Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Saját vállalkozás » Van itt olyan, aki felnőttként...

Van itt olyan, aki felnőttként a családi vállalkozásban dolgozik? Mik a tapasztalataitok? Mik az előnyök/hátrányok?

Figyelt kérdés
Gondolkodom rajta, hogy feladom a saját egzisztenciám és karrierem és hazaköltözöm vidékre a családi bizniszben segíteni, de már most nehezen viselem, hogy mindenbe beleszólnak a szüleim.
2012. okt. 22. 08:24
1 2
 1/16 anonim válasza:

Akkor inkább ne! Otthon csak fokozódnának a konfliktusok, és a végén már akkor minden bajod lesz ha csak meglátod őket. Nem ér annyit....

Másrészről valakinek egyszer át kellene vennie a családi vállalkozást ha amúgy jól megy. Akkor vállald el ha előtte meg tudtok egyezni, hogy ki miért felelős, és meddig van szabad kezed, ameddig nem szólnak bele abba amit csinálsz.

2012. okt. 22. 08:31
 2/16 anonim ***** válasza:
Szia! Ne tedd!Abból semmi jó nem sül ki ! Hidd el van belelátásom ,hiszen olyan munkahelyen dolgozom,ahol rajtam kivül mindenki családtag.A szülők főnökök,a lányuk ill.vőlegénye mint alkalmazott ... Nagyon gáz,mindig van valami ami miatt botrány van.... Ott is beleszólnak mindenbe :/
2012. okt. 22. 09:33
 3/16 anonim ***** válasza:
Ha van saját életed és karriered akkor ne. Én családi businessben dolgoztam. "Jó" volt egészen addig ameddig a család együtt volt. Aztán gondoltam egyet apám és lelépett. Pokollá vált az életem. Addig sem volt egyszerű vele. Jól keresetem de mindig csak a gyereke voltam. Az elvárások csillagászatiak velem, de nem kaptam meg azt a fajta plusz elismerést amit egy idegentől megkaptam. Én a mai fejemmel nem mennék el hozzá. Diplomás nő vagyok pedig. Több a hátulütője mint az előnye. Ha most jól keresel akkor ne.
2012. okt. 22. 09:37
 4/16 anonim ***** válasza:
0%
Biztos van hátránya is, sőt, lehet, hogy több is, mint előny. Én mégis lenézem azokat, akik a családi vállalkozásban nyomják, életképtelennek tartom őket, mert hát mit lehet várni azoktól, akik még egy munkahelyi felvételihez sem voltak soha elég felnőttek vagy bátrak? Soha nem kellett megküzdeniük még egy bekerülésért sem. Nekik kész volt minden. Ha meg dolgoztak már máshol és mégis apuci cégében nyomják, hát attól se vagyok elájulva. Ezt megint biztonsági körnek érzem, a zord nagyvilághoz képest csak jobb otthon. Nem hiszem el, hogy ott úgy hoznák a szabályokat, mint egy munkahelyen. És mi kell ahhoz, hogy kirúgjanak? Amihez egy nem családi mhelyen nem sok.
2012. okt. 22. 09:56
 5/16 A kérdező kommentje:
Igen, de a másik oldalról meg a családnak szüksége lenne rám, és mivel egyke vagyok végső soron úgyis enyém lesz a családi vagyon.
2012. okt. 22. 12:27
 6/16 anonim ***** válasza:

Én dolgoztam egy nagyobb családi vállalkozásban alkalmazottként. Rálátásom volt mindenre, mindenkire. Ott fogadtam meg, hogy soha az életben nem lesz családi vállalkozásom. Én mondtam fel, mert állandóan olyan feszült volt a légkör.

Persze attól is függ mivel foglalkoztok. Nyilván egy kis sarki zöldségesnél kevesebb a súrlódási pont, mint pl egy étteremben.

2012. okt. 22. 14:51
 7/16 A kérdező kommentje:
4-ediknek: érdekes amit mondasz, nekem sokkal könnyebb a saját szakmámban fix fizuért a "szabad piacon" dolgozni, ahol este hatkor leteszem a melót és gondolnom sem kell rá másnap reggelig, mégis jól fizetett középvezető vagyok. Szerintem a saját vállalkozásban dolgozni sokkal nehezebb, hisz ott minden a te saját kockázatod, sokkal kevésbé lehet nemet mondani valamire, nincs olyan, hogy ne a melón gondolkodj, ráadásul még a családoddal is küzdened kell. Fura, hogy neked ez utóbbi a könnyebb út, az én szememmel nézve ez sokkal nehezebb.
2012. okt. 22. 18:19
 8/16 anonim ***** válasza:
Á, de örülök, h válaszolt a kérdező! Én is kérem és követelem az alkotmány és a GYK olvasók nevében, hogy tegyék át a családi kapcsolatokba! Ott sokkal több válasz lenne rá! Na, szóval, igen, biztos(?) hogy szarabb, ha a saját apád b...sz le vmiért főnöki minőségben, mint egy idegen. Ez azt erősíti, amit te írsz, nem azt, amit én. De nekem elég sok ismerősöm van, akik a mi kis városunkban egy olyan bizniszben vannak benne alkalmazottként, amit a szüleik hoztak létre nagyjából az ő születésük idején. És most ott dolgoznak és én amennyire belelátok, van, aki csak azért van ott, mert ott volt a családi bolt és meg sem próbált az illető máshová elmenni, és nem azért, mert hű, de szerette volna mindig is ezt csinálni. Szerintem ez szimpla lelki szegénység. Fater bejelent, jóvan. És én ahogy tudom, ott vannak ilyenek, (erre írtam, hogy ez egy másik mhelyen nem biztos, h így lenne), hogy "elkéredzkedem", meg hát nyilván apám-anyám majd bemegy helyettem szombaton mert én nem tudok v nem akarok. Ezek jellemzően kisboltok, vegyeskereskedés v egyéb szakbolt. Vagy pl. ezt nem tudom, de vajon hogy van a fizu? Ugye a cégtulaj, ez esetekben a szülő bejelenti a gyerekét, mert ugye h be legyen jelentve. Ha bárki idegenről lenne szó, feltételezem, úgy, mint a vállalkozók 90%-a az alkalmazottait, minimálbérre (v arra sem) jelenti be. És a szülők a sarjakat?
2012. okt. 22. 18:32
 9/16 A kérdező kommentje:
Mondjuk pont nem a bejelentés a kérdés nekem, hát nyilván a családdal vagyok olyan viszonyban, hogy minimálbér, a többit meg intézzük, aztán ha esetleg gyesre akarnék menni, akkor előtte pár hónapig magasabb. Nem tudom, nálunk pont nem azt tudom elképzelni, hogy apa-anya beugrik helyettem, meg nyilván teljesen más felelősségérzet, hogyha hibázok az az én saram, az én buktám. És a modik törölték a megjegyzésem a kategóriábal kapcsolatban :)
2012. okt. 22. 18:59
 10/16 anonim ***** válasza:
Jesszumpepi, figyelnek ezek...!!!! :)
2012. okt. 22. 19:16
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!