Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » A kutyám terhes. Mit szerezek...

A kutyám terhes. Mit szerezek be neki a szüléshez?

Figyelt kérdés
A kutyusom terhes... nagyon örül neki az egész család...csak 1 gond van... most van először lány kutyusunk és így nem tudom mit szerezzek be neki a szüléshez... lécci segítsetek.. köszi előre
2012. jan. 19. 14:28
1 2 3 4 5 6
 41/58 anonim ***** válasza:
Vannak jó és rossz tenyésztők. Elmesélek egy példát. Tavalyelőtt elmentem egy vizsla kiállításra. A bíró az egyik tenyésztővel közölte, hogy az amúgy díjnyertes kutyájának 2 foga hiányzik...
2012. jan. 19. 15:47
 42/58 anonim ***** válasza:
0%
Én ezt értem. És nem is szidom a normális,rendes tenyésztőket. Nekem azzal van a gondom, hogy engem is simán le mocskolnak és le "büdös szaporítóznak" A szaporítóban is vannak jók és rosszak. Lehet hogy itt nagyobb a rossz arány de ha nem érdekelne a kutyám biztos nem ezt az oldalt lesném és itt kérnék tanácsokat.
2012. jan. 19. 15:48
 44/58 Akiteki ***** válasza:
77%
Nincsenek jó szaporítók. Aki eladásra gyártja a kutyákat és nem a fajta nemesítése érdekében, annak édesmindegy, hogy a disznóólban vannak a kutyák vagy csempézett elletőszobában. Ugyanúgy árt a fajtának és termeli az utánpótlást a menhelyeknek.
2012. jan. 19. 17:38
 45/58 anonim ***** válasza:
89%

Emberileg tenyésztő és tenyésztő illetve szaporító és szaporító közt is van különbség. DE a fajta érdekeit kizárólag a tenyésztők tudják szem előtt tartani, szolgálni.

Attól, hogy valakinek van egy ránézésre szép szukája, esetleg a szomszédnak kanja, a 2párosításából születő kölykök küllemre lehet jók, de a fajta érdekeit semmiképpen sem szolgálják. További tenyésztésbe a kölykök egyáltalán nem vonhatóak be(legalábbis nem szabadna).

Ha a szülők törzskönyvesek és a szaporító úgy dönt, hogy legyen a kicsiknek mert miért is ne, akkor ki tudja meddig fog az húzódni, hogy olcsó (mert ugye ezek olcsóbbak), egészségügyi szűréssel nem rendelkező kutyákat gyártanak.

És ezt a példát követni fogja jó néhány leendő gazdi is, mert könnyű pénzszerzési lehetőség. Vesznek egy kutyát 40-50ezerért, első tüzelésnél fedeztetik a saját, szomszéd, ismerős kutyájával, 3-4hónap múlva meg lesz 6-8kölyök eladásra...

Aki meg tőlük kifog egy selejtes kutyát viszi az első menhelyre vagy az orvoshoz altatni, mert rendszeres orvosi költség, ilyen-olyan műtét kéne, speciális táp, gyógyszerek....

2012. jan. 19. 18:03
 46/58 Catz ***** válasza:
90%
Off: 41-es -> a munkakutyáknak nem muszáj teljes fogsorral rendelkezniük. Ugye aktiv vadászat, kotorékozás közben veszíthet, ez nem küllemhiba náluk ;)
2012. jan. 19. 18:25
 47/58 Akiteki ***** válasza:

Off szintén: Néhány bíró ha már semmit nem ért a fajtához, akkor a fogakon szokott lovagolni.

Én is láttam már, hogy közölte valaki kutyájára, hogy csak nagyonjót kaphat, mert hiányzik a P1-ese. Közben a huskynál nem is kötelező.

2012. jan. 19. 19:16
 48/58 anonim ***** válasza:
59%

Ez az alom már megfog születni és szerintem felesleges ezen vitatkozni.Innentől kezdve csak reménykedni lehet, hogy se a szuka se a kan ne hordozzon semmilyen recesszív örökletes betegséget illetve a kicsik normális gazdához kerüljenek chipezve. A gond az, hogy a hobby almoknál az ember egy idő után olyan dolgokon kezd spórolni amin nem szabadna (oltás, minőségi táp,chip, orvosi kezelések stb) és nem gonoszságból de ha van egy család és annak van egy alap költségvetése akkor annak bizony kemény mikor 5 kölyöknek ki kell fizetni ezeket bizony itt több 10 ezer forintokról beszélgetünk...

Amit tenni készültök vagyis amit már megtetetek az nagyon nagy felelőtlenség és meg kell értened miért, jelenleg Magyarországon nagyon nagyon sok kutya van a menhelyeken, utcákon ha neked egy kölyköd se kerül ilyen helyzetbe akkor hatalmas szerencséd van de bármelyik gazdi gondolhatja ugyanezt és hozhat le megint almot és néhány generáció alatt már meg is született 30-40 kiskutya akik erkölcsileg a te hibádból jöttek a világra (ha közvetlen nem is )

Ma ott tartunk, hogy tenyésztőknek is nagyon át kel gondolniuk mikor és milyen almot hoznak le és azokat kinek is adják.Pl én az utolsó 3 almomból már egy kölyköt se adtam el itthonra hiába is jelentkeztek gazdák, nincs szükségem arra, hogy az énáltalam nagy gonddal tenyésztett kutya genetikai értékét elfecsérelve szaporítani kezdjenek velük.

Most pedig maga az ellés:

- ellető láda (nyugodt, szellőztethető de nem huzatos helyen)

- infra lámpa (kiszárítja a magzatvizet a tüdőből)

- kifőzött/ fertőtlenített olló és kötöző a magzatzsinór elvágásához

- rengeteg törlőkendő (a vér feltörléséhez)

- szőlőcukor vagy méz (vízbe kell tenni az ellés alatt ez energiát ad a szukának)

- az orvosi ügyelet telefonszáma vagy egy olyan dokié akit bármikor riasztani lehet (fel sorolhatatlanúl sok komplikáció előfordulhat az ellés alatt és erre fel kell készülni - lelkileg készüljetek fel, hogy halott magzat is születhet ami nem szép látvány de ennél sokkal nagyobb tragédia is történhet ezért nemártana olvasni is alaposan -sok netes irodalom is van a témában)

- tejpor (ha a szukának nem lenne teje vagy más gond van) ezt előre vegyétek meg, inkább ne legyen rá szükség mint utolsó percben ezért rohangálni

- ellés utáni 24 órában egy oxitocin injekció és calcimus injekció pluszban ergam cseppek 1 hétig (ezek kitisztítják és összehúzzák a méhet)

- 4 hetes korban kezdhetitek meg a picik elválasztását a tejport keverhetitek kölyöktáppal és ezt áztatva adjátok

- a kicsiket féreghajtani kell 2 hetente

- első oltás 6 hetesen a második 8 hetesen

2012. jan. 19. 19:31
 49/58 Akiteki ***** válasza:
92%
Miért ne lehetne tenni? Még el lehet vinni ivartalanítani.
2012. jan. 19. 19:41
 50/58 anonim ***** válasza:
100%

Nagyon drámaian fogják fel itt sokan a tenyésztő vs szaporító helyzetet pedig csak egy igazán jelentős különbség van amit a szaporítók akkor se tudnak behozni ha a kutyájukat leszűretik, adnak törzskönyvet, chipet stb

A tenyésztő nem az aki törzskönyvet ad, nem ettől válik valaki tenyésztővé. Sok olyan szaporító is van aki ad törzskönyvet.

Az igazi nagy különbség a motiváció az alom megszületése mögött és itt nem a pénzről beszélek. Egyszerűen csak az, hogy a tenyésztőnek céljai vannak és mikor megtervez egy párosítást akkor órákig is tudja neked sorolni a mögött húzódó indokokat. Ismer minden kutyát a törzskönyvön,álmai vannak és célja az, hogy a fajta jobb, szebb, egészségesebb legyen. Minden tenyésztő álma egy jó karakterű és csodaszép vagy nagyon jól dolgozó kutya és egyiket se rendelheti a másik alá vagy fölé mert hiába szép egy kutya vagy hiába jó karakter ha a másik fele nem teljesül. Egy tenyésztőnek kíméletlenül kell szelektálnia sokszor olyan dolgok miatt amit egy átlag ember meg se érthet és ez a tudatos szelekció, a legjobb egyedek tenyésztésbe vonása az ami tenyésztőt tenyésztővé tesz.

Szaporítani is lehet jól, adni törzskönyvet és chipet, egészséges kutyákkal akik szűrtek betegségekre. Születhetnek szép egészséges kiskutyák akik akár kiállításra is jók lehetnek de ami hiányzik itt az az álom... nincs meg az a cél, hogy a fajta maga jobb legyen vagy csak annyi, hogy megőrizze a meglévő minőséget. Itt talán csak annyit fontos figyelembe venni, hogy rontani nem szabad a minőségen amit viszont sok szaporító nem vesz figyelembe és ez az amiről itt beszéltek... ők azok az emberek akik törzskönyv, szűrések stb nélkül szaporítanak és ez csak rombolással jár még akkor is ha szerencsésen egészségesek a megszülető kiskutyák.

2012. jan. 19. 19:50
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!