Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Miért tartják úgy rengetegen,...

Pupusz kérdése:

Miért tartják úgy rengetegen, hogy az élet természetes rendje az, ha fix havi fizetésért dolgoznak, más malmára hajtva a vizet a sajátjuké helyett?

Figyelt kérdés
Miért elégszenek meg az emberek a kevéssel, még ha látszólag biztonságosnak tűnik is, a kiszolgáltatottsággal, a függőségi viszonnyal életük végéig, a fizetésükre várva állandóan, aztán a nyugdíjukra, meg az emelésekre? Ami persze mindig kevés, ezen pedig mindenki panaszkodik állandóan. Miért nem vállalnak kockázatot még a fiatalok sem ezen a téren, miért gondolkodnak ők is kizárólag fix fizetéses állásban? Ha fiatalon nem vállalnak kockázatot, akkor sosem fognak. Miért nem hajlandók az emberek változtatni a biztos rosszon a bizonytalan jóért? Mindezt pedig miért adják tovább és tovább, generációról generációra? Mi ebben a logika?

2019. jan. 12. 07:20
1 2 3 4 5 6
 21/55 anonim ***** válasza:
100%

11:19 maximálisan egyetértek.

Sajnos az emberek ilyenek. Én például most kezdtem egy építőipari hianyszakmával, most meg tanulom de gyors a képzés és nyáron már magam szeretnek dolgozni.

Mégis senki az én környezetemben nem akar egy valllkozast indítani csak hajtják a napi robotot meg teszik a semmit az unalmas munkahelyeken. És kizárólag fiatal 20-30 évesekről beszélek.

Barátnőm barátja is csak maszekolni akar mert ért hozza. Alkalmazottként keres 250et alig jönnek ki belőle állítólag. Kérdem én miért nem vállalkozunk ketten, sokkal többet tudnánk elérni és nem kene másoknak robotolni. 500 fejenként megvan ha jól dolgozunk de 350 minimum. És én döntöm el mennyit dolgozom (aki építőiparban dolgozik tudja miről beszélek). Egy kis cég összetartó céltudatos vezetéssel hamar sikerre tud jutni főleg a mostani konjunktúrában.

De nem, neki is megfelel hogy minden hetvegejet erre áldozza hogy maszekoljon pedig sokkal több benne a lehetőség.

Ez van.

2019. jan. 12. 12:29
 22/55 anonim ***** válasza:

Nőknek például a gyerekvállalás után éri meg vállalkozni.

Előtte ha nem is fizet túl jól az alkalmazotti állás, megfelelő idő után jár a CSED, GYED, GYES, ha veszélyeztetett terhes akkor meg akár hónapokra is táppénzre mehet és nem kell stresszelni a vállalkozáson.

Egyébként sokkal kényelmesebb lerakni a munkát 8 óra után, még ha néha túlórázni is kell. Mindenkinek korlátolt felelőssége van, bár a vezetőké nagyobb de az ő juttatásuk is ezzel arányban van.

Nem kell stresszelni, leadeket hajtani stb.

Alkalmazottként (beszerzésen projektmenedzser) sok vállalkozóval dolgozok együtt, akik már kisebb-nagyobb céget irányítanak, hát azért egy kezemen meg tudtam számolni, ki hagyott jó benyomást, márpedig ez nekik fő dolguk lenne, de sokaknak még ez se megy (és nem kis szar cég vagyunk, sőt... :D).

2019. jan. 12. 13:55
 23/55 anonim ***** válasza:
74%

"nyilván a célnak a hátradőlésnek kell lennie és efelé haladni"

Ha mindenki hátradőlne, ki dolgozna?

"Miért nem vállalnak kockázatot "

Mert kockázatos. Úgy írsz itt erről mintha ennyi lenne az egész, kockáztatsz, stresszelsz, és aztán nagy pénz. Úgy írod a kockáztatast meg a stresszt, mint külön munka, amiért nagy pénz jár. De a végén lehet csöves leszel. Na ezért nem kockáztatnak sokan. Egy kérdés: te miért nem teszed fel az összes pénzed rulettre, elvégre hatalmasat lehet nyerni, megmozdulnod se kell. Stresszes, meg kockázatos, de szerinted minden fiatalnak így kéne csinálnia nem?

2019. jan. 12. 13:57
 24/55 A kérdező kommentje:
#23-nak: A kockázat és a stressz is része bizonyos időszakokban. Viszont az egész arról szól, hogy az ember az elméjében kitalál valamit, megtervezi, megvalósítja, értékesíti és jön érte a pénz. Ha olyat valósít meg, amire van piaci rés, kereslet, amennyi a vállalkozónak szükséges, akkor a vállalkozó jól jár. Az önállóság, kreativitás, az emberhez méltóság jutalma. És nem csak a pénz, hanem az életvitel, a színvonal.
2019. jan. 12. 15:22
 25/55 A kérdező kommentje:

Kedves válaszolók!

1./ Ne tegyünk már úgy, mintha az alkalmazottak társadalmi elkötelezettségből, karitatív elhivatottságból választanák az alkalmazotti létet, nem pedig azért, mert paráznak és a biztonság hamis illúzióját kergetik. A fizetésért alkalmazottak.

2./ Nem fenyeget az a veszély egyelőre sajnos, hogy mindenki vállalkozó lenne, így kár is erről vitázni.

3./ Én speciel örülnék egyéni vállalkozó, vállalkozó dolgozóknak, akik után nem kell kifizetnem százezreket járulékra, őnekik pedig alig marad valami, így nem is várhatok el tőlük sokat annyi pénzért. 200 netto plusz 170ezerbe kerül jelenleg. Majdnem annyi az adó, mint a netto. Mindenki rosszul jár ezzel.

4./ A vállalkozói lét a szervezésről szól, hogyan szervezi meg az ember az életét. A bevételeit, a szabadidejét, a munka ritmusát, a kiadásait stb. Nem arról szól, hogy ő csinál mindent, hanem megkeresi a megfelelő embereket. Akik jobb, ha vállalkozók, mintha alkalmazottak. A vállalkozót legalább motiválja valami. Ami nem hátrány.

2019. jan. 12. 15:31
 26/55 anonim ***** válasza:

"csekkek tologatásán, a gyereknek állandóan nemet mondáson, a sorozatos lemondásokon, a munkahely elvesztésén, a kiszolgáltatottság érzésén stresszelni egy életen át talán jobb dolog?"

Ez érthető ha tényleg ennyire rossz a helyzet és így nincs mit veszíteni. De mi van akkor ha kényelmesen élünk, családunk(két szülő, két gyerekkel) bevétele átlag nettó 500 körül havonta alkalmazottként? Ezen felül autót is adnak egyikünknek, így arra se kell költeni.

Azonnal fizetjük a számlákat, csekket nagyon régen nem láttam, mindent lehet online.

Biztos még jobban lehetne keresni vállalkozóként, de nem tudom hogyan és kockáztatni sem akarok gyerekek mellett.

2019. jan. 12. 16:10
 27/55 anonim ***** válasza:
26%

"csekkek tologatásán, a gyereknek állandóan nemet mondáson, a sorozatos lemondásokon, a munkahely elvesztésén, a kiszolgáltatottság érzésén stresszelni egy életen át talán jobb dolog?"

Na ja, mintha vállalkozóként ez nem fenyegethetne.

2019. jan. 12. 16:21
 28/55 anonim ***** válasza:

". Sokan itt arról vitáznak, hogy ha mindenki vállalkozó lenne, akkor ki takarítana,"

"Ha mindenki hátradülne, akkor ki dolgozna?"

Erről beszéltem: nem lehet mindenki vállalkozó.

"Én például most kezdtem egy építőipari hianyszakmával, most meg tanulom de gyors a képzés és nyáron már magam szeretnek dolgozni"

Az dicséretes, hogy képzed magad, és attól most tekintsünk el, hogy Neked kell felhajtani a megrendelőket, mert az építőiparban még megy is a dolog (most), de majd ha elvégezted a munkát és hónapokig vársz a pénzre vagy a megrendelő nem veszi át a munkát, mert ez meg ez nem tetszik neki, nem jól csináltad meg, stb, akkor azért Te is szembesülni fogsz a nehézségekkel.

Vagy amikor az időjárás nem engedi befejezni a munkát és a szerződésben előírt kötbért ki kell fizetned, stb.

2019. jan. 12. 17:27
 29/55 A kérdező kommentje:
Nehézségek az élet minden területén vannak. Vállalkozóként viszont lehetőség nyílik minél több és több lábon állni, passzív jövedelmet generálni, nem szorul az ember betegen, vagy idősen az államra. Kérdésemben nem a kényszervállalkozókra gondoltam, hanem magára a komplett vállalkozói szemléletre általában, ami tanulható. Attól, hogy valaki vállalkozó titulusú munkát végez, még nem biztos, hogy valódi vállalkozó. Csak ha a szemlélete, a felfogása is az és jól szervezi az életét. Nem a papírtól lesz valaki vállalkozó, mint ahogy tanár sem attól lesz az ember, orvos sem, művész sem.
2019. jan. 12. 18:07
 30/55 anonim ***** válasza:
100%

@18:07

Tételezzük fel valaki nem annyira jó szakember, hogy a szakmájában el tudjon vállalkozni, mert nem olyan gyorsaságú, minőségű a munkája, vagy nem tudja elérni a célpiacot, nincs tőkéje etc... és ezért biztosabb neki ha beosztottként dolgozik, mert ott van egy biztos fizetése.

Másik

Régen dolgoztam egy textilüzembe, volt ott egy emberke, aki nagyon egyszerű betanított munkát végzett ott, látszott is rajta hogy nem egy nagy észkombájn. Ő mondta hogy volt egy ilyen méterárus vállalkozása, csak hát befuccsolt, mert sok embernek adott árut ígéretre, hogy "majd kifizetik" aztán persze basztak fizetni.

Na szerinted az ilyeneknek tényleg vállalkoznia kéne?

Remélem kielégítő volt a válasz.

2019. jan. 12. 18:58
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!