Miért baj az neketek ha vki szaporítótol vesz kutyát ha ti nem is vagytok tenyésztők?
Mert:
1.a legtöbb esetben tudatlanul, csupán a pénzért rak össze két kutyát kicsikért
2. nem figyel az eü dolgokra és örökletes betegséggel terhelt kicsik jönnek a világra amit felnőtt korában vagy gyógyíttat a gazdi v nem (akkor v altat v kidobja az utcára v menhelyre kerül a kuytus)
3.a figyelmetlen párba rakosgatásaival árt az adott fajtának, amiért a tenyésztők annyit tesznek, fittyet hány a standard-re és küllemre sem szép és(előfordulhat) nem egészséges kutyák lesznek
4.nem figyel arra a hazai piac mit bír el és ezért vannak tele a menhelyek fajtatiszta kutyákkal és ezért kell a rengeteg fajtamentő is
Nem nekünk leszbaj,hanem annak aki olcsó pénzért akart kutyát venni helyette kapott egy ideggyenge,genetikai hibás kutyát,akit esetleg műteni kell majd és az nem éppen olcsó.
Persze,mivel még nem történt meg azokkal akik ilyen kutyát akarnak else tudják képzelni milyen érzés lehet,ha mondjuk 1 év után jön rajta elő a betegség amibe bele is hallhat.
Beláttom van egészséges is közöttük akik élnek 10-en pár évet,de ez nem a többség manapság!!
Aki már magán a kutya megvételen sporól az már baj,de neki csak az a fajta kell (amelyik 100ezer forintos),de neki annyi pénze nincs,de menhelyi kutyája nem lesz akkor azt sajnálni tudom csak.
Sok gazda ezt nem tudja megérteni,hogy mennyi gond lehet egy ilyen kutyával,ezzel nem a tenyésztőnek hanem magának és a kutyának árt csak!
1. A szaporítók célja minél kevesebb befektetéssel minél nagyobb pénzt kaszálhassanak.
Vagyis nem oltatják be a kutyákat, nem féregtelenítik és minél hitványabb kajákat adnak nekik.
2. Ezek az emberek nem adóznak, és általában csak ebből élnek. Vagyis a kutyákat teljes mértékben kizsákmányolják.
3. Amennyit csak lehet, elletik a kutyákat, amikor csak lehet.
4. Ha már nem fial a kutya, kiba.szák valahol vagy agyonütik
Ezek hitvány emberek. Jóérzésű ember nem támogatja őket.
5. A legtöbb tenyésztőnek nincs haszna a kutyán, hiába adja látszólag drágán.
Olvasd el a "lebukott az illegális kutyagyár című cikket".
Megint egy hülye kérdés...
Ha az eddigi válaszokat végigolvastad volna figyelmesen,már tudnád a választ.Ha jártál volna szaporítónál,tudnád a választ.Ha halt volna meg a kezedben szaporítótól származó kiskutya,tudnád a választ.
Ha láttál volna sintértelepi altatást,mikor szaporítók lezsarolt "tenyészállatai" halnak meg,tudnád a választ.Láttam olasz felvásárlót tevékenység közben,az sem volt felemelő látvány.
Az "egyszer szülnie/fedeznie kell"féle barmoknál született és a nyakukon maradt kiskutyák is gyakran itt végzik.
Röviden:a szaporítók tevékenységének eredményei,ártatlan áldozatai nagy számban válnak feleslegessé,és mivel az állatvédők kapacitása véges,sok ártatlan,fiatal kutya meghal.
Ezért próbáljuk az emberekkel megértetni,miért baj,amit csinálnak.
Tudod,iszonyat az,amikor egy gyepin járkálsz a kutyák között,ki van adva az utasítás,hogy ma X darabnak meg kell halnia,mert jön a szaporítóktól az utánpótlás,és ki kell választanod,ki haljon meg és ki élhet még,ki kaphat még egy utolsó esélyt.Dolgoztam gyepin,átéltem párszor.
Ezt kéne felfognotok végre.Tudom,nem könnyű,de ki kell ballagni egy gyepire,és utána lehet gondolkodni.
Azért baj, mert szerencsétlen naív gazdi jelölt megveszi a 15 ezer forintos yorkshire terriert a szaporítótól, mert neki csak ennyi pénze van, de természetesen azonnal kell a kutya.
Amikor viszont a kutya 2 nap után elkezd hányi, rosszul van, rosszabb esetben vízfejű, légcsőszűkületes és patellás lesz, akkor itt a honlapon kér segítséget, hogy most jaj mit csináljon, mert állatorvosra bizony nincs pénze.
És ritka szar érzés végignézni, amikor a kutyád szenved.
Márpedig ha az ember egy kicsit tudatosabban és felelősségteljesebben gondolkozik, akkor ezek megelőzhetőek.
Az emberek itt kérdeznek valamit, mások próbálnak segíteni, és amikor jótanácsot adunk, hogy ne legyen baj, akkor mi vagyunk a büdös sznobok, amiért nekünk csak a 60-70-90 ezres kutya a jó
Szerintem ne általánosítsuk a szaporítókat... Én spec tk nélküli kutyákkal foglalkozom, de mindent megkapnak és vizsgáltak is.
Láthattunk már egy-két olyan tenyésztőt is aki így tartja a kutyáit mint a belinkelt képen....
Hát erre én is kiváncsi lennék :)
A menhelyeseknek még a szüleiket sem tudjuk. Amúgy ha nem néztem volna ki egy külön fajtát én is menhelyről hoznék mint ahogy teszem is. És az a baj hogy én yorkit szeretnék de yorki fajtamentés meg nincsen. És menhelyen sincsenek yorkik :( Ja és a képek nagyon elszomorítók láttam már őket :(
Megkérdezhetem,hogy más fajta miért nem jöhet szóba??Miért pont a yorkit válaszottad?
Nagyon érdekelnek az ilyen válaszok,majd egyszer elmondom miért kérdezek mindig vissza miután válaszoltam.
Mutatnál akkor olyan TENYÉSZTŐT aki így tartja a kutyáit,mint ez a szaporitó?Mert én ilyet még NEm láttam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!