekkor lehet feljelenteni az átregisztráló állatorvost és az új gazdit is.
Egyébként ez a kötelező chipezés szerintem az évszázad legjobb törvénye. És én nagyon remélem hogy még fognak emelni az árán. Ezzel arra kényszerítve az embereket hogy kétszer meggondolják hogy kell e nekik kutya.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!