Magyarországon miért alacsonyak a jövedelmek?
Nem értek ezekhez a dolgokhoz. Viszont a kíváncsiság furdal. Két tippem van eddig.
1. A cégtulajdonosok nem kapzsik, egyszerűen nem tudnának több - például másfélszeres - jövedelmet adni a dolgozóknak, mert csődbe menne a cég, vállalkozás.
2. A cégtulajdonosok kapzsik, mivel, ha másfélszeres béreket adnának a jelenlegiek helyett, is bőven maradna mit a farzsebbe tenni.
Ehhez tudok példákat írni.
Volt munkahelyem ügyvezetője válasza a fizetésemelés kérésére: Eszemben sincs emelni, inkább azon a pénzen új autót veszek magamnak. 360 forintos nettó órabért fizetett. Még egy éve is. Tehát jogosnak éreztük magasabb kereset igénylését.
Jelenlegi munkahelyem ügyvezetőjének havi profitja az én havi nettó bérem 300-szorosa. Ha másfélszerezné, ezzel elérvén a dolgozóknak az őszinte megbecsülés érzését, is volna mit a tejbe aprítania...bőven.
Lehet totál hülyeségek a tippjeim. No de sebaj. Tájékozódni szeretnék, kíváncsian a véleményetekre támaszkodva.
Most így fáradt aggyal csak ez a két eshetőség jut eszembe.
Ha csak ezt a két választást veszem alapul, nekem nagyon úgy tűnik, hogy a második lehetőség a jóval elterjedtebb kicsi országunkban.
Ti mit gondoltok?
Hogy működik ez?
Szevasztok!
Mindenkinek magasabb árendát kívánok!
Nagyon szépen köszönöm az eddigi válaszaitokat.
Kezet ráznék, ha lehetne.
" [link]
Gyakorlatilag ezt írtam le a 7. válaszomban pontról pontra.
De az itteni válaszokkal megint az a baj, hogy baromira egyszerűsítenek és ugyan én sem vagyok a téma szakértője, de annyira laikus sem vagyok mint ők, mégis lepontoznak. Pl. tökéletes példa erre ez a válasz:
"Azért alacsonyak a fizetések, mert a sok marha ennyiért is megcsinálja.
Te vagy a marha, ha szaré'-húgyé' dolgozol, fogd már fel a mogyorónyi eszeddel."
Na, ezzel az a baj, hogy egy vállalkozás nem egy közintézmény meg nem egy szociális segélyszervezet. Ha nem tud annyi profitot kitermelni, mint a piacon egy hasonló befektetés, akkor nem fog üzemelni. Nem vállalod el x pénzért? Oké, ne vállald el, de nekik meg nem éri meg többet fizetni, aztán fogják magukat és elviszik a gyárat máshova és csókolom. A magyar állampapírok gyakorlatilag nulla kockázattal fizetnek évi 3%-os kamatokat. Ha a cég nem hoz ennél jelentősen többet akkor semmi értelme nincs ebbe fektetni a pénzüket azoknak akiknek van. Fogják, aztán lekötik a fenébe és kész, akár külföldön is.
Nincs tőke, nincs fejlett technológia és nincs (elég) valóban megfelelő képzettségű szakember ember. Innen csak az az egyetlen út vezet ki, amit ázsiai országok sorra visznek és vittek végig az elmúlt évtizedekben: kedvező feltételekkel bevonzották a külföldi tőkét, lemásolták a technológiájukat és igyekeztek minél több embert külföldi egyetemekre küldeni tanulni (na meg lemásolni ami ott jól megy). A jobb magyar egyetemek is tele vannak kínaiakkal, vietnámiakkal, szét lehet nézni. A világon mindenfelé küldik szét őket.
Aztán ma már nem arról híres Kína, hogy műanyag vackokat gyártanak amiknek kicsi a hozzáadott értéke, meg nem sz..ros összeszerelő üzemek vannak mint itt, hanem processzor gyárakkal meg hasonló fejlett technológiát igénylő vállalatokkal van tele az ország. Nézzetek szét a szobátokban, a laptoptól kezdve, a monitoron át a mobilig valószínűleg minden a Távol-Keletről van.
Én úgy vagyok vele, ha nem tetszik a fizetésem nagysága akkor másik állás után nézek. Ha meg van a helyem akkor közlöm a főnökkel, hogy másfészeres pénzért elmegyek.
Az alacsony bérekért egy részben a munkáltatók is feleőlesek (én megértem őket is mert a profit egy fontos dolog). A munkaválalók is hibásak, mert sokan megelégednek az alacsony bérrel és nem változtatnak. Tudom van aki nem teheti meg a lakóhelye vagy a családja miatt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!