Mi a jogszerű menete a szabadság kiadásának ha annyi szabadságom van még amennyi az év hátralevő munkanapjainak a száma? Át nem vihető pénzben meg nem váltható!
Az új Mt szerint a tárgyévi szabadság tárgyévben adandó ki, át nem vihető még egy töredéke sem a köv évre, pénzben sem váltható meg, még ha dolgozó kéri akkor sem. Amennyi nap van azt ki kell adni és slussz.
A szitum amiben vagyok!!!
Itt dolgozom 2014. nov óta tehát a teljes 15-ös évet itt töltöttem, kollektív szerződés nincs.
Van 20+3+4 nap szabim, alapszabi + évek után járó napok + gyerekek után járó napok =27. Az barátok között is 5 munkanap / hét = 5 hét és kettő nap. Idén még nem voltam szabin egyáltalán, noha sokszor kértem, de nem mehettem. Az indok a szokott kamu: majd. Azért mert csak.
De itt az év vége hamarosan. Az évből kb annyi munkanap van hátra mint ahány napom van szabiban.
Tehát ha én odaállok a főnök elé azzal hogy drága főnök úr kivenném a szabit azt amit egész évben nem hagyott, de most vége az évnek és ki kell adnia további halasztás nem lehetséges-szóval főnök úr akkor találkozunk 2016-ban-akkor erre mit mondhat? Feltéve hogy meg akar maradni a jogszerűség keretein belül?
Hiszen
- át nem vihetem
- pénzben nem válhatja meg
- ki kell adnia és máskor már nem adhatja ki. Nincs mikorra tolni.
Szóval akkor idén már nem megyek dolgozni? És ha mégis menni kell = jogtalanság, Mt sértése tudatosan a cég részéről?
Még az a vád se érhet hogy miért tartogattam a szabim év végéig. Én ki akartam venni, nem hagyták.
Letöltöd és kinyomtatod a szabadságra vonatkozó jogszabályokat, az orra elé teszed és közlöd, hogy akkor most szeretnél szabadságra menni.
Vagy ha nem, akkor meg fizesse ki.
Nem tehet ellene semmi, ugyanis jogszabály kötelezi őt is, hogy a jogosan járó szabadságokat köteles neked kiadni. Az, hogy a nagyjával ő rendelkezik, tehát ő mondja meg, hogy mikor veheted ki, az egy dolog, de attól még ami jár, az jár.
Amennyiben nem, úgy létezik ám munkaügyi bíróság is.:)
"A munkáltató kivételesen fontos gazdasági érdek, illetve a működési körét közvetlenül és súlyosan érintő ok esetén a szabadságot legkésőbb az esedékesség évét követő év március 31-ig, kollektív szerződés rendelkezése esetén az esedékesség évét követő év június 30-ig adja ki."
Tehát ez esetben nem lenne célszerű egyszerűen csak nem bemenni, mert könnyen bukta lenne belőle.
A 2 ünnep )Karácsony, Szilveszter) között gondolom nem dolgoztok majd - ott mindjárt 5-6 nap szabadság el is megy (minimum).
Meg aztán most olvastam nemrég, hogy a munkavállalónak 2 héttel (?) a szabadság megkezdése előtt ÍRÁSBAN kell közölni a szabadság kérelmét. Ha a kérdező nem így tett, akkor nem valószínű, hogy a bíróságon megnyerné a pert.
Itt van egy kis segítség a szabályokról :-)
"Meg aztán most olvastam nemrég, hogy a munkavállalónak 2 héttel (?) a szabadság megkezdése előtt ÍRÁSBAN kell közölni a szabadság kérelmét. Ha a kérdező nem így tett, akkor nem valószínű, hogy a bíróságon megnyerné a pert. "
" drága főnök úr kivenném a szabit azt amit egész évben nem hagyott,"
Nekem a kérdezőnek ebből a mondatából az jött le, hogy ő már egész évben próbált szabadságot kivenni, de soha nem kapott, vagyis bőven megvan a 2 hét, amit jelzett, hogy ő szabadságra akart menni, hisz ha ő már mondjuk nyáron szabira akart volna menni, de nem engedték, akkor nyár óta hányszor 2 hét telt el???
Kiemeltem nagybetűkkel, mégis elsikkadt ezek szerint, hogy ÍRÁSBAN kell kérni a szabadságot. Direkt azért emeltem ki, mert én sem tudtam és gondolom sokan mások sem.
Nyilván a kérdező nem így tett, tehát ha nem kérte írásban a szabadságot, akkor hiába megy bíróságra, mert nincs nyoma annak, hogy kérte a szabadságot. A főnök meg hivatkozhat a gazdasági érdekre...
Nem a munkáltatót védem, csak a szabályokat próbálom értelmezni :-)
nincs nyoma, és ezzel el is bukta a dolgot. olyan, mintha ő soha nem is akart volna szabira menni.
nyilván ki kéne adnia, de ha eddig nem tette, most se fogja, pont év végén.
gondolom a munkáltató sem hülye. bérpapírt kapsz egyáltalán?
mivel a szabi különösebben nem módosít a pénzen, vagyis nem kapsz 30 ezerrel többet vagy kevesebbet, nem tartom kizártnak, hogy a könyvelője papíron már elszámolt neked vagy 20 napot.
Én fix béres vagyok, fillérre pontosan ugyanannyi a fizetésem minden hónapban, szabi nélkül vagy egy hét szabival is.
Azért olyan nincs, hogy a munkáltató egész évben nem küldi szabadságra a dolgozóját. Tehát akár kérte írásban 2 héttel a szabi előtt, akár nem, ha megnézik a munkáltatót, leellenőrzik, hogy egész évben nem küldte szabadságra a dolgozóját, akkor igen is lehet belőle gondja.
Meg szerinted, ha úgy fogalmazott a kérdező, hogy amit egész évben nem hagyott, akkor miről beszélünk? Nyilván ha írásban adta volna be 1 hónappal a szabadsága előtt, akkor sem engedte volna a dolgozója szabadságra menni, hisz a szabadság java részével a munkáltató rendelkezik, így ha ő azt mondja, hogy most nem, akkor most nem. Csak azért így év végén a most nem, már nem lesz elég.
Szóval kérdező, írd meg, hogy szabadságra akarsz menni, és vedd ki a szabadságodat!
1-2 napot biztosan nem tudsz pl. haláleset vagy egyéb ügyintézés miatt, de gondolom nem 1-2 napokról van szó.
nyaralás ügyében szerintem még kifejezetten jó is, ha már év elején biztosan tudod, hogy elengednek, és így tudsz előre tervezni.
legalábbis én, ha külfölre mentünk nyaralni, már decemberben elkezdtem tervezni, mert ekkor jelennek meg a katalógusok. és ha ilyenkor lefoglalod és kifizeted egy részét, nagyon sokat nyersz vele. én bizony már januárban közlöm, hogy augusztusban nem leszek, mert nyaralunk. nem olyan rossz ez.
a másik, ami hosszabb szabi szokott lenni, akinek van gyereke, tudja: az iskolai szünetek: ha kicsi a gyerek, és otthon kell vele maradni, akkor már szeptemberben lehet tudni, hogy fog alakulni a tavaszi szünet, nyári szünet, lehet tervezgetni.
na dekissé eltértünk a tárgytól.
kérdező, hogy döntöttél?
sajnos hiába írjuk itt emg neked, hogy a szabi az jár, a valóság nem így működik.
mégiscsak a munkáltatód az, aki fizetést ad neked, és ha te akarod őt irányítani, te csapsz az asztalra, könnyen az utcán találhatod magad. gondolom egész évben ezért hunyászkodtál meg, és nem mertél szabira menni.
azért kíváncsi lennék, hogy azok, akik azt tanácsolják, hogy jelentse be a szabit és lépjen le, meg mernék ezt tenni?
szólok, hogy holnap nem jövök, és ha tetszik a főnöknek, ha nem, legközelebb csak januárban megyek?
akik ilyen tanácsot adnak, vagy egy jó helyen dolgoznak, vagy egész egyszerűen csak nagy a szájuk. vagy mondjuk még munkájuk sincs.
sajnos nagyon sok kis cég megteszi ezt, hogy nem engedi szabira a dolgozót, ha esetleg ismeri valaki a
www.munkahelyiterror.blog.hu
oldalt, sok ilyen sztorival találkozhatott.
A szabit kértem többször szóban és írásban is.
Választ sose kaptam írásban szóban is csak anynit: majd.
De azt sikerült megtudnom, hogy a cégnek KÖTELESSÉGE szabira küldeni a dolgozóját még ha az nem is kéri.
Szóval az nem érv hogy a dolgozó nem kérte, a cégnek akkor is el kell küldeni valamikor. Olyan nincs hogy 0 nap szabi van, mert nem kérték.
Én arra leszek kíváncsi a főnök milyen kamut nyom majd ha sakk-matt szituba hozom őt.
Hiszen nem fogok engedni és nem fogok tágítani. Megkérdem majd, hogy a 27 nap szabimat osszuk be dec 31-ig mert át nem vihető, ki nem fizethető és nincs több majd.
Erre mit tud mondani?
Különös gazdasági érdek: azért az se úgy működik hogy a cég benyögi hogy sok a munka oszt' köll az embör.
Igazolnia kell hogy olyan munka van amit csak és kizárólag az én páratlan és az egész világon egyedülálló szakértelmem oldhat meg és senki más, nem lehetséges a helyettesítés nem lehet bérember helyettem mert én vagyok a világon az egyetlen aki meg tudja oldani.
Ja nem említettem: betanított munkás vagyok szaktudást nem igénylő munkakörben.
Egy pillanat alatt pótolható vagyok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!