Ha előre engedélyezett szabadság alatt berendelnek mégis dolgozni a cégnek az összes felmerült költséget és kárt térítenie kell a jogszabály szerint. Ez hogy néz ki a gyakorlatban? Lásd példa!
A jogszabály szerint ha előre kérem és kapom a szabit, és mondjuk elutazom, a cég szabi alatt mégis berendelhet dolgozni, ezt megteheti ugyan de az összes ezzel kapcsolatos kárt és költséget állnia kell.
De ez mit jelent a gyakorlatban? Életszerű példán keresztül.
Kérek és kapok 2 hetet. Előre lekötök és kifizetek egy külföldi utat repülővel szállodával teljes ellátással, programokkal, autóbérléssel. Mindezt hogy olcsóbb legyen előre fizetem, de ennek megvan az a hátulütője hogy ilyen esetben pénz vissza sosem jár ha nem megyek akkor se.
Nem egyedül utazok, jön a két gyerek.
Szabin vaygok messze külföldön. Be kell menni-jön az ukáz, mert nagyon kellek.
Oké.
Repülőjegyek előre fizetve és foglalva. Csak adott napra érvényesek vissza nem válthatóak. Ha előbb megyek haza akkor elúsztak. Fizetni kell a cégnek? Hiszen ez károm!
Szálloda: előre fizetve foglalva. Ha nem veszem igénybe vagy nem annyi napra akkor se jár vissza egy fillér se. Fizetni kell a cégnek? Hiszen ez károm!
Ellátás, kaja: ld mint a szálloda. Fizetni kell a cégnek? Hiszen ez károm!
Autóbérlés: ld szálloda. Fizetni kell a cégnek? Hiszen ez károm!
Visszaút. Mivel az előre megvett jegyek csak adott napra jók, így új repjegy kell haza. Persze prompt megvéve mindig sokkal drágább mint előre. Fizetni kell a cégnek? Másképp nem jutok haza!
Szóval summa summarum: szálloda + kaja + előre megvett repjegy + autóbérlés + új repjegy + apróságok (reptéri illeték stb).
Ez mind a cégnek fizetendő, és egy része előre persze hiszen pl. miből venném én meg a visszaútra a jegyet? És ha nincs nálam erre pénz? Miért vinnék én magammal némi költőpénznél többet?
És akkor a ráadás: mi legyen a gyerekekkel? A gyerekek kiskorúak, egyedül nem maradhatnak, nekik is jönniük kell. De akkor repjegy nekik is. És ha már nem maradnka és nem maradhatnak nyilván, akkor az ő szállodapénzük kajapénzük stb? És az előre megvett nemtudomén állatkerti vidámparki stb belépő?
Ezt a cégnek mind mind fizetnie kell a jogszabály szerint hiszen „felmerült költség és kár”. Mind az. Ellenvetés?
És még 1x: ez egy totál életszerű példa!
Ja és természetesen az összes kiadást számlával sőt szerződéssel (utazási iroda-szállodafoglalás) tudok igazolni, mely szerződés azt is igazola hogy pénz vissza nem jár mondjuk a lefoglalt, de igénybe nem vett szállodai napokra.
És a cég még azt se mondhtaja hogy "nem tudtam hogy külföldre mész". De tudta mert közöltem előre, és egyénként is semmi köze hozzá.
A kérdés ez lenne:
Ezt a cégnek mind mind fizetnie kell a jogszabály szerint hiszen „felmerült költség és kár”. Mind az.
Valóban ez mind fizetendő a jogszabály értelmében?
Azt nem kérdem a valóságban mit fizetne. Semmit egy fillért se.
szinte senkit se fognak kulfoldi nyaralasrol hazarendelni. Aki esetleg annyira nelkulozhetetlen magas pozicioban dolgozik
IGEN??????
Na akkor: 2015 nyara, idén nyár. Hazarendeltek. Nem külföldön voltam, csak belföldön vidéken, de volt lekötött apartman. Hazarendeltek, be kellett menni, a lekötött apartman 1 nap híján elúszott-és egy büdös forintot se térítettek, senkit se érdekelt, milyen kár ért engem.
És nélkülözhetetlen magas pozícióban lennék? Hát ahogy vesszük. Bizt őr vagyok egy plázában, a 120. a sorban kb.
Az ok se nagy rejtély: az egyik őr felmondott, még magával vitt két másikat azok is felmondtak, így nagy hirtelen emberhiány lett és be kellett engem (is) rángatni.
Na akkor kérném ezt újra leírni:
Aki esetleg annyira nelkulozhetetlen magas pozicioban dolgozik
Várom!
Köszönöm
Hogyan kell kiállni magamért magyarázd el kérlek.
Mit mondjak? Add a számba a mondatokat amit a főnöknek kéne mondanom!
Várom!!!!!!
De feltétel hogy nem repülhetek 5 perc alatt.
Mert van egy mágikus szó. "nem" Na ha ezt meghallja a főnök, repültél.
Be kell jönni. Itt kell maradni tovább. Vasárnap is jönni kell.
Ha a válasz nem: repültél.
Szeretsz szenvedni. Mazochista vagy...
Tudom, nehéz új munkahelyet (munkakört) találni, de még mindig célszerűbb keresni egyet, mint olyan légkörben, és kiszolgáltatottságban élni, mint amit a körülményeidről leírtál. Biztosan van a leírtakban túlzás, de mindenképpen mélyedj magadba, lásd be: Plaza (és benne dolgozó) biztonsági őrök nélkül is van élet.
Persze könnyebb nyafogni, és a másikra kenni a dolgokat, ahelyett hogy a sarkadra állnál, ezzel aztán akár tekintélyt is szerezhetsz, bár tudom, a gyakorlat az hogy inkább lapátra tesznek. Bár... Gondolom, azok a kollégáid sem haltak még éhen, akik miatt neked be kellett menned. Sok megoldás van, a nyafogás inkább szánalmat keltő. Senki nem fog helyetted körülnézni, új munkahelyet keresni, pedig nem biztos, hogy a karmádban az van előírva, hogy te CSAK az xy. számú plaza őrként élheted le az aktív munkás éveidet!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!