Miért baj az neketek ha vki szaporítótol vesz kutyát ha ti nem is vagytok tenyésztők?
Amerikában van állatrendőrség,van börtönbüntetés,mégis iszonyú kölyökgyárak működnek.
Megmentesz egyet,de mivel van kereslet,a szaporító tovább kínoz állatot,nem egyet,de a szukát és a következő almokat.
Ahonnan én hoztam a kutyáimat, pont azért tudtam elhozni,mert a fickó sajnálkozott,hogy nem veszik már a kutyákat, így nem éri meg neki tartani. Ezért felszámolta az egészet, de azért szeretne szerető gazdit találni a "tenyészkutyáinak". Röhej.
Én ezt úgy éltem meg, hogy egy szaporítóval kevesebb.
Mikor én legelőször akartam kutyát venni, teljesen meg voltam arról győződve, hogy tenyésztőtől az vegyen kutyát, aki kiállításokra akar járni, meg tenyészteni. Jó nekem az olcsó is, úgyis csak kedvencnek kell.
Hála az égnek, volt előtte annyi eszem, hogy utánajárjak a dolognak. Így nem is lett akkor kutyám.
Én ezt a dolgot pozitívan próbálom felfogni. Talán nyitottabbak egy kicsit az emberek, jobban utánajárnak dolgoknak. Talán.
De mondjuk főműsoridőben el tudnék képzelni egy 5 perces reklámot arról, hogy mondjuk ne ellesd a kutyádat barom,mert nem fog megőrülni, ha nem lesznek kölykei.
Ha már ezeket az emberek sikerülne megcélozni, akik csak azért akarnak kölyköket mert féltik a szukájuk egészségét, akkor már kevesebb kutya lenne.
Már mindent leírtak, én csak annyit tennék hozzá hogy nekem példáúl menhelyi yorkim van, utólag még az is kiderült hogy törzskönyves díjnyertes szűlöktől. Ennek ellenére lemondtak róla, és több menhelyi yorkival (vagy mixxel) is találkoztam már úgyhogy nem lehetetlen találni. A gond csak ott kezdődik hogy te meg a hozzád hasonlók külső alapján választotok, de fingotok sincs a yorkshire terrier természetéről és igényeiről. Így gyakran fordul elő hogy mikor megvan a kutya rájönnek hogy pisil, kakil, sír, rág, ás, tép, ugat stbstb és akkor már repül is. A tenyésztőnél és a menhelynél ilyen nem fordul elő (vagy csak ritkán) mert csak leellenőrizhető helyre adják, felvilágosítják a gazdikat, és nyomon követik a kutyus sorsát. Na a szaporító (a mellett amit már feljebb leírtak, beteges, keverék kölykök stbstb...) bárkinek ad kutyát. És hogy mibeb érint minket akik nem vagyunk tenyésztők? Nos abban érint(legyen szó bármelyik fajtáról) hogy a felelőtlenül szétosztott kutyák az utcán végezhetik és példáúl pont az én autóm ala ugrik ellrántom a kormányt és akár halálos baleset is történhet. Érint abban ha az utcán végzett felesleges kutya elvadúlhat és az én gyerekemet harapja meg. Érint abban hogy a vadászok kivannak hegyezve ezekre az elvadult kutyákra és legközelebb pont az enyémet nézik annak és lövik ki. Érint abban hogy nap mint nap találkozom ezekkel az árva szempárakkal és szakad meg a szivem. Érint abban hogy miközben állatvédőként próbálom gazdihoz jutatni őket, ezek a szaporítók meg folyamatosan töltik meg a kenneleket és az esetleges örökbefógadókat is elcsalják fajtatiszta egészséges kutyákat ígérve. És érint abban hogy a szándékosan gyártott kisselejtezett beteges "fajtatiszta" kutyákra költjük a pénzünket, energiánkat, miközben már alapban annyi utcakutya van.
Ezért zavar engem.
Miért baj nekem?
Mert a menhelyen én nézem végig hogy az oltatlan kölyök beparvozik, fosik-hányik és belehal.
Mert nekem kell a kibobott, elütött kutyát az állatorvoshoz vinnem.
Én nézem végig ahogy az örökletes beteg kutyát a menhelyen kénytelenk vagyunk lealtatni mert egyszerüen nincsen pénz kikezeltetni.
Én nézem végig a rossz idegrendszerü, szaporitott stafford lealtatásást, mert semmit nem lehet vele kezdeni hónapokig és veszélyes a gondozokra.
Mert én kergetem az autópályán, az erdőben, a városközepén a megunt kutyát.
Na, ezért fáj.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!