Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Miért tartják úgy rengetegen,...

Pupusz kérdése:

Miért tartják úgy rengetegen, hogy az élet természetes rendje az, ha fix havi fizetésért dolgoznak, más malmára hajtva a vizet a sajátjuké helyett?

Figyelt kérdés
Miért elégszenek meg az emberek a kevéssel, még ha látszólag biztonságosnak tűnik is, a kiszolgáltatottsággal, a függőségi viszonnyal életük végéig, a fizetésükre várva állandóan, aztán a nyugdíjukra, meg az emelésekre? Ami persze mindig kevés, ezen pedig mindenki panaszkodik állandóan. Miért nem vállalnak kockázatot még a fiatalok sem ezen a téren, miért gondolkodnak ők is kizárólag fix fizetéses állásban? Ha fiatalon nem vállalnak kockázatot, akkor sosem fognak. Miért nem hajlandók az emberek változtatni a biztos rosszon a bizonytalan jóért? Mindezt pedig miért adják tovább és tovább, generációról generációra? Mi ebben a logika?

2019. jan. 12. 07:20
1 2 3 4 5 6
 41/55 A kérdező kommentje:
Az mlm pedig sosem volt az én világom.
2019. jan. 13. 10:36
 42/55 anonim ***** válasza:
74%

"Nem ér meg pár évet a függetlenség?"

A kérdés helyesen úgy hangzik, hogy:

Nem éri meg a teljes eladósodást kockáztatni úgy, hogy pár évig kidolgozod a beled és van x% (maradjunk annyiban, hogy 10% vagy alatta) esélyed arra, hogy bejön, a maradék esély pedig az, hogy gyakorlatilag csődbe viszed magad?

Erra az a válasz, sok ember nem vállal ekkora kockázatot.

2019. jan. 13. 11:04
 43/55 anonim ***** válasza:

Hopsz, egy sor lemaradt:

maradék esély pedig az, hogy gyakorlatilag csődbe viszed magad vagy kevesebbet / ugyan annyit keresel, mint alkalmazottként, ami sokkal magasabb fokú létbiztonságot biztosít szinte nulla felelősséggel

2019. jan. 13. 11:05
 44/55 anonim ***** válasza:
100%
Pedig az MLM-esek is pont ezt a süket dumát mondják. Bárki beszállhat, bárkinek bejöhet, csak akarni kell, meg az első pár évbe oda tenni magad, aztán majd életed végéig dől az ingyen pénz. Persze náluk nyilván érthető a hülyítés motivációja, hogy embereket csaljanak be a rendszerbe, de téged nem igazán értelek...
2019. jan. 13. 11:08
 45/55 anonim ***** válasza:
100%

Először közelítsd meg a kérdést a leendő vásárló oldaláról aki megveszi az adott vállalkozó által gyártott terméket illetve nyújtott szolgáltatást.

Milyen mobilszolgáltatónál vagy? 9%-ban biztos vagyok benne, hogy Telekom, Telenor vagy Vodafone. Holott van még legalább 30 mobilszolgáltató az országban. Milyen boltba mész be első sorban, ha húst szeretnél vásárolni? Vagy egy nagyobb hipermarketbe, vagy egy kisebb boltokat üzemeltető üzletlánc tagjába. Bemennél egy olyan boltba, ami 2 napja nyílt és sem számodra, sem az ismerőseid számára nincsen refereniája? Ha építesz egy házat, és villanyszerelőt keresel, kit fogsz megbízni? Azt akit ajánlott valaki, illetve tudod valamilyen forrásból hogy évtizedek óta jól dogozik, vagy egy 25 éves egyéni vállalkozó villanyszerelőt, aki éppen most indította be a vállalkozást és relatíve kevés tapasztalata van, egyedül dolgozik, ergo 2x annyi ideig tarta a munka neki mint ha egy tapasztalt vállalkozóm odaküld 3 szakembert?

Ahhoz hogy vállakozz kell először is tapsztalat az adott szakterületen. Ezt munkával tudod megszerezni, hogy ha egy hasonló munkakörben tevékenykedsz jó pár évet. És még akkor sem biztos, hogy neked az adott szakmában van tehetséged, és rövid idő alatt releváns tapasztalatot tudsz felszedni. Majd kiderül az évek alatt. Másodszor kellenek kapcsolatok, amiket szintén alkalmazotti munkaviszonyban tudsz létesíteni. Harmadrészt kell referencia. Negyedrészt tőke. A vállalkozás jellegétől függően, pár milliótól több 10-100 milliós tőke. Ezt szintén munkával fogod összeszedni.

Továbbá hozzátenném azt is, hogy a munkaerőpiacon jelen lévők nagyon kis százaléka van olyan intelligens és mellette rendelkezik olyan üzleti érzékkel, hogy beindítson egy vállalkozást. Jobb ha az ember tisztában van a saját korlátaival (akár rátermettség, tapasztalat, akár anyagi) és nem vállal be ekkora kockázatot a semmire. A legjobb, mikor szinte 0 tapasztalattal, tőke nélkül felveszik a több milliós hitelt, hogy beindítsák a vállalkozást. Én feltenném ebben az esetben azt a kérdést, hogy ha alkalmazotti viszonyban nem vagy olyan jó a szakmádban, hogy összeszedd egy vállalkozás beindításához szükséges tőke nagy részét, akkor hogy akarsz egyáltalán vállalkozni? Nagyon sok ilyen van.

Továbbá aki van olyan jó valamiben, hogy saját lábra álljon, valószínűleg alkalmazottként is szert tesz akkora bérre, mint amennyi megmarad neki a kiadásai után a vállalkozásból az első hónapokban/években. A jó vállalkozás beindításához idő kell.

Nyilván van az az eset, ha valaki segít. Pl. családi vállalkozásba be tudsz épülni, vagy a közvetlen hozzátartozóid tudnak támogatni tőke szinten. Ekkor kicsit más a helyzet, de nem ez a jellemző.

Nekem a volt munkahelyemen a napi munkámat 240 eft/műszakkal számlázta a cég. Ennek kb. 11-2%-át kaptam meg nettóban, plusz az üzemanyag napi 7-8 eft. A munkát én végeztem el, de ha most odamennék az ügyfélhez, hogy helló itt vagyok megcsinálom 200 eft/nap áron ugyan azt, nem fogják tőlem megrendelni a munkát, mivel a cég aki foglalkoztatott egy sok évtizedes múlttal rendelkező olajipari vállalat, és hiába tudom elvégezni hibátlanul a munkát, nekem nincs tőkén ahhoz, hogy olyan szerződést illetve kötbérszerződést kössek velük, amivel tudom őket kárpótolni valamilyen esetleges hiba vagy munkakimaradás során. Egyszerűen nem állnak szóba veled. Szintén ennél a cégnél üzemelt egy berendezés egy hibás szoftverrel. Komplett új szoftverre kértek árajánlatot cégektől, 12-16 millió ft-os árakat kaptak, amit természetesen sokalltak így nem lett megrendelve. Megcsinálnám jelen anyagi helyzetemben a 30%-áért is, de velem nem álnának szóba pont az előbb említettek miatt. Én sem adnék munkát egy olyan vállalkozónak vagy cégnek, akik az első fizetési körben a végösszeg 50%-át kérik előlegbe tőke hiányában.

2019. jan. 13. 13:58
 46/55 anonim ***** válasza:
Csak KATA-sból már 300 ezer van az országban. Miről beszélsz?
2019. jan. 13. 14:49
 47/55 anonim ***** válasza:
megint a tipikus kamuszöveg a sok évtizede nulláról kezdő, nagyot álmodó, mára több lábon álló multimilliárdos vállalkozó mágnásról. kitalálom, 18 évesen elköltöztél otthonról, mert anyád alkoholista volt és 10 fillérrel a zsebedben, egy szál tornacipőben -20 fokban elkezdtél dolgozni, mára több gyárad van és egész európába szállítasz mindenféle szart.
2019. jan. 14. 01:07
 48/55 anonim ***** válasza:
vagy várjál már, nem te vagy az a csöves, aki forexszel keres napi 2500 eurót és egy tengerparti szigeten lakik?
2019. jan. 14. 01:08
 49/55 A kérdező kommentje:
#47-48. Nem talált egyik sem. Vannak emberek, a legtöbben egyébként, akik minden egyes megoldásra tudnak mondani legalább 10 problémát. A 300 ezer KATA-s pedig a kisadózói formát jelenti, nem az egyéni vállalkozások számát. A KATA-ba egyre többen lépnek be, egyre kevesebb a nem KATA-s társas vállalkozás, ami ennek az adózási formának egyben a végét is fogja jelenteni, mert nem lesz fenntartható. Akik ezt választották, azok kénytelenek lesznek utána befizetni a több adót. Valamiféle sértettséget, önérzeti bántalmat érzek egyébként a munkavállalói, alkalmazotti létforma prókátorai részéről. Ez vajon minek köszönhető? Csak egy egyszerű kérdést tettem fel.
2019. jan. 14. 05:46
 50/55 anonim ***** válasza:

"egyre kevesebb a nem KATA-s társas vállalkozás"

Nem, azok száma is növekszik.

"ennek az adózási formának egyben a végét is fogja jelenteni"

Nem, pont most növelték a limitet. Havi 75-re emelés esélyes max. Tehát megszűnni nem fog max. a havidíj vagy az éves limit változik. Tehát megmarad mint beugró szint.

És meg itt már kipróbálta a vállalkozát és bejött neki az meg nem fog visszamenni alkalmazottnak hanem egyéni vállakozó marad ha van KATA ha nincs. Ha meg nem jött be neki akkor mehet alkalmazottnak.

Tehát a kérdés hülyeség, mert bárki ki tudja próbálni és ki is próbálják egyre többen az egyéni vállalkozást.

2019. jan. 14. 23:53
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!