Magyarországon miért alacsonyak a jövedelmek?
Nem értek ezekhez a dolgokhoz. Viszont a kíváncsiság furdal. Két tippem van eddig.
1. A cégtulajdonosok nem kapzsik, egyszerűen nem tudnának több - például másfélszeres - jövedelmet adni a dolgozóknak, mert csődbe menne a cég, vállalkozás.
2. A cégtulajdonosok kapzsik, mivel, ha másfélszeres béreket adnának a jelenlegiek helyett, is bőven maradna mit a farzsebbe tenni.
Ehhez tudok példákat írni.
Volt munkahelyem ügyvezetője válasza a fizetésemelés kérésére: Eszemben sincs emelni, inkább azon a pénzen új autót veszek magamnak. 360 forintos nettó órabért fizetett. Még egy éve is. Tehát jogosnak éreztük magasabb kereset igénylését.
Jelenlegi munkahelyem ügyvezetőjének havi profitja az én havi nettó bérem 300-szorosa. Ha másfélszerezné, ezzel elérvén a dolgozóknak az őszinte megbecsülés érzését, is volna mit a tejbe aprítania...bőven.
Lehet totál hülyeségek a tippjeim. No de sebaj. Tájékozódni szeretnék, kíváncsian a véleményetekre támaszkodva.
Most így fáradt aggyal csak ez a két eshetőség jut eszembe.
Ha csak ezt a két választást veszem alapul, nekem nagyon úgy tűnik, hogy a második lehetőség a jóval elterjedtebb kicsi országunkban.
Ti mit gondoltok?
Hogy működik ez?
Szevasztok!
Mindenkinek magasabb árendát kívánok!
"Ja, a külföldi cégek? Az Audi meg a másik 3 nagy multi aki nem 140 embert foglalkoztat itt, hanem tömegeket?"
Sírok!!!
Szerinted csak ezek a külföldi cégek vannak itt Magyarországon... ne jó neeeee!
A cég nevét elküldtem privátban.
Nem, van egy rakás külföldi cég. Pl. itt van a Microsoft is. Foglalkoztatnak is Magyarországon vagy 30 embert a portással együtt, mondjuk egy nagyon szép helyen lévő irodában.
Elküldte a cég nevét privátban, 1 milliárdos nettó árbevételből adózás után maradt neki 38 millió forint nyeresége 160 dolgozóra. Hát azért nem ez a jól menő cég szinonimája :D
"Elküldte a cég nevét privátban, 1 milliárdos nettó árbevételből adózás után maradt neki 38 millió forint nyeresége 160 dolgozóra. Hát azért nem ez a jól menő cég szinonimája :D"
Ment a válasz töki ;)
De itt egy lista!
És ezek között mondjuk a "Knorr Bremeset" se találtam meg aki nem 10 meg 30 embert foglakoztat Magyarországon.
# 13 A lista lemaradt.
Akkor ez egy rejtély marad hogy miért tudnak 3-4x annyi pénzt adni egy német gyárban lévő munkásnak mikor ha magyarnak dupla fizetést adnának se érné el a magyar bruttó értéke a német nettóét ráadásul úgy hogy a németektől nem is várnak el annyit darabszámban.
Azért alacsonyak a fizetések, mert a sok marha ennyiért is megcsinálja.
Te vagy a marha, ha szaré'-húgyé' dolgozol, fogd már fel a mogyorónyi eszeddel.
Ezt nem lehet ennyiből eldönteni, hogy a tulajok tudnának-e többet fizetni. Van ahol tudnának, van ahol nem. Nálunk pl. minden szarra van pénz, kezdve több milliós milliós marketing kutatástól, autóflotta lecserélésén át (mert a 4 éves audik nem már nem jók...), több milliós biztonsági szolgáltatásig (ami abból áll, hogy egy külsős cég kb. 4 embere ül a kamerák előtt), de ha a fizetésemelés szóba kerül, akkor hülyének néznek, mivel veszteségesen működünk. Akik a gyártáson dolgoznak, minimálbért kapnak, míg az igazgatók min. nettó 1 milliót.
De dolgoztam részben állami tulajdonú helyen is. Ott pl. szinte mindenki minimálbért kapott, a vezetőség decemberben siránkozott, hogy nincsen pénz 13. havi fizetésre, majd az ügyvezető januárban megjelent egy 15 milliós új céges autóval, amire még büszke is volt.
Tehát az államnak is jócskán van benne szerepe, hogy sokaknak szar a helyzete. A politikusok is semmit se csinálnak, csak tömik a saját, a család és a barátok zsebét gusztustalanul, közben pedig sírnak, hogy nincsen pénz.
És ebben az egészben az a legszomorúbb, hogy mi, a nép, akármikor változtathatnánk ezen, de jó magyarok módjára inkább csak panaszkodunk és másokat okolunk saját magunk helyett, és várjuk a csodát.
"Alja melósnak annyi jàr amennyi.
Legyél gazdasàgi szakember,vagy fejlesztõ legyenek ambícióid,és akkor megemeli neked mert kevés a szakember.
Miért nem tanulsz?
Képezzed magad."
Tisztel negyedik válaszoló!
Köszönöm válaszod, és hogy ösztönzöl a fejlődésre. Rajta vagyok az ügyön.
De
Úgy vélem rosszul látod a helyzetet.
Egyrészt elég arrogáns vagy. "Alja melósnak annyi jàr amennyi."
A lényeg, hogy ha mindenki a tanácsodat megfogadva felsőfokú végzettségre képezné ki magát, akkor kik végeznék az általad megnevezett alja melósoknak szánt feladatokat? Vagy úgy véled a mérnök elvégezné munkája mellett még az ács, kőműves, segédmunkás feladatát is?
Most tekintsünk el attól távolisága miatt, hogy körülbelül ötven év múlva a nem programozató feladatkörökön kívüli állásokat robotok fogják végezni. De ez is csak spekuláció.
Visszatérve
Ha mindenki csak mérnök, orvos, pedagógus, pilóta, bróker, jogász és tudom is én volna, előbb-utóbb Dunát lehetne velük rekeszteni, és a telítettség miatt nem tudnának elhelyezkedni a szakmájukban. Kénytelenek volnának ők is az alja melósnak szánt munkaköröket betölteni, mint ahogyan manapság is van erre példa.
Diplomás ismerősöm is ki van akadva, mert csupán olyan állást talált, ahol nincsen méltányosan megfizetve, és mérgelődik, hogy neki ennél jóval több járna. Kénytelen az alja melós munkáját végezni piti fizetésért diplomával zsebében.
Tegyük fel, ne adja Isten, Te is ilyen szorult helyzetbe kerülnél, és úgy egy évig muszájból alja melós foglalkozását kellene végezned agyondolgoztatva aprópénzért.
Hidd el kedves négyes, belátnád, hogy az általad muszájból végzett alja melós munkájáért józan eszed szerint Te is több honoráriumot kapnál legszívesebben, és nem csupán annyit, amennyi éppenhogy csak elég hónap végéig.
Hidd el! Pláne diplomával a farzsebben.
Tisztelt tizenhatos válaszoló!
Nagyon igazad van. TAPS. Ezt így látom én is. Jó, leírtad a tutit.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!