Akinek kevés a fizetése annak régen kellett volna tanulnia nem most panaszkodni, nem?
Legegyszerűbb a politikusokat szidni, meg sóhajtozni, hogy nem lehet megélni minimálbérből, meg éhezünk, stb.
Pedig csak annyit kellett volna tennie, hogy nem az iskola mellé hanem keményen tanul, képzi magát. Nem feltétlenül kell itt diplomáról beszélni egy szakmáját JÓL értő szakmunkás sem 80-100ezerből él Magyarországon!
4 félév?
Minden évben változik az oktatás, ez tény, de amikor én kezdtem az egyetemet, 8-10 félév alatt nem lehetett megúszni.
És akkor még nincs mesterfog meg semmi, csak egy alap, az meg túl sokat nem ér.
Van diplomás tanár ismerősöm, nem keres annyit, mint én az érettségimmel, egy multinál.
Egyébként meg egyetem alatt is meg kell élni, és nem tudnak mindenkit a szülei támogatni.
Koli sem jár mindenkinek.
És albérletet, rezsit, tuhát, kaját, tandíjat kigazdálkodni diákmunkából a legtöbben nem tudnak.
Ergo a továbbtanulás el van vetve - sok esetben eleve az tud továbbtanulni, aki pénzes.
#11 én a papírformát néztem egy random szakon. Ha orvosnak akar menni az ember, az lesz egy 8-9 év, és akkor még csak rezidens.
Könnyű ezt mondani, hogy menj és tanulj. Egy komolyabb okj, az ott kezdődik, hogy 390e. Mondjuk egy alap szintű java programozói... na azzal sem fogsz még munkát vállalni, ugyanis van középszintű és fejlesztői szintű java programozói képzés, még 200-200e-ért. És akkor ez OKJ, ki tudja milyen javat tanítanak, ha 5 évvel ezelőttit akkor kb elégetted a pénzed...
Amit én néztem tervezői okj, meg nincs is.. van valami hulladék 428e-ért, 1 éves, de nem ad okj-s végzettséget, csak egy díszes papírt arról, hogy elvégezted a tanfolyamot. Kétlem, hogy ezzel fel is vennének bárhova, hiába a tudás. Ja vállalkozó se lehetsz vele, mert ahhoz szakirányú végzettséggel kell rendelkezned az adott témában, ahol tevékenykedni szeretnél. Számteches papírral nem nyithatók szobafestői vállalkozást, max akkor ha alkalmazok egy szobafestő okj-val rendelkező személyt!
Szóval igen, a tanulás nagyon el van qrva, ha az ember elrontja az elején. De mégis hogy tud dönteni egy érettségi előtt álló 10.es, 16-17 éves személy, hogy akkor most 8 év múlva mi is lesz az, amiből meg fog tudni élni normálisan??? sehogy! ha véletlenül nem pont a húzó ágazatok valamelyike vonzza.
#12 olyan szakmát akarok, amit ha elvégzem akkor el is tudok benne helyezkedni és nem 90e ft al szúrják ki a szemem mint szakképzett munkaerő.
Pénzt égetni a ruletten is tudok, és még csak nem is kell várnom arra 1 évet.
Igen előbb kell gondolkodni, utólag mindig okosabb az ember! De aki nem gondolkodott, az bsza meg magát a következő 40 évben, vagy mit csináljon? sok lehetősége nem igen van a betanított 3-4 műszakos gyári munkán kívül.
kitörölhetem vele, hogy nekem mi a jó. Nekem jók azok a szakmák, amiket tanultam, szerettem és szeretem a mai napig is csinálni, de ha nem fizetik meg mit tegyek? álljak fejre?
szakmunkásként 130e-es bruttót adnak az adott szakmában.
Ismerem már magam annyira, hogy tudjam mi a jó nekem, mit tudnék ellátni és mit nem. Ha a programozásra affinitást éreznék magamban, akár csak egy hangyányit is, akkor az elmúlt 10 évben biztos, hogy megpróbálkoztam volna vele... nem így lett. Nem véletlenül.
kormány arról tehet, hogy az oktatás egy kalap sz@r! Olyan okj-k működnek, amikkel az ember nem megy semmire. Meg lehet nézni az okj-s jegyzéket, hogy mennyi szemét szerepel benne. olyan dolgokat is lehet tanulni még ma is, aminek nincs létjogosultsága! Persze lehet válogatni... aztán utólag derül ki, hogy sz@rt tanultál e vagy sem.
"Mondd már meg, hogy ha mindenkinek menő szakmája lenne, akkor ki lenne az a hülye, aki nyáron 40 fokban rohad a tűzforró aszfalton, hogy kátyúzzon?
Ki végezné a gané kulimunkát?
De megint csak te lennél a legjobban felháborodva, ha egy útmunkás nem kátyúzna, és te belehajtva a kátyúba tönkrevágnád a 20 milliós Bömösödet. Akkor szidnád az államot - mivel a legtöbb út állami/önkormányzati fenntartású. De ők kinek adnák ki a nehéz fizikai munkát, ha mindenki olyan jól képzett lenne, és derogálna nekik ilyen munkát végezni"
Ja, mindig kell valaki, hogy ezt végezze. De én tanultam, ezért nem nekem kell. Nekik is tanulniuk kellett volna, és akkor nem nekik kéne
#18 mindenkinek tanulnia kellett volna, és akkor nem lennének se utak, se kátyúk, csak mérnökök, akik feltalálnak és megterveznek, de a tervek is csak lennének, mert nem lenne kőműves ki éhbérért rakja a téglát meg vakol.
Amúgy nektek ennyire sz@r a tanult életetek, hogy egy noname forumon kell megerősítés, hogy IGAZATOK VAN, a középiskolában kellett volna tanulni.
Ez most jól esett nektek? megnyugodtatok? szebb lett a napotok? nagyobb az egótok?
Vegyészmérnökként évekig kerestem állást, ahova végül felvettek 87-en jelentkeztek, nettó 120e-et kapok.
Kedves megmondóember Balázska hőzönghetsz kedvedre a legyél programozó dumáddal, de mindenkit boldogabbá teszel, ha inkább visszamész burgerforgatónak, hagyd a blogolást és a bérkommentelést :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!