Hogy válasszak ki olyan munkaerőt, aki nem megy el a BIG4-hez?
A kérdező nyilván trollkodik, de nem is ez a lényeg, a válaszom nem elsősorban neki szól.
A szituáció egyébként gyakori, létező jelenség, főleg Budapesten. Előre bocsátom, hogy én mérnök vagyok, közöm nincs a Big4-hez, csak ismerem a munkaerőpiacot.
Pénzügy-számvitel területen nívós és elismert a BCE, a BME, és a BGE. Az innen kikerülő frissdiplomás hallgatókért verseny folyik (különösen igaz ez a Corvinusosokra). A Big4 és egyéb neves multik jó kapcsolatot ápolnak ezekkel az egyetemekkel, a PWC-ről biztosan tudom, hogy rendezvényeket, tesztírásokat szervez a hallgatóknak, kiterjedt és színvonalas gyakornoki programjuk van, "lefölözik a krémet". A PSZ-esek legjobbjait végzés előtt elszipkázzák. Elvárják, de meg is fizetik a szaktudást és a nyelvtudást.
Marad tehát egy "gyengébb", kevésbé jó képességű emberanyag, akik elmennek egy kevésbé színvonalas, "noname" munkáltatóhoz gyakorlatot szerezni, és átmenetileg beérik a rosszabb munkakörülményekkel és a kevesebb bérrel is, csak hogy gyakorlatot szerezzenek és versenyképesek legyenek.
Viszont amint bepótolják a hiányosságaikat, képesek megugrani a belépő szintet egy komolyabb céghez, váltanak, több pénzért, hírnévért, fejlődési lehetőségért, modernebb, jobb munkakörülményekért, ki miért. Ez egy természetes folyamat, igazából az lenne a baj, ha nem lenne meg az emberekben a vágy, hogy többet érjenek el, gyarapodjanak, fejlődjenek.
A Sutyi-Mutyi Könyvelőiroda a XIII. kerületben két dolgot tehet:
1. Beletörődik a helyzetbe, hogy neki eleve csak gyengébb képességű jelöltek jutnak, és felkészül a fluktuációra.
Ezzel az a baj, hogy hosszú távon többe kerül a leves, mint a hús, olcsó húsnak híg a leve, és hasonló közhelyek, amelyek viszont 100%-ig igazak. gyenge képességű, tapasztalatlan munkavállalókkal, állandó fluktuáció mellett nem lehet minőségi szolgáltatást nyújtani, csak vegetálni. Egy idő után a pénzes ügyfelek megunják, hogy állandóan csúszás van, hibás a teljesítés, pontatlan a beszámoló, stb.
Hogy mindenki értse: puha pöccsel nem lehet b***ni.
2. Reagál a versenyhelyzetre. Egy kis sufnicég nem fog tudni tisztán bruttó 320-400 ezret plusz cafeteriát fizetni egy BCE-n végzett friss diplomásnak (a jók bekérnek ennyit, és meg is kapják!), de törekedni kell rá, hogy a bérszint - a lehetőségekhez képest - ne maradjon el látványosan a nívós, vezető cégek által kínált bérszinttől. Amivel kompenzálni lehet az alacsonyabb fizetést:
- rugalmas munkaidő, home office, családiasabb, közvetlenebb hangulat, mentorálás, tessék utánanézni...
.
Azt kellene végre a sok hüly... izé, vállalkozónak felismernie, hogy puha pöccsel tényleg nem lehet ba**ni, mint fentebb már írtam. Egy vállalkozás legnagyobb értéke a szellemi tőke, a tudás. Nagy hasznot, komolyabb megrendelést, jó üzletet, akkor lehet kötni, ha jó képességű, agilis, motivált a szellemi tőkénk, azaz a melósunk. Nagy fluktuáció mellett, sz*ré'-h*gyé' dolgozó, átlagon aluli tudású, motiválatlan emberekkel csak vegetálni és ráfizetni, a végén csődbe menni lehet.
.
Főhősünknek azt javaslom, gondolkozzon el, mit akar. Ha nem akarja megfizetni a minőséget, akkor be kell érnie azzal, ami jut. Ha viszont minőséget akar produkálni, akkor az pénzbe és erőfeszítésbe kerül. nincs ingyen ebéd.
Ez az élet szinte minden területén így van. Szerencsére.
Én jönnék.
Tb-bér, mképes, adótanácsadó. Önállóan könyvelek, készítek beszámolót, alapítás, átalakulás, megszűnés, önell számvitele mind megy, ráadásul imádom az adót és a bért, ebben - minden nagyképűség nélkül - messze az átlag könyvelő felett vagyok.
És nálunk ez bruttó 161. Úgy, hogy 30 cégem van, 12 ev, és minden az enyém, bér, könyvelés, kapcsolattartás, minden...
35, olyanok jönnek ki a főiskoláról, hogy elég sokáig max adatrögzítésre jók. Tanulnak ugyan számvitelt, de nem látják át. Tanulnak adót (van, ahol pü-szvitelen nem kötelező tárgy).
Szerencsére vannak, akik nem akarnak mókuskerékben multinál dolgozni...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!