Hogy lehetne kiszámítani azt, hogy pl. egy kezdő újságíró, aki?
...a hetvenes évek elején 3000 forintot keresett, mennyit kapna ma, szintén kezdő újságírónként?
Tehát a kérdés NEM az, hogy mennyit keres ma egy friss riporter, hanem az, hogy milyen alapon számítható át mostani árfolyamra ez a fizetés.
Csak annyit kérek, hogy ne adjatok meg különböző bonyolult matematika-számítási lehetőségeket, mert ezekhez annyit értek, mint az a nevezetes tehén az ábécéhez! :)
Ha valami marha egyszerűből akarunk kiindulni, akkor
1975-ben egy kiló liszt 4,60 volt, ma 179 forint
3000/4,6=652,17 ennyi lisztet tudott volna vennia fizujából 1975-ben.
Ma 652,17 kiló liszt 179 forintos kilóárral számolva nem egész 117 ezer forint.
Más kérdés, hogy a szocializmusban mesterségesen fenntartott árak voltak, így még inflációval sem lehet nagyon visszafelé számolni, de kb-ra én olyan 100-120 ezer forint körülre gondolnám.
Köszönöm a választ, ez olyan példa, amit még én is megértek.
Pontosan ilyesmire gondoltam! :)
Ezzel szemben - és most jön az a kérdés, amit az eredetiben NEM tettem fel -, mennyi kb. egy mai kezdő újságíró fizetése, mondjuk egy középszerű, havonta megjelenő magazinnál?
Köszönöm a gyors választ!
Hát - nem megy tőle a falnak, az biztos.
Ahogy a mai lakás,- rezsi-, élelmiszer- és egyéb árakat látom Magyarországon, az a 3000 Ft.- sokkal több mindenre volt elég.
Pedig azt sem lehetett "egetverőnek" nevezni.
A kérdésnek semmilyen politikai jellege vagy mellékzöngéje nincs.
Ilyesfajta nézeteidet jobb lenne a "Politika" kategóriában kifejteni.
Úgy látszik, nem volt elég világosan megfogalmazva a kérdés.
Pedig én azt hittem, hogy értelmes emberekhez szóltam!
Az első két válaszoló megértette, nem tudom, mi a baj...
Bocs, nem fogalmaztam egyértelműen, az előző hozzászolásom csak az alábbi mondatodhoz kapcsolódó hozzászólás volt, amit csupán érdekességnek szántam, mivel a konkrét kérdés már meg lett válaszolva.
"Ahogy a mai lakás,- rezsi-, élelmiszer- és egyéb árakat látom Magyarországon, az a 3000 Ft.- sokkal több mindenre volt elég."
Igen, így már értem.
Köszönöm a választ!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!