Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Mi a jogszerű menete a szabads...

Mi a jogszerű menete a szabadság kiadásának ha annyi szabadságom van még amennyi az év hátralevő munkanapjainak a száma? Át nem vihető pénzben meg nem váltható!

Figyelt kérdés

Az új Mt szerint a tárgyévi szabadság tárgyévben adandó ki, át nem vihető még egy töredéke sem a köv évre, pénzben sem váltható meg, még ha dolgozó kéri akkor sem. Amennyi nap van azt ki kell adni és slussz.

A szitum amiben vagyok!!!

Itt dolgozom 2014. nov óta tehát a teljes 15-ös évet itt töltöttem, kollektív szerződés nincs.

Van 20+3+4 nap szabim, alapszabi + évek után járó napok + gyerekek után járó napok =27. Az barátok között is 5 munkanap / hét = 5 hét és kettő nap. Idén még nem voltam szabin egyáltalán, noha sokszor kértem, de nem mehettem. Az indok a szokott kamu: majd. Azért mert csak.

De itt az év vége hamarosan. Az évből kb annyi munkanap van hátra mint ahány napom van szabiban.

Tehát ha én odaállok a főnök elé azzal hogy drága főnök úr kivenném a szabit azt amit egész évben nem hagyott, de most vége az évnek és ki kell adnia további halasztás nem lehetséges-szóval főnök úr akkor találkozunk 2016-ban-akkor erre mit mondhat? Feltéve hogy meg akar maradni a jogszerűség keretein belül?

Hiszen

- át nem vihetem

- pénzben nem válhatja meg

- ki kell adnia és máskor már nem adhatja ki. Nincs mikorra tolni.

Szóval akkor idén már nem megyek dolgozni? És ha mégis menni kell = jogtalanság, Mt sértése tudatosan a cég részéről?

Még az a vád se érhet hogy miért tartogattam a szabim év végéig. Én ki akartam venni, nem hagyták.

2015. nov. 15. 09:30
1 2 3
 11/24 anonim ***** válasza:

Igen, ha egy olyan munkahelyen dolgoznék, ahol a fejemre is állhatok, akkor sem adják ki a szabadságaimat, akkor igen is megtenném, hogy elmennék a JOGOS szabadságomra, ha pedig nem tetszene a főnöknek, akkor meg munkaügyi bírósághoz fordulnék, ennyi!

Ami jár az jár!

És ez a bunkó munkáltatók esetén is jár!

2015. nov. 15. 13:53
 12/24 A kérdező kommentje:

"Ami jár az jár! "

Ugye tudod hogy vissza már nem mennél arra a helyre?

2015. nov. 15. 15:41
 13/24 anonim ***** válasza:

Nos, azért ha valami nem jogszerű, akkor azért annak következményei vannak és nem csak a munkavállalóra nézve, ugye kérdező ezt te is tudod?

A jogszabályok ugyanúgy a munkáltatóra is vonatkoznak és akármilyen hihetetlen, de a munkaügyi bíróságnál a munkáltató is egy ugyanolyan hasonszőrű ember, mint te magad vagy. Ott majd nem biztos, hogy csak úgy közli, hogy jó, akkor kirúgom a dolgozómat, csak mert a jogosan járó szabadságot nem voltam hajlandó neki kiadni!

2015. nov. 15. 15:50
 14/24 A kérdező kommentje:

"de a munkaügyi bíróságnál a munkáltató is egy ugyanolyan hasonszőrű ember, mint te magad vagy"

Na ne. Hol élsz te? Egy jogállamban és normális országban ez igaz. De itt? Itt ahol a cosa nostra ül a trónon? Ugyan.

2015. nov. 15. 15:53
 15/24 anonim ***** válasza:

Figyelj kérdező, akkor te most tulajdonképpen mit szeretnél tőlünk, miért írtál ki ide kérdést?

Elmondtuk, hogy milyen lehetőségeid vannak, te meg csak a magadét hajtogatod, hogy de úgysem ad szabadságot, de ha nem ad, akkor meg kirúg, ha meg kirúg, akkor a munkaügyi bíróság fog semmit kezdeni...

Akkor dolgozz továbbra is szabadság nélkül, jobbat nem tudok!

2015. nov. 15. 16:03
 16/24 A kérdező kommentje:

Én csupán együtt elmélkedek a lehetsőégeken. És rájövök hogy egy dolgom lehetőségem van nekem: kuss és ennyi.

Örülhetek hogy luk van a valagamon. Ha ugrálok repülök és akkor vége mindennek.

2015. nov. 15. 16:05
 17/24 anonim ***** válasza:
Nem csak ennyi lehetőséged van, de ha beletörődsz és nem mersz lépni, akkor igen, ez így lesz idén is, meg jövőre is, meg amíg ott dolgozol.
2015. nov. 15. 16:49
 18/24 anonim ***** válasza:

ugyanmár, amikor nagy balhé van, mindenki rohanna a munkaügyi bíróságra, és minden dolgozó biztos az igazában. ami sokszor jogos is, csak utána lenyugszanak az indulatok, és nem mész. miért? mert a franc se akar évekig pereskedni, mert az ha nem is közvetlen módon, de rabolja az idődet, a pénzedet, eszed az ideget, nem tudsz megnyugodni. és közel sem biztos, hogy nyersz, még ha igazad volt, akkor sem. bizonyítékokat nem gyűjtöttél, a volt kollégák nem állnak melléd, mert mindenki félti az állását. ha van vmi megdönthetetlen bizonyíték, akkor kapsz némi kártérítést, de mennyit? mondjuk 3 havi bért? milliókat biztos nem, csak kifizetik a ki nem vett szabit plusz egy kis fájdalomdíjat. a volt főnököd kimegy a tárgyalóteremből, és 10 perc múlva már a nevedre sem emlékszik, de az fix, hogy te lelkileg tönkremész egy per folyamán. közben eltelt mondjuk 1-2 év, munkát nem találsz, ha meg kisvárosban vagy, úgyis kiderül, hogy beperelted a volt munkahelyedet. de elég sok szakma egyébként is belterjes, és még a fővárosban is hamar híre megy az ilyennek. aztán majd csodálkozol, hogy senki nem akar alkalmazni.

ha mégis valami csoda folytán kapsz munkát, és menned kell tárgyalásra, mondjuk ott sem tudsz hetekkel előre szólni, és meg kell indokolni, mit mondasz? "megyek a bíróságra, mert a volt munkaadómat perlem, szóval vigyázzatok velem, mert ha valami nem tetszik, ti lesztek a következők!"

annyi, de annyi minden miatt mehetnék én is a bíróságra. sok minden nem szabályos nálunk. de a főnökeimnek olyan ismeretségi körük van, hogy tuti mindent elsimítanának. nem tudom, ti hogy éltek, én ha elveszíteném a munkám, konkrétan jövő hónapban éhenhalnék, de a lakáshitelem is bebuknám egyből, és mehetnék a híd alá. a segély nem fedezné a hitelt meg rezsit meg kaját. és nincs kecmec, nálam nem várnak hónapokig, egy olyan újra kötött lakáshitelem van, hogy ha egyik hónapban nem fizetek, következő hónapban már indul a végrehajtás.

ki teheti meg azt, hogy vállalja önként a munkanélküliséget, és ki tudja, hány hónapig, vagy évig nem talál munkát? miből fogsz megélni? mit fog enni a gyerek? miből fizeted a villanyszámlát? mivel fűtesz? ha van félretett pénzed, abból. és akinek nincs?

a kérdező azt írja, nincs különleges végzettsége, sima betanított munkás, bármikor bárki helyettesíthetné.

szerinted az ilyen mer ugrálni? majd ő osztja az észt?

mert akkor pontosan az lesz, amit leírt. jön a helyére 100 másik.

2015. nov. 15. 17:52
 19/24 anonim ***** válasza:
Dehogy jon 100 masik mikor munkaerohiany van az egesz orszagban.
2015. nov. 15. 18:07
 20/24 A kérdező kommentje:

Ha munkaerőhiány van akor miért van az országban 300.000 közmunkás akik azért bohóckodnak havi 50.000ért mert semmi mást nem találnak?

Őket miért nem szívja fel a munkarőhiányos munkaerőpiac?

Ja hogy java részük semmihez se ért? És ? Rengeteg munka van ahol semmihez se kell érteni mégse találnak melót.

(Ja és KSH adat: a 300.000 kb 15%-a képzett diplomás. Vajon jó 30.000 diplomás miért nem talál melót-még szaktudást nem igénylőt se? És miért megy közmunkázni inkább-ha akkora munkaerőhiány van?)

2015. nov. 15. 18:26
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!