Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » A kutyatenyésztők úgy szidják...

A kutyatenyésztők úgy szidják azokat az embereket, akik saját kutyáikat pároztatják, mintha az életük múlna rajta. Haljon meg a kutyám ahhoz, hogy ne tituláljanak bunkónak?

Figyelt kérdés

Itt ezen az oldalon is olvastam olyan hozzászólást tenyésztőtől, hogy idézem "az összes szaporító kösse fel magát" meg hogy minden szaporító paraszt (már a szaporító szó önmagában sértő szerintem).

Kérdem én: van egy skótjuhászom, aminek fajtajellege a méhének elrákosodása, ha nem fial. Nem minden esetben, de két imserősöm is van, akiknek az egyik skótjuhásza belehalt a rákba, a másiknak meg kikellett operálni a méhét.

Az én skótjuhászom 3 éves, és egyetlen egyszer akarom fialtatni, hogy ne legyen beteg még véletlenül se, én nem akarom megkockáztatni azt, hogy ő vajon bele esik e abba a százalékba, amelyikben fialás nélkül nem lesz rákos a kutya. Egy gyönyörű fiút találtunk neki (mellesleg törzskönyves, bár én erre a részére teszek magasról, nem attól lesz kutya a kutya) de a múltkori fedeztetésnél nem jött össze, most nyáron fog tüzelni megint az enyém, és már nagyon várom, mert már 3 éves, és minnél később fial annál nagyobb esélye van hogy baja lesz.

Akkor a kérdés: dögöljön meg a kutyám (tenyésztőt idéztem!!) inkább rákban, vagy operálják meg, csakazért, mert ha teszek ellene, engem fognak a tenyésztők leugatni és leköpni, amiért kölykei vannak a kutyámnak?

2009. ápr. 27. 12:52
1 2 3 4 5 6 7 8
 51/71 anonim ***** válasza:
79%
Öcsém bazzeg, nem kell nagyon tökösnek lenni ahhoz, hogy átgondolja az ember ha új megközelítést, új információkat hall. Ez a durcás, csakazértis nézőpont nem valami hiteles és önmagát is megkérdőjelezni merő emberre vall. Miért annyira nehéz és félelmet keltő kimondani, (akár csak magadnak) hogy b@sszameg, ezekkel a dolgokkal nem voltam tisztában, talán tévedtem is, át kéne gondolnom? Ettől nemhogy kevesebb nem leszel de szerintem éppen ez a határozott és intelligens emberek ismérve. Az első kanomat én sem ivartalanítottam (szintén idióta okokból) sőt még dugott is, mert az ugye jó dolog:) de kapott a szuka valami szurit, amitől nem lett alom. Ha mindennek ellenére kitartasz az álláspontod mellet, akkor csak arra kérlek őszinte tisztelettel, hogy látogass meg egy menhelyet. Bármelyiket. Látni fogod, hogy számtalan fajtatiszta kutya is bekerül és bárki válogathat kedvére, akinek nem számít a törzskönyv. Ha kölykezteted a kutyád, óhatatlan hogy a kicsik közül is néhány ott végzi de ha lehetetlenül nagy szerencséd van, akkor csak a kölykök további kölykei. Ezt nem lehet ellenőrizni, kontrollálni és mivel a válaszaidból kiderül, hogy alapvetően szereted a kutyád és gondolom általában a kutyákat, nem akarhatsz résztvenni abban, hogy számtalan későbbi utód az autó alatt, láncon egy életre vagy menhelyen végezze. Nem vállalhatsz felelősséget az összes utódért. Én az állatszeretetedre alapozva kérlek, hogy nézz meg egy menhelyet és beszélgess el az ott dolgozókkal.
2009. ápr. 28. 02:16
 52/71 anonim ***** válasza:
89%

Mond meg a dokidnak hogy nyugodtan vissza adhatja a diplomáit ! Mert amelyek állatorvos ilyet mond az biztos nem tatozik a legjobbak közé! Sőt!

És egy jó állatorvos SOHA nem mond olyat: Kedves kisasszony kérem fedeztesse minél előbb a szukáját , mert ha ellik egy almot akkor nem lesz rákos , és stb fajta betegsége !

Haha , ma én is megkérdem a dokimat erről, biztos kineveti az állítólagos kollégáját .

További jó próbálkozást a szaporításhoz , és a menhelyek töltögetéséhez.

De mielőtt fedeztetnél nézz már körül a skótjuhász fajtamentőknél is , mennyi kutya van kidobva!

2009. ápr. 28. 09:10
 53/71 A kérdező kommentje:
Milyen csakazértis nézőpont? Már néhány oldal óta nem mondok semmit, hanem arra kérlek titeket írjatok még, mert érdekes nagyon. Hallgatlak titeket. Nem látjátok? Szóval írjatok még! gyűjtöm az infókat.
2009. ápr. 28. 09:15
 54/71 anonim ***** válasza:
89%
Szerintem neked nincs is kutyád, csak kitaláltad az egészet! Ha lenne, akkor szerintem nem így gondolkoznál, és nem ilyen lenne a felfogásod, mert ahogy nézem a kommentjeidből nagyon lesz@rod az egészet.
2009. ápr. 28. 09:28
 55/71 A kérdező kommentje:
Nem kommentelek semmit, nem veszed észre? Gyűjtöm az infókat. Tudom hogy azt várjátok tőlem hogy dühöngjek itt nektek, alig várjátok hogy szidhassatok, de nem teszem meg ezt az örömet nektek. Figyelek, meghallgatlak titeket, minden tanácsot elfogadok, elraktározok. Sajnálom ha emiatt te dühös vagy, mert hajlok a jó szóra, és így nem tudod leordítani a fejem. Nem kell megilletődni attól, ha egy ember nem csak a fülén engedi át a tanácsokat hanem hajlamos meghallgatni azokat és átgondolni.
2009. ápr. 28. 09:45
 56/71 anonim ***** válasza:
79%
9:28-as vagyok. Én az összes kommentjeidre értettem, főleg arra amikor írtad,hogy "írjatok csak" én ezt teljesen úgy vettem le, hogy nem érdekel a mások véleménye. Azért írtam,hogy lesz@rod. De ezekszerint mégsem.Ez jó! Én most nem írom le,hogy mit tegyél meg mit nem, ez a te döntésed, kaptál már elég választ,hogy eltudd dönteni mi a helyes és mérlegelni tudd mi a legjobb a kutyádnak. Ja és egyáltalán nem vagyok dühös,ahogy írtad. Majd írd meg hogy mire jutottál!
2009. ápr. 28. 10:13
 57/71 anonim ***** válasza:
93%

Nos nemigazán akartam választ írni de mivel többen az ismerőseim közül felhívták figyelmem eme elmés hozzászólásra most mégis megteszem.

Nálunk most született meg a sokadik alom. ÉS Isten látja lelkem egy rémálom volt. Eddig született max 6 kölyök...nos ezek 10 en voltak.

3 évig terveztem ezt a párosítást elutaztam jó messzire a kanért a vemhesség alatt 3x Uh ztuk a kutyát, hogy ugye minden rendben van e.

A szülés a 60. napra jött. Az 5 ik kölyök után a szuka már nemtudott nyomni a olyan fáradt volt. Kézzel húztam ki belőle a maradék kölyköket eggyesével és 3 at lélegeztetnem kelett és a nyálkát alig tudtam kiszívni a tüdejükből annyira megtelt. egy magzat született holtan a többi megmaradt. de még a szülés volt a nyugodtabbik része.

2 hétig nem aludtam 3 óránként etettem a kicsiket tápszerrel hisz már 8 kölyök is sok nem, hogy 10 és nem veszthettem el egyet sem felelős voltam az életükért hisz miattam lettek.

Amikor a kicsik 3 hetesek lettek emlő gyullladása lett a szukának...újabb nemalvás esti borogatás, napi 10 szer lázmérés. Szerencsére jobban lett.

6 hetesen egy dúrva hasmenéses vackot kaptak el a kicsik annak ellenére, hogy nálunk az összes létező higiéniai előírás be volt tartva. senki nem mehetett a láda közelébe kinti ruhában, kézmosás nélkül vagy utcai cipőben. Na ezután újabb álmatlan éjszakák jöttek és 2 tubus probiotikum lett belenyomva a kicsikbe...

Ugyanekkor mikor már amúgy is nullán voltam anyagilag 6 hetesen kellett szüretni CEA és PRA szűrés (bár ahogy elnézlek te ebből nem fogsz gondot csinálni)

Collie Eye Anomaly (CEA): születési rendellenesség a kutya szemében, mely vaksághoz vezet.

- Progresszív retinaatrófia (PRA): a látóideghártya sorvadása

De mindennek ellenére felnőttek és egészségesek. Most ment el az utcsó 1 hete. Most voltak 5 hónaposak.

A lakás romokban az ellető láda darabokban. Oltásra és féreghajtásra nemtudom mennyit fizethettem ki de 100 ezres nagyságrend... a törzskönyvet szinte meg se éreztem hisz annak az ára ehhez képest nulla.

A kicsik Európában szétszóródva igazán jó kennelekbe kerültek vagy éppen családi kutyának. Nagyon büszke vagyok ám rájuk. Kő kemény szerződéssel adtam el őket. Ami persze nem garancia de reménykedni szabad. Ha megunták akkor visszavásárlási jogom van akár 10 év múlva is szó nélkül veszem vissza őket.

Garanciát válalok, hogy egészségesek a lekiismeretem tiszta. Mindent amit tudtam megtettem. Egy ilyen kicsi ára nem 5 ft ez igaz... de szerintem megéri

Na most gondold azt el, hogy hozzám már a magyar gazdik is úgy jöttek, hogy nekik csak leszűrt TK-s kölyök kell. Pedig régen a magyarok pont az ellenkezője voltak. szerinted a szüretlen TK nélküli kicsiket ki veszi meg? nos elárulom megfogják venni. Ebben biztos lehetsz. De remélem a lelkiismereted neked is tiszta lesz akkor is mikor 10 évvel késöbb az egyik kicsikédet elaltatják mert új kutyát akarnak vagy amikor a menhelyre kerül mert megunták

2009. ápr. 28. 10:21
 58/71 anonim ***** válasza:
87%

A tenyésztő megveszi a szukát: 70.000,- Ft-tól 2000 Euroig (500.000,- Ft.)De maradjunk csak a 70 ezres kategóriánál

Oltások, féreghajtás, kullancsriasztó, vitaminok 50.000,- Ft.

- Táp (kutya méretétől függő, vegyünk egy közepes termetű, 20 kg súlyú kutyát) 150.000,- Ft. (Ugye, hogy nem is a kutya vételára a sok?)

- Szűrővizsgálatok: 35.000,-

- Kiállítások, tenyészszemle: Na ez egy feneketlen pénznyelő, attól függ, hány kiállításra vittük el a kutyát, hányszor mentünk külföldre vele stb. Átlagosan kiállításonként 10-15 ezer forintot számolhatunk, ha csak itthon megyünk, de külföldre ennek sokszorosa az útiköltség miatt. Vegyünk mondjuk 15 kiállítást és tételezzük fel, hogy nem egy kutyát viszünk, így az útiköltség kevesebb. Így sem jön ki a buli 300.000,- Ft alatt.

Fedeztetés előtti állatorvosi vizsgálatok: 20.000,-

- Fedeztetési díj: (általában 1 kölyök ára, pl. mint amennyiért a szukát vettük) 70.000,- Ft. - Külföldi fedezés vagy spermabehozatal esetén az utazási-szállítási költség: 100-300 ezer Ft, de lehet ennek többszöröse pl. egy tengerentúli kan esetén. Vegyünk egy kedvező esetet: 100.000,- Ft. Születik mondjuk 6 kölyök komplikációmentesen, tehát nem kell külön orvosra költeni.

- Szülés utáni orvosi vizsgálat: 5.000,- Ft.

- Kölykök oltásai, féreghajtása: (kölykönként 3 oltás, féreghajtás) 30.000,- Ft.

- Kölyöktáp: 40.000,- Ft.

- Törzskönyv, chip, állatorvosi vizsgálatok: (kölykönként 8000 Ft) 48.000,- Ft.

Ez összeadva: 878.000,- Ft. ez az egész alom és a szuka tartásának,nevelésének, szűrésének stb ára.

Egy kutyát a tenyésztő megtart, 5-öt elad (350.000,- Ft bevétel ez 70.ezer ft*5), akkor a végeredmény 528.000,- Ft ráfizetés volt. És persze maradt két szép kutyánk.

Persze, nem egy almot tervezünk, bár egy normális tenyésztő 5-6-nál többször nem hoz le almot ugyanattól a szukától.

megeszik még 12 év alatt: 720.000,- Ft értékű tápot

- állatorvos, oltások, féreghajtás, vitaminok, kullancsirtó: 150.000,- Ft.

- fedeztetési díj és a kiskutyákkal kapcsolatos kiadások - ha nem számoljuk az inflációt - később sem változnak.

Ezek együtt: 343.000,- Ft, amennyiben ismét 6-os alommal számolunk.

Természetesen ha a szukát érdemesnek tartotta a tenyésztő újra fedeztetni, megint csak megtart kiskutyát, marad 5 eladott kutya.

Tehát a fennmaradó 12 év és még két alomra ráköltünk 1.213.000,- Ft-ot. És eladunk 10 kiskutyát 1.000.000,- Ft-ért.

Így a későbbiekben már "csak" 213.000,- Ft-ot fizettünk rá.

Nem beszélek itt azokról az esetekről, ha a szukától nem kívánunk 5-6 almot lehozni (mert pl. telített a létszám és nem tudunk új kiskutyát bevállalni), vagy ha komplikációk merülnek fel a vemhességnél, szülésnél, többször kell utazni külföldre, mert első alkalommal nem sikerült a fedeztetés. Esetleg a kutya sok kiállításra jár külföldre is, vagy a fedezésért sokkal többet kérnek, mint itt számoltunk. És persze nem minden fajtánál van 6 kiskutya, egy kisebb testűnél nem ritkaság, hogy csak 1-2 kiskutya születik vagy marad életben. És természetesen nem adtuk hozzá a kutya tartási költségeihez a méltó búcsút. Nem mindenkinek van lehetősége a kertjében eltemetni elhunyt kutyáját.

Egy hamvasztás vagy kisállat-temetőben elhelyezés 60-100 ezer forint.

Természetesen ettől kisebb eltérések előfordulhatnak, ám a lényeg látható: ha a kutyánknak mindent megadunk, ha törekszünk a minőségre és a tisztességes állattartásra, az összegek nagyjából így alakulnak.

Érdemes ezen elgondolkozni, amikor azt tervezzük, tenyésztésre adjunk a fejünket...

2009. ápr. 28. 10:25
 59/71 anonim ***** válasza:
100%

Tudod, a kommenjeid kicsit arrogánsnak tünnek, gondolom ezen pöccentek be néhányan.

Ha infókat akarsz gyűjteni, oké.

De azt hiszen az itt írók azt várták volna, hogy kommentként azt írod, hogy elolvastad az állatorvosi kamara véleményét, hogy megkérdeztél egy másik állatorvost.

A kérdésedet egy téves orvosi vélemény alapján írtad, mármint hogy a kutyának egyszer ellenie kell. Végigolvashatsz itt kétszáz választ, de azt hiszem, hogy nem ez a legjobb módja az információszerzésnek. Ha jót akarsz a kutyádnak, akkor ezt az orvosi véleményt kell megvizsgálnod. Tehát más állatorvosokat, olyanokat akik értenek a kutyához és az állat érdekét nézik nem a pénztárcájukat kéne meghallgatnod. Ezt hiányolja mindenki.

Ami a tenyésztőkről való véleményedet illeti.

Az itt válaszolók legnagyobb része nem tenyésztő, csak kutyatulajdonos. Hidd el nekem, hogy a tenyésztőt a lehető legkevésbé sem érdekli, hogy hányan szaporítanak. Az nem konkurencia. Attól, hogy rengeteg kutya (fajtatiszta is) van a menhelyeken, a tenyésztő nem fog kevesebb kutyát eladni. Én a legkisebb kutyámra több mint egy évig vártam. A tenyésztők bármikor kétszer annyi kutyát tudnának eladni, mint ahány náluk születik. Viszont a legtöbb tenyésztő résztvesz a fajtamentésben, és az itt válaszoló tulajdonosok egy részének is vannak menhelyi kutyái. (Nekem is van drága törzskönyves és menhelyi keverék is) Így látják mi az eredménye annak, hogy tulajdonosok gondolkodás, szűrővizsgálatok, ősök vizsgálata, a fajtaspecifikus tulajdonságok továbbélésének szem előtt nem tartásával pároztatják a kutyáikat, akik aztán a menhelyeken kötnek ki, mert betegek, mert nem olyanok, mint ahogy azt elképzelték, mert átgondolás nélkül vették őket.

Tehát szép, hogy itt olvasgatsz, de nem ez lenne a helyes út, hanem egy normális állatorvos felkeresése.

2009. ápr. 28. 10:29
 60/71 A kérdező kommentje:
A 10:25östől kérdezem, hogyha ennyire veszteséges a kutyatenyésztés, akkor miért van olyan sok kutyatenyésztő mégis?
2009. ápr. 28. 10:48
1 2 3 4 5 6 7 8

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!