Mégis mennyi pénzt akarnak az eladók?
Dunaújvárosban működtetek egy kisboltot.
(élelmiszerbolt)
Már több mint 10 éve múködünk.
Reggel 7-től, este 20-órig vagyunk nyitva.
13 óra.
Két váltás van, mindig ketten vannak a boltban.
Egy személy állandóan pénztárnál van.
A másik árufeltőltő, és ő szolgálja ki a vásárlókat a hús pultnál.
H-V dolgozunk.
De vasárnap csak én és a feleségem vagyunk bent.
A munkavállalóknak ez szabadnap.
Tehát minden alkalmazott heti 6 napot dolgozik, napi 6,5 órát.
Ez heti 39 óra.
Odáig jutottunk, hogy mi is kell hogy dolgozzunk a boltban, mert akkorák a bérigények, hogy az felfoghatatlan.
(Mindekttőnknek van állása emellett)
Az redben van hogy vasárnap egész nap mi dolgozunk.
Az is hogy minden nap az utolsó órában mi vagyunk.
Szeretünk mi zárni.
De hogy odáig jutottunk hogy 180 500 fizetünk mindenkinek bruttóban.
Emellett fizetjük a járulékokat, ami minden eggyes alkalmazott után 33,5%, ami még 60 500 forint.
Négy alkalmazottal csak a bérek közel havi 1 millió.
Úgy hogy még nekünk is kell dolgoznunk.
Ráadásul a napokban a megbeszélésen közölték velünk, ha nem emelünk 10%-ot, akkor mindannyian felmondanak.
A bolt jó helyen van, de igy is az év első hat hónapjában -2.300.000 forintos vesztességünk lett
Voltam is bent a boltban és közöltem hogy nem emelek, ha nem tetszik elmehetnek, ugyanis csak kettőjükre van szükségem.
Kiváncsi vagyok ezután el e mennek, vagy örülni fognak a biztos munkahelynek.
Egyik fiam is 120-at keres pályakezdőként, lakást bérel a barátnőjével, aki minimálbért kap.
Szép lakásban élnek, közpkategóriás autó törlesztőjét fizetik, rezsit, kaját és mégsem panaszkodnak.
:D
A 120 az a szakmai minimálbér ( gar. bérminimum)
Mondtam már, hogy k a m u ?
De úgy őszintén mondjátok már meg mi a fenének ennél több pénz?
Oké el lehet költeni.
De ésszerű keretek között mire kell a pénz?
Lakásfenntartás, rezsi, élelem, autófenntartás, nyáron nyaralás, öltözködés.
Ha mindkét fél-szülő dolgozik, akkor miért ne volna elég?
Mire kellene még pénz?
Hagyjuk már ezt a kamut. Felnőtt ember - főleg vállalkozó - ilyen ostoba nem lehet.
Én pl. egy 90 nm-es lakásban lakom. A rezsim 30e átlagosan. A lakás törlesztője 100e. Egy régi kocsim van, ha azt lebontom havi költségre simán 20e / hó. Egészséges, jó kajáláshoz fejenként 50e MINIMUM kell, de aki néha adja az ég el akar menni étterembe is akkor inkább 60-70. Ez még eddig semmi más nem volt, csak létszükséglet és már min. 200e-nél tartunk. Ahhoz, hogy élvezni is tudd az életet a dupljára kell.
Nem tudom hogy ti mit esztek hogy nállatok egy ötszemélyes családnál havi 300 elmenne kajára.
Nekünk, mikor még velünk élt mind3 gyerkünk, pár éve,
egy átlagos hónapban 120 körül kijött a kaja.
Minden nap volt főtt étel, mégse került azt több száz forintal.
Csak nagyon halkan jegyzem meg Mindenkinek, hogy lehet örülni, hogy munkaerőhiány van és emelkednek a bérek, de ez két dolgot fog jelenteni.
1.) Rengeteg (főleg) kisebb cég meg fog szűnni, ezáltal kevesebb álláslehetőség lesz, így némiképp ki fog egyensúlyozódni a helyzet, kevesebb munkaerő, kevesebb állás.
2.) Amelyik cég nem fog megszűnni (jellemzően a nagyobbak és a multik) az pedig árat fog emelni, hogy ellensúlyozza a veszteségét, és mivel az 1.) pontban említett sok kisebb cég ekkorra már rég megszűnt, így gyakorlatilag monopolhelyzetben lesznek, és emelhetik bőven az árakat.
Végül ott fogunk tartani, hogy mindenki többet keres majd, de minden drágább is lesz, ergo mindenki ugyanolyan életszínvonalon fog élni mint eddig, csak volt egy nagyobbacska infláció.
Meglehetősen hiú ábránd abban bízni, hogy az életszínvonalunk azáltal fog nőni, hogy egyre többen vándorolnak ki és egyre nagyobb lesz a munkanélküliség.
Romániában, Horvátországban és Bulgáriában is hatalmas a munkanélküliség, és mégsem élnek valami húdejól.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!