Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » A jogászoknak miért mániájuk...

A jogászoknak miért mániájuk a doktori cím?

Figyelt kérdés
Előre mondom: tisztelet a kivételnek. Saját tapasztalatból írom, hogy pl facebookon akárhány jogász és orvos adatlapját nézem meg, a jogászok nagy részénél oda van biggyesztve az FB-s névbe is a Dr... Oké, hogy az a hivatalos neve, mióta ledoktorált, de orvosok facebookján nagyon ritkán látom, hogy ott is használnák. (Pl. akik engem kezeltek és rájuk kerestem vagy ismerőseim, akik orvosok/jogászok). Biztos van ellenpélda is, de akár ha találkozom egy jogásszal illetve orvossal és NEM úgy mint orvossal, ügyvéddel, csak mint civillel, a jogászokra jellemzőbb, hogy még a civil bemutatkozásnál is mondja a Dr-t. Legtöbbször, mikor olyan orvoshoz megyek, akinél még sose voltam, még a rendelőben se úgy mutatkozik be, hogy Dr X Y a nevem, hanem cím nélkül. És ez nekem tök szimpatikus, mert szerénységet mutat, hogy csak akkor használja a Dr-t, ha muszáj, amikor a teljes nevet kell használni mindenképp és nem nagyzol, henceg vele.

2014. dec. 14. 15:34
1 2 3 4 5
 31/44 A kérdező kommentje:
Mert ha egy jogász vagy orvos PhD-zik, akkor többet ér a kis doktorija? :D Akkor már tudományos doktor? :D
2014. dec. 14. 19:49
 32/44 anonim ***** válasza:
78%

Figyelj kérdező, egy PhD mit "ér"?

Na ugye...

2014. dec. 14. 19:52
 33/44 A kérdező kommentje:
Annyit ér, hogy onnantól kezdve tudományos doktori fokozata van, nem? Azért nem mindegy fizetésben sem gondolom, meg egy orvos esetén tudásban sem... Nyilván, aki PhD-zett az többet tanult és jobban tudja az adott területet vagy legalábbis alaposabban és utána lehet egyetemi tanár is. "Csak" ennyit ér......
2014. dec. 14. 19:57
 34/44 anonim ***** válasza:
70%

Csak egy tipp: a legtöbb jogásznak el is kell tudnia adni magát, ügyesen kell menedzselnie saját magát, hogy ügyfeleket szerezzen. Ezért a PR egyik fogásaként felhasználja a neve elé biggyesztett doktori címet is, hogy még nagyobb bizalmat ébresszen, büszkén mutogassa az egyszerű ember felé, hogy bizony ő nem akárki, ő egy jogász doktor.

Az egyszerű ember, akit jobban meg lehet vezetni az ügyes önmenedzseléssel, elmegy simán a körzeti rendelőbe, ahhoz a dokihoz, aki ott van. A magánorvos nem az egyszerű ember felé adja el magát/vállalkozását, hanem a komolyabb ember felé, akit nem a dr. hangoztatása fog meggyőzni, hanem az elért érdemek, a tudás, stb.

De ez tényleg csak tipp, feltételezés, tök tudatlan vagyok a témában, no meg nem is szeretnék dr. titulust a nevem mellé.

2014. dec. 14. 20:57
 35/44 A kérdező kommentje:
Tehát a jogász büszke lehet arra, hogy ő jogászdoktor, de az orvos, hacsak nem menő sztárorvos, akkor örüljön, ha Marinéni betéved, mert ő van közel.
2014. dec. 14. 22:50
 36/44 A kérdező kommentje:
Ja, és a jogász aztán nem akárki, de mondjuk egy idegsebész szakorvos csak egy retek kis doki.
2014. dec. 14. 22:50
 37/44 anonim ***** válasza:
60%
Kérdező, ne feszülj már rá ennyire a témára.
2014. dec. 15. 09:32
 38/44 anonim ***** válasza:
73%

Én értem a kérdezőt. Mondok egy nagyon kézenfekvő példát. Orbán Viktor miniszterelnökünk is jogász doktor. Mégsem használja a Dr-t. Tehát nem Dr. Orbán Viktor a miniszterelnökünk, hanem csak Orbán Viktor. Miért? Azért mert nem jogász minőségében szerepel, hanem mint az ország miniszterelnöke. Így egy jogász srác sem jogászi minőségében szerepel egy bulin, hanem csak mint Kis Jóska.

Érthető?

2014. dec. 21. 11:27
 39/44 anonim ***** válasza:
100%

Én már az alapfeltevést sem értem... Egyszerű általánosítás. Én is ügyvéd vagyok, de sosem használom a munkán kívül a doktori címet. (Mert ez cím, a PhD pedig fokozat!)

Az ismerőseim sem "kérkednek" vele. Max. az első héten, mikor lediplomázik az ember, akkor még annyira jó érzés, és új, hogy lehet, hogy mindannyian beleestünk abba a hibába, hogy esetleg feleslegesen is használtuk valahol. :) Remélem, ez bocsánatos bűn, hiszen valami elképesztő érzés ez olyankor.

Jó esetben ez az érzés 1-2 hét alatt elmúlik, utána pedig abszolút hajlamos vagyok simán meg is feledkezni róla. Egy ismerősnek eszembe sem jutna így bemutatkozni.

Sőt, egyszer egy meghatalmazást kellett írni úgy, hogy én voltam a meghatalmazott, de nem ügyvédként, hanem magánemberként. Konkrétan elfelejtettem először dr-ként írni, pedig oda kell, hiszen személyi igazolvány szerint kell kitölteni.

2015. jan. 12. 21:24
 40/44 anonim válasza:
Páran el vannak tájolva. Az orvos minden országban (Amerikában is) használhatja a Dr-t. Dr Gipsz Jakab MD, ha megszerzi a PhD-t is, akkor Dr Gipsz Jakab MD, PhD...stb DSc és egyebek.
2016. ápr. 10. 14:42
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!