Akkor semmi esélyem? Ne is próbálkozzak?
Nagyon szeretnék egy Jack Russel terriert és nézegettem is magamnak,de nem tenyésztőtől!Olvasgattam és érdeklődtem fórumokon,ahol okszor lehurrogtak,hogyha nem tudok költeni a kutyára 210 ezer Ft-ot,sőt 60-80-at sem,csak max. 45 ezret,akkor minek akarok ilyet szerezzek egy keveréket!Pedig ez a kutya pont illik hozzám!Imádom az állatokat és ők is engem szerencsére!De sajnos nem tudok egy vagy több havi fizetésemnek megfelelő összeget adni érte!Próbáltam már örökbe fogadni is fajtamentőktől,de egyik sem adta,mert dolgozom(8 órát)!A neten láttam rengeteg hirdetést ilyen kutyussal kapcsolatban,jóval olcsóbbak is és állítólag fajtatiszta jó-néhány!Persze ismerem a fajtát és ráismerek ha turpisság van benne!Nem szeretnék tk-t,nekem csak barátnak kell a kutyus!De mivel nem vagyok tenyésztő,annyira nem tudok a dolgok mögé látni és ráismerni az igazi JRT-re!Ezért keretem fel a fórumokat,hogy ha esetleg linkelek képet a kicsikről és azok szüleiről,akkor talán a jártasabbak tudnának segíteni,hogy tényleg fajta tiszta vagy sok pénzért akarnak átverni!
Remélem itt nem olyan hatát érek el a kérdéssel,mint a többi fórumon!Tényleg segítséget szeretnék és nem nagyképű,lenéző válaszokat!
RITA drágám!!:D:D
"Nem érdekel ez az egész??" Ó édesem, akkor miért írsz még 20 kommentet, amiben erőlködsz?:):):)
Amúgy a kutya-témához nem tudok hozzászólni, csak ez a Rita-drága annyira nagyon meg akarja mondani a tutit, hogy az fáj!!:D:D:D
Na pás
Tudod és szerdán letten 22 éves és úgy kb 10 éve vágyom egy kutyára.
Jó lenne ha golden retriever lenne, de ha keverékhez jutnék akkor sem lenne baj. Ha már keverék jó lenne ha lenne benne sok retriever, de ha olyat nem talánék nagyon szívesen elfogadnám az olyan keveréket is amiben nincs golden. És én is menhelyre mennék, de sajna jelenleg munkanélküli vagyok, így nemhogy venni, eltartani sem tudnám.
210 ezer egy kutyuért írtó sok,nem tudom mi kerül ennyibe nem is érdekel. Tenyésztőtől, ha lennének millióim se vennék, inkább a menhelyről egy olyan kutyát aki lehet, hogy szenvedett, meg bántották, kínozták és hasonlók, de az szeretni fog, mert látja, hogy nálam jó és hálásabb lesz, mint egy olyan aki még bezárva sem volt. Monjuk nekem nagy szerencsém, hogy marha nagy a kert, és sétálni is elvinném még ezek mellett.
Csak a kérdésre válaszolnék. 210ezer forint egy ilyen kutyáért túl sok.
Én úgy érzem, hogy talán 60-tól 120-ig lenne reális. Bár szerintem, ha vennéd a fáradtságot és megkérdeznél néhány tenyésztőt, akkor akár valós képed lehetne az árról.
Áruld el, ha van 45ezer forintod a kutyára, akkor még nem érnél rá spórolni egy kicsit? Miért olyan sürgős pont most?
Hozzánk Karácsonykor érkezik az új családtagunk, ha minden rendben megy. Van perselye. Az ára már bőven megvan, viszont mondjuk úgy, hogy előre gyűjtünk az állatorvosra, a tápra, a sulira és az összes felmerülő dologra.
Ha a vételár problémát okoz, mi lesz a többivel? Az oltásokkal, a felszereléssel, a kajával, egy betegséggel?
Annyian leírták már, hogy nem a kutya ára a sok, hanem amit utána ráköltesz, ha amolyan nagybetűs Gazdi akarsz lenni.
Egy kutyában soha nem a vételára a sok, hanem az, amit még utána ráköltesz. Szerintem egy Jack Russell terrier nem kerül 210 ezer forintba, egy hobbi kutyát feléért is meg tudnál venni jó helyről, aki mondjuk tenyésztésre, kiállításra nem alkalmas, de ízig-vérig Jack Russell. Most azzal mire mész, ha 30-40 ezret kiadsz egy keverékért (mert állíthat bárki bármit, az a kutya akkor sem lesz fajtatiszta, ha nem tud törzskönyvet felmutatni), aztán később kiderül, hogy beteg, ideggyenge, sőt a természete sem fajtajellegű. Akkor állsz ott pénz nélkül egy beteg, problémás kutyával akinek állatorvosra és kutyaiskolára van szüksége és a gatyádat is otthagyod a dokinál, mert nincs szíved hagyni a kutyádat szenvedni. Szerinted ez milyen érzés lesz? Mert van rá esély, ha ennyire igénytelen vagy a kutyádat illetően.
Ha meg annyira nincsen pénzed, hogy egy-két év alatt sem tudod összespórolni a kutya árát, eltartási összegét, akkor sem kötelező kutyát tartani. Ezen az oldalon is rengetegen jönnek azzal, hogy haldoklik a kutya, de kezeltetésre nincs pénz. Nem sokkal jobban járt volna szerencsétlen állat, ha egy olyan családhoz kerül, akik meg tudják gyógyíttatni?
Ha gondolod tudok is ajánlani pár jó tenyésztőt, akiktől biztos olyan kutyát kapsz, amilyet megálmodtál magadnak. Egy ilyen kiskutya születése óta szakszerűen van tartva, jó táppal etetik, oltják, féregtelenítik, szocializálják és 8-12 hetes korában kerül a gazdájához, akivel a tenyésztő tartja a kapcsolatot, mert érdekli, hogy mi van a kölyökkel. Így nagyon kicsi az esély, hogy beteg lesz (aminek gyógyíttatására a vételár sokszorosát költhetnéd) és egészen biztosan fajtatiszta, pörgős kis terriered lesz.
Gondolom szereted a fajtát és nem akarod, hogy tele legyen a magyar állomány selejtes, ideggyenge, túltenyésztett egyedekkel. Miért támogatod inkább a szaporítókat, hogy még több selejtes kiskutyát gyártsanak, akik a menhelyen vagy az utcán kötnek ki?
Egyébként nem értem, hogy miért a legértelmesebb válaszokat írók hozzászólókat pontozzátok le. Szerintem az ilyen Kalulu-féle buta szaporítók válaszaira senki nem kíváncsi.
Nekem is az a véleményem, amit már többen leírtak, hogy a 40 és 210 ezer között azért van egy középút. Szerintem már 100-150 ezer között lehet jó tenyésztőtől egészséges JRT-t kapni. Azt sem értem, hogy miért nem lehet gyűjteni rá? Én gyerekkorom óta szerettem volna kutyát, 30 éves lettem, mire meglett rá a lehetőségem és még 3 év volt összegyűjteni az árát, megtalálni a megfelelő tenyésztőt és kivárni, mire megszületnek a kicsik es elhozhatom az egyiket. Semmi bajom nem lett tőle, hogy vártam.
A kérdező egyik kijelentése különösen megfogott:
"Nehogy már csak a gazdagnak lehessen lassan olyan kutyája és dolga amire vágyik!"
Milyen igaz! Nekem is alanyi jogon járjon rózsadombi villa, luxusautó, stb. Nehogy meg kelljen érte dolgozni!
Azért az is furcsa, hogy ha az egyszerű "jómunkásember" vesz egy LCD tévét 150 ezerért (2 havi fizetése), akkor az összes haver és munkatárs elismerően bólogat, ha ugyanez az ember egy TK-s kutyát vesz ugyanennyiért, akkor mindenki bolondnak nézi.
23:34 - A külföldről behozott állat nem mindig garancia, hogy minőség.
Csak egy példa, a jákók, meg lehet figyelni, hogy ott vannak a hirdetések, külföldről hozott fiókákról, a gond velük csak az, hogy ezek többségben illegálisan vadon befogott egyedek, amik sose lesznek olyanok, amilyent a leendő gazdi várna (aztán mikor elkezd sok gond lenni velük, valahogy megpróbál megszabadulni tőle). Nem véletlen, hogy lassan védetté vagy fokozottan védetté kell nyilvánítani a fajt, mert a felelőtlenek miatt csökken és romlik az állomány.
Egyébként szerintem valahogy a szaporítókat kéne inkább visszatartani, és a sznobizmus meg protekció ellen fellépni, és akkor talán a tenyésztőknél is csökkenne kicsit az árfolyam, mert "nem kéne felvenniük a versenyt" azokkal, akik agyba-főbe gyártják az utódokat. A gond igazából itt van. Pl. úgy tudom, ha valaki menhelyről hoz el kutyát, ivartalanítási kötelezettsége van (nekem ez teljesen evidens), nem tudom, a tenyésztők figyelnek-e arra, hogy ha csak hobbi célra visznek el kutyát tőlük, akkor ott is legyen ivartalanítási kötelezettség. Ezzel gyakorlatilag vissza lehetne vetni azok "munkáját", akik "csak egyszer hadd legyen utód" alapon lehoznak almot (aztán lehet, hogy meg se tudnak állni). A vérvonal attól még mehetne tovább.
Illetve hallottam már elég csúnya botrányról, amikor hírneves tenyésztőről derült ki, hogy csak szaporító. Azt hiszem pont itt is írt valaki ilyenről. TK-t meg lehet hamisítani, aki tudja, hogy kell kinéznie. Garancia csak arra van, amit saját szemével megnéz és megtapasztal az ember, utána kell járni, kb. ennyi.
És akkor nem részletezem, de talán a munkabéreket se ártana olyan színvonalra hozni, amiből meg lehet élni...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!