Mit csináljak ha IT diplomásként sem találok állást Budapesten? Adjam még lejjebb a bérigényeimet?
Friss diplomás mérnök informatikus vagyok. Számos állásbörzén voltam már, rengeteg helyre beadtam a magyar és angol nyelvű CV-m, de sehol senki. Pedig annak ellenére, hogy pályakezdő vagyok, sokat foglalkoztam már pl. Java, JavaScript, C# programozással, illetve az ezekre épülő keretrendszerekkel. Adatbázisokkal is sokat foglalkoztam. Mégsem találok sehol állást. Mi ez a propaganda, hogy informatikus hiány van? Sehonnan sem írnak vissza.
Elvileg egy kezdő szoftverfejlesztő piaci bére Budapesten bruttó 400 ezer forint körül van. Célravezető lenne az, hogy a motivációs levélben mostantól odaírom, hogy mélyen piaci ár alatt is dolgozok? Mondjuk bruttó 300 ezerért is? Akkor jobban visszaírnának?
Mondom.. ez kell neked. Nem is elérhetetlen bérezés a te igényeidhez képest. Nézelődjél...
Aztán majd beírhatod az önéletrajzba, hogy "változatos munkatapasztalat Magyarország egyik legnagyobb vállalatánál" :P
Nem csak tintapatronokat cserélgetnek, persze azt is kell valakinek :P
De tényleg van egy pár nagy projektjük, például most a sajtóhírek szerint a BKK e-jegy rendszerét is az ő hálózatukba akarják integrálni. A MÁV-nak ugyanis már rég van ilyen rendszere, amivel a békávé már évtizedek óta szerencsétlenkedik, olyan is, amit az e-személyire lehet feltölteni, igaz, csak tesztrendszerben. A vonatinfó mobilalkalmazás is egy példa, meg már nem lyukasztgatják a jegyeket egy ideje, hanem infrás leolvasóval csippantják - azt is meg kellett csinálni valakinek. A vasútüzemi környezetben meg olyasmiket is láthatnál, amit máshol sehol.
Én is poénkodom vele persze, de amúgy tényleg nem olyan szr a MÁV, mint ahogy az az emberek fejében él. A te bérigényedet is simán megadnák, ugyanis nem is lehet náluk 300 bruttónál kevesebbet keresni diplomás munkakörben, erre írásbeli vállalásuk van. A mérnököket, IT-sokat meg kifejezetten keresik, szóval ennél már csak jobb lenne.
Mégis mit vársz ennél jobbat kezdésnek, nulla tapasztalattal, mikor még meg se száradt a tinta a papírodon, hogy rögtön az IBM foglalkoztasson senior pozícióban..? Vagy elmehetsz a közigazgatásba éhbérért.. na, OTT aztán tényleg nem csinálnál mást a tintapatron cserélgetésen kívül, és még szrul is fizetnek.
Elég egyetlen egy szó is a munkáltató felé, ami unszimpatikussá tehet.
Pl "pályakezdő"
Tapasztalattal rendelkező embert én is szívesebben felveszek, mint egy kis újoncot, kik sok esetben el vannak szállva s követelik ugyan azt a fizetést, amit egy több éves tapasztalt 😉
Eleinte picit le kell adni az igényeidből s tapasztalatot szerezni, amit bele írhatsz a későbbi önéletrajzodba.
Anno engem is sok helyről elutasítottak 1 dolog miatt...
Most hogy vállalkozásom van hirtelen kellenék azoknak...pedig ugyan az az egy hibám még mindig megvan papíron.
Csak meglepődtek, hogy alkotással s tudásommal milyen rövid idő alatt felkapaszkodtam. Persze nem volt könnyű.
De a te papírodnál az előbbi lépés kell: Kezdetben olcsóbban vállalni a tapasztalatokért.
Ha jól csinálod s nem is mondják a képedbe úgy is lehet kapsz jobb ajánlatot, ha meg nem akkor tovább állsz s van mit bele írni az ö.rajzodba.
Valahol el kell kezdeni.
Ha csak ülsz a papírodon s peregnek a hónapok/évek netán, nos ott pedig felmerülne a kérdés:
"hogyhogy nem dolgozott ebben? Biztos valami gond lehet vele."
Vágj bele ott s úgy ahogy tudsz. Az önéletrajzot nézesd s írd át.
+ ne csak oda adj be önéletrajzot, ahol hírdetik az állást!
Kutakodj s küldjed oda is ahol nincs felvétel hírdetve.
Volt hogy én is úgy kaptam vállalkozás elején állást (meló mellett építgettem fel).
Hát te jól megetted a propagandát az van.
Br: 400 nem kezdő bér. Egyetem mellett 1-2 év tapasztalatot felszedett embernek adnak meg kb. ennyit. 0 munka tapasztalattal a cégek 80%-a ezt nem fogja megadni, ezért nem is írnak vissza.
(Persze van olyan cég, aki megadja, de nehéz találni ilyet.)
Örülhetsz ha a br.300-at megadják majd. Amúgy meg Junior pozíciónál ne írj fizetési igényt. Rá érsz már majd akkor, ha van állásod, és amellett keresel jobbat. Először fókuszálj arra, hogy legyen valamilyen állásod.
Amúgy meg nézd át a cv-d, helyesírási hibák után. Ha betolsz egy angol cv-t és letűnik belőle, hogy nem tudsz angolul, akkor ne csodálkozz...
19:
Hát ha neked IT vonalon csak minden 5-re válaszoltak, akkor a te önéletrajzod a klotyó papír.
Nem szerinted kell "komoly"-nak lennie, hanem a cégek szerint.
Amúgy meg motiváció levelet írni ezen a pályán buzgómócsingság. Kb. egyértelmű üzenet, hogy sehova se kellesz, pls vegyenek fel..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!