Megéri e közgazdásznak menni a jövőben? A fizetésük?
#20:
"Például a közlekedésmérnök szak nem nehezebb, mint egy gazd. men."
Ez jó volt viccnek. Mindhárom ismerősöm otthagyta a közlekedésmérnökit az első év után, aki ilyen szakra járt.
"Persze, természetesen a statisztikák hazudnak, és a te minden bizonyítékot mellőző meséid a mérvadók. "
Nem kell statisztikáknak hinnem, amikor tudok tapasztalni is. 5 közgazdász ismerősöm van, ebből 2 munkanélküli, és évek óta próbál állást találni, 2 pedig nem a szakmájában dolgozik. Ja, és az ország 2. legnagyobb városáról beszélünk. Nyet, sajnos nincs munka.
"a leghitelesebb képet akkor is ők festik a munkaerőpiacról."
A leghitelesebb képet a munkaügyi hivatalok adják a munkaerőpiacról, tekintve hogy ők közvetítik ki az embert álláshelyekre. Azzal ugye tisztában vagy, hogy rengeteg álláshelyet meg se hirdetnek, mert bennfennteseknek van fenntartva, tehát bele se kerül a statisztikába?
"Az a baj, hogy te tényekkel, számokkal próbálsz szembemenni, ami lehetetlen."
Az, hogy a közgazdászokra mekkora kereslet van, nem tény, hanem vágyvezérelt elképzelés és egy jókora fáziskésés. Utojára valamikor 1994 környékén volt belőlük hiány. Most a mérnök és a programozó a "sztárszakma", rájuk van kereslet, közgazdászokra nincs.
"Hiába próbálod bizonygatni az igazad bizonyíték hiányában."
Nekem elég bizonyíték volt, amit tapasztaltam. Ha téged nem győz meg...nos, tough shit, mondja a míves angol.
"Bár tény, hogy jó körökben mozgok, de munkanélküli közgazdászról még nem hallottam."
Én se úsztam még egy medencében rozmárokkal, mégse tagadom a létüket.
"Aki egyetem mellett elkezd gyakornokoskodni és tapasztalatot szerez annak garantált az állás később gyakorlatilag."
Ha talál helyet, ahol gyakornokoskodni tud. És ha senki nem ígér alá állásinterjún egy tízessel. Az egyetlen probléma itt a feltételes mód.
" De az az állítás semmiképp sem igaz, hogy a többség nem talál állást."
Pedig sajnos az...egyrészt annyi álláshely sincs, másrészt akkora kereslet sincs rájuk. A piros kezet visszaadtam, ez nekem is megy.
"Nem kell statisztikáknak hinnem, amikor tudok tapasztalni is. 5 közgazdász ismerősöm van"
Értem. Tehát egy 5 fős minta relevánsabb, mint egy többezer fős. Neked közöd sincs a közgazdaságtanhoz kishaver. Ha tanultál volna statisztikai alapvetéseket tisztább lennél vele milyen hülyeséget írtál.
"A leghitelesebb képet a munkaügyi hivatalok adják a munkaerőpiacról, "
Mi ez a homályosan emlegetett kép?
"rájuk van kereslet, közgazdászokra nincs."
Nem értem az egész bekezdéset célját. Nincs kereslet közgazdászokra? Elég gyorsan omlana össze a gazdaság közgazdászok nélkül. Próbáld meg újrafogalmazni, amit írtál, mert így nyilvánvalóan hülyeség amit írsz.
"Nekem elég bizonyíték volt, amit tapasztaltam."
Én se úsztam még egy medencében rozmárokkal, mégse tagadom a létüket.
"Ha talál helyet, ahol gyakornokoskodni tud. És ha senki nem ígér alá állásinterjún egy tízessel. Az egyetlen probléma itt a feltételes mód."
Igen, ez minden munkára igaz. Hogy jön ez ide?
"Pedig sajnos az...egyrészt annyi álláshely sincs, másrészt akkora kereslet sincs rájuk."
De van, statisztikák támasztják alá. Természetesen bizonyítékokkal megpróbálhatod cáfolni, de amíg csak mesélni tudsz addig magadat égeted.
"de munkanélküli közgazdászról még nem hallottam."
Itt vagyok, a nyáron több év után megszűnt az állásom, azóta még nem sikerült elhelyezkednem. Eddig 1 helyre hívtak interjúra, az se volt szakmába vágó.
"Tehát egy 5 fős minta relevánsabb, mint egy többezer fős."
Ha azt nézem, hogy már X éve keresnek munkát, és nem találnak, akkor relevánsabb. Mellesleg a többezer fős mintád fele külföldön kap melót, nem idehaza. Úgy könnyű...
"Neked közöd sincs a közgazdaságtanhoz kishaver. "
Neked se sok, ha egy 20 évvel ezelőtti helyzetet hiszel még mindig mérvadónak. Vágyvezérelt gondolkodát at its finest.
"Ha tanultál volna statisztikai alapvetéseket tisztább lennél vele milyen hülyeséget írtál."
A statisztikáknak és a közgazdászatnak annyi köze van egymáshoz mint az almának a rinocéroszhoz. Teljesen más terület a kettő, minimális átfedéssel.
"Mi ez a homályosan emlegetett kép?"
Ja, hogy szerinted nem a munkaügyi hivatal az illetékes az ügyben, hanem mindenféle kormánypropagandaoldalon nyomott statisztika...nó komment.
"Nincs kereslet közgazdászokra? Elég gyorsan omlana össze a gazdaság közgazdászok nélkül."
Te figyukaaa, egyetlen szakterület se feneketlen zsák, hogy kitermelhet a rendszer akármennyi közgazdászt, azoknak majd mind jutni is fog munka. A kilencvenes évek elején nagy kereslet volt rájuk, azóta az egyetemek a többszörösét termelték ki a keresletnek. A javarésze, ha nem csókos vagy kenőpénzes, nem jut álláshoz a szakmájában. Azonkívül úgy látom, még mindig nem sikerült felfognod, hogy az álláshelyek száma lineárisan csökken - tehát egyre több a munkanélküli, kb. minden területen. Tehát ez igaz a közgazdászokra is.
"Igen, ez minden munkára igaz. Hogy jön ez ide?"
Ha minden munkára igaz, akkor a közgazdász munkahelyekre is. Plain and simple.
"De van, statisztikák támasztják alá. "
Ja, elnagyolt hiteltelen hülyeségek, amiket kormányoldalak szajkóznak.
"Természetesen bizonyítékokkal megpróbálhatod cáfolni, de amíg csak mesélni tudsz addig magadat égeted."
Aranyapám, bemész a munkaügyi hivatalba, megkérdezed az ügyintézőtől, hányan keresnek állást közgazdász-diplomával, ők megmondják neked, és kész. De úgyse fogod megtenni, nehogy kiderüljön, meztelen a császár, helyette nyomatod a vágyvezérelt elképzeléseidet.
"Ha azt nézem, hogy már X éve keresnek munkát, és nem találnak, akkor relevánsabb."
Nem, és ez ismét tény. 6000 > 5, ezen nincs mit magyarázni.
"Mellesleg a többezer fős mintád fele külföldön kap melót, nem idehaza."
Nem, ebben nincs benne az, aki külföldön helyezkedett el, az még ráadás.
"Neked se sok, ha egy 20 évvel ezelőtti helyzetet hiszel még mindig mérvadónak"
Tessék? 1-2 éves adatokról van szó.
"A statisztikáknak és a közgazdászatnak annyi köze van egymáshoz mint az almának a rinocéroszhoz. Teljesen más terület a kettő, minimális átfedéssel."
Nettó hülyeség, nincs közgazdász statisztika nélkül. Egyébként meg irreleváns, ez miért válasz arra, amit idéztél?
Mi ez a homályosan emlegetett kép? Kérdezem ismét. :)
Következő bekezdésed célját nem értem. Nem magyaráztad el hogy látsz működőképesnek egy közgazdászok nélküli gazdaságot, ahol elméletileg nincs kereslet rájuk.
"Ha minden munkára igaz, akkor a közgazdász munkahelyekre is. Plain and simple."
Igen, ez a lényeg. Tehát felesleges egyéni problémaként felemlegetni egy munkaerőpiaci alapvetést.
"Aranyapám, bemész a munkaügyi hivatalba"
Már miért mennék? Veled ellentétben én nem mesékkel, hanem számokkal alátámasztottam az állításom. Előtted 2 lehetőség áll, megpróbálod megcáfolni ezeket valamivel, vagy elismered, hogy vaktában beszélsz hülyeségeket
Ami a sok offolás közben nem merült fel az a Budapesti SSC dömping és az általa létrejött közgazdász hiány.
A cégünkhöz 1 év alatt a semmiből kellett keríteni 50 pénzügyes embert, ennek csak a fele lett gazd/psz végzettségű.
A 60 napos felmondási idő alatt nem találok embert akit lemernék ültetni. Ezt 380 ezres bruttóval úgy hogy kiesett az egyetemről és gagyog angolul.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!