Miért ilyen alacsonyak a bérek Magyarországon?
-elavult technológia miatti alacsony termelékenység (pl. amíg egy osztrák szakmunkás géppel 1 óra alatt felszed X kb almát, azt nálunk napokig csinálja 10 pistike közmunkás)
-rossz oktatás miatt sok piacképtelen munkaerő, emiatt rossz infrastruktúra amiből szintén alacsony termelékenység lesz
-nagyon magas adóteher, rossz adórendszer, ami rossz a befektetéseknek, ezért nem képes fejlődni az infrastruktúra
-nagyon magas korrupció, a tőke rossz elosztása, néhány semmihez nem értő földesúr kezében koncentrálódik az ország összes tőkéje, akik csak halmozzák azt elmebeteg módon, de nagyon rosszul fektetik be
2-es vagyok, bocs kihagytam még a listáról a
-nagyon kevés hazai tulajdonú gyár, a tőke ott keletkezik, ahol az értékesítés megtörténik, tehát hiába melózik ugyanannyit egy gyári munkás Mo-n és No-bn, a gyár német tulajdon és az előállított érték külföldön kerül értékesítésre, ezért ott termelődik a GDP is, ami maga az előállított érték
-szakszervezetek teljes hiánya, a munkaerőt úgy használják ki, olyan alacsony bérért, olyan rossz munkakörülmények között amennyiért nem szégyellik, csak a minimálbér szab egy határt a kiszolgáltatott helyzetben lévő munkaerőnek a kizsákményolásában
Rengeteg oka van
1 Oktatás ( lásda PISA eredmények, egyre csak romlanak )
2 magas adók ( európában elsők vagyok e téren )
3 adok rosszul kezelése ( pl kihasználatlan stadionok, be nem fejezett építkezések )
4 a magyar politikában megszokott a lopás , hazudozás ( pl őszödi beszéd ) , és mivel az ellenzék már lejáratta magát, így a kormany nem érzi magát nagy veszélyben, igy több mindent is megengednek maguknak )
5 a régi időkben a magyarok megszokták hogy az állam majd gondoskodik róluk, és hogy hugyert szarert dolgoznak , bár szerintem az idősebb generáció kihalása miatt ez egyre kevésbé
6 sokan nem sírnak, de nem tesznek a jobb életért. Nem tanulnak, így kevesebb adó folyik be stb. Bár az első pontokban már leírtam, hogy mi történik az adókkal, szóval ez sem a legjelentősebb
Főleg az elsők az okai
"Mert van aki megcsinálja ennyiért is"
Nem mindenkinek van lehetősége külföldre jutni, mert nincs elégséges nyelvismerete, szaktudása és kezdőtőkéje, ezért mit csináljon a kiszolgáltatott helyzetben lévő szerencsétlen, minthogy elvállalja annyiért is a munkát? Egy fokkal jobb mintha éhen halna.
Ötös
Igaz, hogy történelmileg így alakult , de a 2004 Ben eu-hoz csatlakozott országok közül utolsók vagy utolsó elottiek vagyunk...Szóval nem csak nyugathoz,de a régiós versenytarsainkhoz képest is lemvagyunk maradva. Ez pedig szomorú, mert a rendszerváltás után mi meg egy csöppnyi előnnyel is indultunk
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!