Úgy érzem, hogy tönkretettem az életemet, amiért egyetemere mentem, szerintetek?
Egyetemen tanulok, második évemet végeztem el.
Nem egy díjnyertes szak, maradjunk annyiban, hogy egy gazdasági.
Van egy német középfokú általános és egy gazdasági nyelvvizsgám, ezen kívül még egy gazdasági közép lesz angolból. Van jogosítványom is és persze érettségim(gimnáziumi).
A régi ált. iskolás osztálytársaimnak van szakmájuk és állásuk. (nem vágyom azokra a munkákra pl: operátor, gyári munkás, raktáros stb., de van fizetésük, ebből adódóan tudnak jó cuccokat venni maguknak, drága telefont, autót. Az én pénzem az egyetemre megy sajnos.)
Attól félek, hogy ez a sok lemondás, a rengeteg energia, pénz és idő, amit befektettem nem éri meg, mert mondjuk fogok keresni 10-20 000 Ft-tal többet, mint egy gyári munkás.
Rossz érzés, hogy én még 22 évesen mindig a társadalom legalján vagyok, csak azért, mert nekem tanulnom kellett.
Ne a gyári munkásra irigykedj, inkább a szakemberekre.
Egy jó villanyszerelő, vagy burkoló (de említhetnék számtalan szakmát) 2-300.000 -et megkeresi. Amíg te az egyetemen mereszted a hátsód ha csak 200 -at keresnek az már 12 millió. Ha jól szervezik a dolgaikat (nem mindenkinek megy ez) akkor amikor te végzel és önéletrajzokat küldözgetsz és azt se tudod mihez is kezdhetnél ők akkor alapítják a cégüket és veszik fel az első alkalmazottakat, de ami a legfontosabb hogy tudják mit csinálnak. (Persze csak aki olyan)
Volt egy évfolyam társam aki a büdös életben nem tanult. Csak a buli évről évre. Hát ki is bukott harmadik évben. Már csak egy év lett volna a diplomáig. Nem gond, van ilyen. Aztán volt olyan aki lediplomázott, jelentkezett egy állásra és csodák csodájára aki kibukott 3 -dik évben az tartotta az állásinterjút :)))
Én is mérnöki diplomát csináltam, de ha addig azt csináltam volna amit most akkor piacvezető lennék.
Végül aztán lett egy vállalkozásom ami tényleg megy, de olyasmivel foglalkozok amit soha sehol nem tanultam, még szakmunkás végzettségem sincs meg róla... :)
Én vagyok a gyári munkás, bár szakmám van, de kitörölhetem vele, mert gyárban többet adnak mint a szakmámért.
Azt hiszed ez olyan jó, hogy 27 évesen is otthon kell laknom a szülőkkel, mert 100e-ből max egy szobát tudnék bérelni és vadidegenekkel együtt lakni? sz@ros ájfonra meg ne izgulj, 1 év múlva lehet kidobni a kukába, mert kijön egy újabb és az lesz a menő... Az is biztos irigylésre méltó, hogy 190e-es telefonra kell 2 hónapot melózni.. már ha van aki eltartja a segged, etet, ruház, fizeti a számláidat...
Esélyem nincs saját lakásra, mert 100e-es fizetésből jó esetben meg tudok spórolni 10e-et... ezt is úgy, hogy potyázom a tömegközlekedésen. Esélyem sincs sem tanulni, mert miből? saját lakásra? mert miből? jobb munkára? mert miből... ahhoz tanulni kellett volna.
Ha ez neked tényleg irigylésre méltó, akkor hagyd ott az egyetemet és állj be sormunkára.
amit a 31es válaszoló mond, az nem a reális valóság. 10ezer emberből 1nek összejön a másik 9999 meg alkalmazott, szakmunkás minimálbérért 12 óráznak. És akkor még örülhet ha van munkahelye...
Nekem 2 szakmám van. Elsőt 2 évig tanultam, kereslet nincs rá. Másikat meló mellett hitelből csináltam (volt vagy 800e Ft-omba... legjobb fizetési ajánlat 130e bruttó volt. VICC!
Ha erre irigykedsz akkor tényleg hülye vagy és hagyd a fenébe az egyetemet!
Azt hiszem, rosszul fogalmaztam.
Akkor olyan szakmákra gondolok, amik mondjuk hiánynak számítanak és nem minimálbért fizetnek.
Például van kifejezetten ezekre a szakmákra ösztöndíj a középiskolában. Hirtelen egy ilyet tudok, az pedig a gépész technikusi, vagy valami ilyesmi.
Milyen szakma van még, amit érdemes akkor tanulni?
"második évemet végeztem el.
Nem egy díjnyertes szak," ha valóban így van akkor kérdezősködj, érdeklődj azokról akik 1-2 éven belül végeztek a szakodon , hogy mi lett velük, mennyit keresnek. Gondolom még 2-3 éved hátravan, ennyi idő alatt akármilyen jól fizető hiányszakmát ki tudsz tanulni, ha úgy döntesz, hogy abbahagyod a mostanit.
Elmehetsz melózni is de akkor egész életedben megrekedsz azon a szinten. Vannak ismerőseim akik 20 éve nagyon menők voltak 20-25 éves korukban, most pedig hiányos fogsorral dülleszkednek a legalja krimókban, ők azóta is melósok maradtak. Igen, a fiatalok körében menő a márkás telefon, autó , ruhák és bosszantó lehet, hogy valakinek nem jut semmi. A raktáros, benzinkutas , futár gyerekeknek is csak azért van , mert a szüleiken élősködnek és a fizetésüket ezekre cseszhetik el. Olyan fiataloknak akiknek önmagukat kell eltartaniuk biztosan nem jut ilyen dolgokra. Én mai eszemmel vagy fogorvosnak tanulnék vagy valamilyen szerelőnek és magán vállalkozó lennék. A programozáshoz nincs tehetségem , a jog pedig már legalább 10 éve telítődött..
3 félév van vissza egészen pontosan a végéig.
Igen, a többség pontosan így él és élősködik(tisztelet a...)
Nekem tavasszal nyelvvizsgáznom kellett és ahelyett, hogy mondjuk vettem belőle valami olyan dolgot, mint ők, ki kellett fizetnem a nyelvvizsgát és a felkészülést is.
Ez csak egy példa a sokból.
Én vagyok a 31 -es.
Annyi tennék még hozzá, hogy a legjobb példája vagy, hogy mi a baja a magyar felsőoktatásnak. Tanulsz, de fogalmad sincs minek. Évek óta csinálod és nem tudod mi az értelme.
Mondanék egy példát. Építőipar. Elvégzel egy egyetemet, hogy majd valami lesz, évek óta jársz oda és a felén túl itt ezen a nyomorult oldalon kérdezgeted mit kezdjél magaddal... na ezt én nem engedném.
1. Szerezz valami építőipari alap szakképesítést. Mondjuk kőműves. Akár technikumot is ráhúzva egy évet.
2. Csináld meg normálisan a szakmai gyakorlatokat. Nem csak a lógás, a tapasztalás végett.
3. Ott a nyári szünet minden évben, meg vannak hétvégék... itt a környéken nincs olyan, hogy valahol ne kellene berakni egy áthidalót, felfalazni egy válaszfalat, lebetonozni egy teraszt... bármit. Nyúlj már hozzá és tudd megcsinálni.
4. Jöhet az egyetem és ha nem vagy sültbolond akkor ezekből a hétvégi kis munkákból kb. napi 10-15.000 forinttal számolva is összeszeded ugyanazt a pénzt amit egy gyári munkás.
5. Az egyetemet úgy végzed el, hogy tudod mi az a betonozás, vakolás, alapozás. Nem úgy mint melletted az a 30 vakegér aki itt kérdezgeti mit is csináljon ha majd végez és "nagy lesz".
6. Miután az építőiparban mozogsz, ismered a munkákat, a beszerzéseket, a szállítókat, beszélsz kivitelezőkkel, tervezőkkel, építésvezetőkkel (talán magad is az leszel valamelyik) teljesen képben vagy. Tudod mi micsoda és megtalálod a helyed. Kizárt, hogy ne legyen normális munkád, mert azon kevesek egyike leszel aki tudja mit csinál.
Ez csak egy példa. Ugyanezt meg lehet csinálni villanyszereléssel, mezőgazdasági területen, de még akár a pénzügyben is.
Hát igen, ez nem a tingli tanglizás. Én is azt gondoltam meglesz a mérnöki diplomám aztán kapkodnak utánam... munkát alig találtam. Volt hogy kamiont vezettem diplomával... ezt se szégyellem, csak ennek minek 4 évet tanulni.
7-8 évembe telt amire kitaláltam magamnak mit tudnék csinálni, csak ennél lehetett volna ezerszer jobban is, ahogy fent leírtam egy normális szakmai pályával, csak nem volt senki aki megmondta volna, hogy így kellene.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!