A magyar munkavállalónak semmi nem elég jó?
Irodai, adminisztrátori állást hirdettem meg, nettó 100e+25eFt cafetéria/hó plusz minden törvényes aztán jönnek sorban az álláskeresők és húzzák a szájukat, hogy ez milyen kevés. Én meg köpni nyelni nem tudok, hogy mégis mire fel és mit akarnak? Ahelyett, hogy örülnének hogy kapnak tök jó fizetést és körülményeket és nem az árokpartot kapálják közmunkában!
Vagy ennyire még sem kell a munka, hogy ilyen luxust megengednek maguknak, hogy válogassanak és mindjárt mindenki 300 nettót akarna?
"és ők ezért mit is tudnak cserébe nyújtani?"
Elmondásod szerint azt, hogy megélsz belőlük olyan színvonalon, hogy 4x mész évente nyaralni, és Volvóval jársz, és mindenki irigykedve tekint rád.
"És ezek húzzák a szájukat, hogy keveset fizetek, és ők ezért mit is tudnak cserébe nyújtani?"
Aki "ezek"-ként hivatkozik a leendő beosztottjaira, az ne tessen már csodálkozni, ha nem tolul a munkavállaló cégének kapujához.
100 nettó pedig igenis kevés, a triplájából élek normális életszínvonalon (évi egyszeri hosszabb és egy rövidebb külföldi, meg 2-3 hétvégényi magyarországi nyaralás, színházjegyek, mozi, könyv, satöbbi), amelyben nem luxusra, hanem élvezhető életre költök. 100 nettóból vegetál az ember, azt is rosszul, nincs semmi perspektíva, fiatalként nem tudsz lakást venni, soha nem lesz autód és meg Szlovéniába vagy Csehországba sem jutsz - el jó eséllyel.
Valószínúleg pályakezdőket interjúztattál, vagy túlképzetteket. A kishúgom most érettségizett, aztán elvégzett egy marketing ügyintézői tanfolyamot, aminek semmi értelem,ezt anyámék is tudták, de ingyen volt,és legalább még egy évig járt a családi pótlék. Az összes volt csoporttársa folyamatos műszakban betanított munkás minimálbérért. Ő protekcióval bejutott egy irodába minimálbérért, nagyon meg van elégedve magával, hogy milyen nagy karriert csinált. Igaz, anyámmal lakik, most költözött oda a fiúja, valószínűleg gyereket is oda fog szülni. De tisztában van vele, hogy ennél magasabb fizetésért valami extra tudást is fel kéne mutatni.
Nekem van diplomám, beszélek két nyelvet, és van 15 év tapasztalatom, nettó 200.000 alatt szóba sem állok senkivel, és szerintem még nem vagyok túl nagyravágyó. Viszont nem is jelentkezek ilyen hirdetésre.
Próbálom nem fellengzősen megfogalmazni a mondandóm.
Lehet Borsodban, Szabolcsban ez jó pénz, de máshol igencsak karcsú. Cafeteria mondjuk kompenzál valamennyit.
Kis érzékeltetés, hogy mennyit is ér ez a 100 ezer Forint:
-Ma megtankoltam az autót, elvittem műszakira, befizettem a súlyadót: 51 ezer
2010-ben 22 napra, 118 ezret kaptam kézhez az Audinál betanított diákmunkásként!
Persze tudom, hogy a nettó 100 neked kb. pont a duplájába kerül járulékokkal, de ez a munkavállalót nem vigasztalja. Ott van pluszban a kockázat, hogy egy kis céghez megy az ember, likviditási gondok lehetnek, nincs előremenetel, fizetésemelés,stb. Multinál ismerőseim nettó 180-220 között keresnek érettségivel hasonló körökben. Év elején ott van stabilan a fizetésemelés, 13. havi, stb.
De tudok olyanról is aki minimálbérért robotol egy vállalkozónak, olyan helyen ahol szinte nincs munkanélküliség (2%). Ha ennyi esze van egy-két embernek..
A kérdező nem arra volt kiváncsi, hogy mire elég manapság a 100 e ft, képzeljétek neki is pénzért adják a kenyeret a boltban, ő is pontosan tisztában van vele.
Azzal viszont a munkavállalók közül kevesen, hogy mibe kerül kitermelni egy ilyen fizetést.
Az igaz, hogy multinál érettségivel irodán 150.000 nettó felett kezdődnek a fizetések, de oda általában protekció nélkül igen nehéz bekerülni. Meg azért nehezen tudom elképzelni, hogy multi ne kérjen nyelvtudást.
Aki kevesli a 100.000-et, az képezze magát egy hiányszakmára, vagy kezdjen el vállalkozni, s majd meglátja, hogy a legtöbb kis magyar vállalkozó a túlélésért küzd,és nem azért nem ad félmillás fizetést egy titkárnőnek, mert sóher.
"a legtöbb magyar vállalkozó a túlélésért küzd"
Valahogy ezt nem érzékelem amikor sétálok Budaörsön, és minden 2. villa postaládáján valamilyen Kft, vagy Bt van :D
Vagy a vállalkozó ismerőseim, kapásból 6-ot ismerek, akiknek még hónap végén van 80-100ezer Forintjuk, nekem pedig 10ezer. (én sem nyavalygok)
Hagyjuk már ezt a bullshit dumát, hogy milyen szar a vállalkozóknak... minek vállalkozik ha olyan szar?
Engem rohadtul nem érdekel ez a történet. Akkor ne vállalkozzon. Menjetek dolgozni ti 100 ezerért. Ennyit keres egy betanított ("pakold a dobozba a csokit") munkás. A Lidlbe kapnak 110-120-at az eladók 6 órában!!
Aztán majd jön, hogy hááát bocs de csak a következő hónapban lesz fizetés. Ez igen valós kockázat, ennek fényébe pláne kevés ez a pénz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!