Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Hogy megy a szabadság kiadása?...

Hogy megy a szabadság kiadása? Arra a részre gondolok, ami felett a munkavállaló rendelkezik? Lehet olyan jogszerű ok, hogy egész évben nem engednek szabira noha kérem?

Figyelt kérdés

Elvi kérdés. Van 24 nap szabim. Lassan vége az évnek. Többx kértem már szabit egy napra el nem engedtek. Indok: sok a munka. Mindig. A munka tényleg sok, de attól még a szabi az jár, és nem a dolgozó feladata megoldani hogy legyen mindig ember.

Szóval. 24 nap szabi. Ennek egy részével (negyedével?) én rendelkezem, ha előre írásban kérvényezem, nekem azt ki kell adni amikor és ahogy én kérem? És nekem nem kell indokolni hogy miért most meg miért így miért úgy, hanem van X napom az jár és én kiveszem mert jár és pont? Ezt jól tudom?

És amennyiben a munkáltató jogszerű erre nem mondhat semmit csak azt hogy mehetsz?

Jogszerűen nem történhet meg, hogy egész évben egy napra el nem mehetek noha többx kérem, bármit is diktál a cég érdeke? Sok a munka, hát sok a munka, de ez már a cég baja.

Mert van olyan hogy a cég nyomós érdeke felülírhatja egy akár már engedélyezett szabi kivételét is (ha bejön egy nagyobb munka pl) de olyan nincs hogy semmikor mert „meló van”?

Ezeket így jól tudom?

És miért elvi kérdés az egész? Azért mert a válasznak is csak elvi a jelentősége? Jól sejtem hogy a cég gyakorlata teljesen jogszerűtlen és etikátlan de nem számít mert annyira kell az állás hogy úgyse teszek semmit, mert nem kockáztathatom az elvesztését. Kussolok és tűrök. Mi mást tehetnék. Ha jogi útra terelem repülök és egyszerűen nem alternatíva az állástalanság még 1-2 hónapig se. Aztán lehet a bíróság a javamra dönt de ez semmit se segít rajtam ha állás nélkül maradok akárcsak 1 hónapra is.

2015. nov. 14. 08:54
1 2
 1/18 anonim ***** válasza:
100%

[link]

Idézek:

"+A szabadsággal kapcsolatban mindig fontos kiemelni, hogy a szabadság kiadása a munkáltató joga és kötelezettsége. Ez annyit jelent a gyakorlatban, hogy a munkáltató az, aki meghatározza, hogy a munkavállaló mikor menjen el szabadságra és kötelessége is őt elküldeni. Mindazok mellet, hogy a törvény a munkáltatóra rója a szabadság kiadásának felellőségét részben azt is megszabja, hogy hogyan legyen ez kiadva. Ennek függvényében a munkavállalónak köteles a szabadságot az esedékesség évében kiadni és évente legalább 14 nap egybefüggő szabadságot biztosítani, amely intervallumba a munkanapok mellett a heti pihenőnap, a szabadnap és a munkaszüneti nap is beleszámítandó.

Továbbá van évi 7 szabadság nap, amiről a munkavállaló rendelkezik, hiszen azt a kérésének megfelelő időpontban kell kiadni, legfeljebb két részletben. A szabadság kiadásával kapcsolatosan az is lényeges, hogy mind a munkáltatónak, mind a munkavállalónak előzetesen, 15 nappal a szabadság kiadása, illetve kérése előtt kell a másik felet erről a szándékról tájékoztatni."

2015. nov. 14. 09:02
 2/18 A kérdező kommentje:

Tehát szumma szummarum ha én időben és írásban kérem akkor a munkáltató a feje tetejére is állhat de ki kell adnia?

Elvileg persze.

Mert a valóság az az hogy szarik az egészre nem adja ki aztán ha nem tetszik tolod a bringádat ez házzal arrébb.

Vagy mehetsz bíróságra is akkor meg el se kell menni kirúg magától.

2015. nov. 14. 09:04
 3/18 A kérdező kommentje:

évente legalább 14 nap egybefüggő szabadságot biztosítani,

Na erről csak annyit hogy 40 felett vagyok volt már sok munkahelyem de én még soha sehol nem voltam 14 napot egybefüggően.

14 nap = kb 3 hét. Hát olyat én még sose láttam se nálam se másnál pedig laza 20 éve vagyok a munkaerőpiacon.

2015. nov. 14. 09:06
 4/18 anonim ***** válasza:

14 nap, nem munkanap, az optimális esetben valami hosszú hétvége környékén kevesebb szabiból kihozható.

Dec 13-27 kijön most pl 8 napból.

2015. nov. 14. 09:25
 5/18 anonim ***** válasza:

14 nap = kb 3 hét. Hát olyat én még sose láttam se nálam se másnál pedig laza 20 éve vagyok a munkaerőpiacon

És olvasni mióta tudsz?

14 nap szabadidő, nem szabadság. Ebben benne vannak a pihenőnapok is. Továbbá egy egyszerű megállapodással ez máris nem kötelező.

Egyébként működési okra hivatkozva visszarendelhet már megkezdett szabiról is, ha úgy hozza a sors.

2015. nov. 14. 13:13
 6/18 A kérdező kommentje:

Aha.

És arra milyen jogszerű magyarázatot adhat egy munkáltató hogy X kérés ellenére sosem kapok szabit és eltelik az év úgy, hogy egy napra sem enged el?

Ez esetben hogyan értelmezendő a szabadságnak az a része amivel én rendelkezem?

És ugye a kérdés marad: a szabi mikor lesz kiadva ha eltelt az év? Mert akármennyi is a meló azért valamikor ki kell adni azt a 24 napot (1 hét 5 mnap = kb 5 hét!)

Lehet tolni halasztani de ha lejár az év és még mindig egy nap se került kiadásra- na akkor mi van?

És ha visszarendel szabiról: ugye azt tudjuk hogy ez esetben az összes létező felmerülő költségemet kötelező neki fizetni? Vagyis ha én lekötöttem egy luxusszállodát és annak költsége 3 millió mondjuk és ez ugrott a visszarendelés miatt-akkor ezt neki az utolsó fillérig állnia kell? Számla van ha kell természetesen. Ha nincs majd veszek egyet és lesz.

2015. nov. 14. 14:31
 7/18 anonim ***** válasza:

Szabit kotelezo kiadni szoval nem tudom mi lesz mert penzben nem fizetheti ki. Gondolom iden mar nem nagyon kell menned dolgozni.

A 3 hét szabadsag amugy nem ritka, több kollegam ugy szokta mert 1 hét semmire se elég.

2015. nov. 14. 15:52
 8/18 anonim ***** válasza:

Törvényesen úgy van, ahogy az első hozzászóló írta.

Konkrétan jogalap részedről egy azonnali hatályú felmondásra a munkáltató magatartása.

Munkaügyi vitákban a Munkaügyi és Munkavédelmi Felügyelőség az illetékes. Ott nem csak a munkavállaló élhet panasszal, hanem bárki, aki szabálytalanságot észlel, vagy tud egy munkáltatóval kapcsolatban.

Ha nem akarod, hogy kizsákmányolt legyél állandóan, akkor kénytelen vagy valamerre lépni. Én a hatóságnál kezdeném csak azért, hogy a továbbiakban a munkáltató kedvét elvegyem a hasonló helyzetektől.

2015. nov. 14. 16:41
 9/18 A kérdező kommentje:

Gondolom iden mar nem nagyon kell menned dolgozni.

Gondolom csak viccelsz vagy TROLLKODSZ!

Novemberre is kértem szabit nem kaptam. Dec-re nem kértem nem is lenne értelme mert előre megmondták hogy dec-be senkit egy napra se ne is kérjük. Kereskedelmi cég karácsony hajtás stb.

Szóval elmegy úgy az év hogy egy nap szabin se voltam pedig kértem.

Ennyit az Mt-ről.

És ugrálni nem ugrálhatok mert kirúgnak az így karácsony előtt meg egyébként is egynelő egy kivégzéssel.

2015. nov. 14. 17:24
 10/18 A kérdező kommentje:

A 3 hét szabadsag amugy nem ritka,

Amint írtam: 40 felett vagyok huszonéve dolgozom voltam ezer helyen de soha sehol nem volt elképzelhető hogy 3 hét szabi.

Nem is tapasztaltam iylet másnál se.

2015. nov. 14. 17:26
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!