A jogászoknak miért mániájuk a doktori cím?
Figyelt kérdés
Előre mondom: tisztelet a kivételnek. Saját tapasztalatból írom, hogy pl facebookon akárhány jogász és orvos adatlapját nézem meg, a jogászok nagy részénél oda van biggyesztve az FB-s névbe is a Dr... Oké, hogy az a hivatalos neve, mióta ledoktorált, de orvosok facebookján nagyon ritkán látom, hogy ott is használnák. (Pl. akik engem kezeltek és rájuk kerestem vagy ismerőseim, akik orvosok/jogászok). Biztos van ellenpélda is, de akár ha találkozom egy jogásszal illetve orvossal és NEM úgy mint orvossal, ügyvéddel, csak mint civillel, a jogászokra jellemzőbb, hogy még a civil bemutatkozásnál is mondja a Dr-t. Legtöbbször, mikor olyan orvoshoz megyek, akinél még sose voltam, még a rendelőben se úgy mutatkozik be, hogy Dr X Y a nevem, hanem cím nélkül. És ez nekem tök szimpatikus, mert szerénységet mutat, hogy csak akkor használja a Dr-t, ha muszáj, amikor a teljes nevet kell használni mindenképp és nem nagyzol, henceg vele.2014. dec. 14. 15:34
21/44 A kérdező kommentje:
Azt hiszem, rájöttem, mire gondolt a kis címzetes. Arra, hogy sok orvosnak/jogásznak nincs PhD-ja. Elmondom, hogy sok orvos a szakterületén megcsinálja a PhD képzést, de ha nem, a Dr-t akkor is jogosan használja, mert a diplomához "jár" ez a titulus. A PhD tök más... Ahol nem jár a diplomához doktori cím, ott csak akkor kaják meg, ha PhD-znek.
2014. dec. 14. 17:16
22/44 anonim válasza:
A jogászok dr. jur., és az orvosok dr. med. (illetve a fogorvosok dr. med. dent., a gyógyszerészek dr. pharm. és az állatorvosok dr. vet.) címe nem tudományos fokozat, hanem diplomájuk része.
Ezzel "hencegni" nem igazán lehet. Elvégezte az egyetemet, ennyi történt. Ez nem tudományos fokozat.
23/44 A kérdező kommentje:
Ha orvosi rendelőben használja, az nem hencegés, vagy ha ügyvédi irodában. De ha elmegy bulizni és ott is Dr-ként mutatkozik be, az JOGOSAN, de hencegés, mert ő ott nem ügyvédként/orvosként van ott, hanem civilben.
2014. dec. 14. 17:18
24/44 A kérdező kommentje:
Igen, de főleg az orvosin sokan megcsinálják a PhD-t és onnantól kezdve megvan a tudományos doktorijuk is.
2014. dec. 14. 17:18
25/44 anonim válasza:
Ezt nem érdemre adják. Ennek itt nálunk egy hagyományon alapuló szokásrendszere van, kiemelendő, hogy az illető valamilyen fontos szakmai végzettséggel rendelkezik. Olyan ez, mint a névnap, amit a britek kontinentális szokásként említenek. Az angolszász területen ugyanis ilyen nem létezik, szigorúan kettéválik a szakmai végzettség és a tudományos tevékenység elismeréseként hivatalosan adományozott doktori cím. Egy brit vagy amerikai orvos neve előtt ilyen nincs, sőt, a neve mögé azt teszik, hogy MD (medical doctor), azaz orvosdoktor. Ha azonban tudományos tevékenységérét doktori címet adományoznak neki, akkor kapja meg a PhD (doctor of phylosophy) címet. Amikor a rendszerváltást követően megpróbáltak igazodni a nyugati normákhoz, akkor egyben próbáltak megszabadulni a szovjet szokásokkal és a kandidátusi tudományos fokozatot lényegében egyenértékűvé tették a dr. cím használatával, de azért némi bökkenők még maradtak a rendszerben, mert sokak érdekeit sértette volna, ha egyik napról a másikra nem használhatták volna korábbi titulusukat és aztán át kellett volna alakítani az egész tudományos minősítési rendszert is, ami meg sokaknak komoly pénzügyi krachot jelentett volna. Így aztán a dolog megrekedt abban a kátyúban és zagyvaságban, ami a jelenlegi helyzetet is jellemzi. Ennek folyománya, hogy az akadémikusok (akik között igen sokan jóval 80 felett vannak és érdemi munkát pár évtizede nem végeznek) havonta a mindenkori minimálbér 9-szeresét kapják honoráriumként, lényegében a semmiért. De a tudomány doktorai is a minimálbér havi összegét kapják.
26/44 A kérdező kommentje:
De ha jól értem, aki PhD képzést elvégez, az tudományos doktor, nemde? Tehát ha egy orvos pl. PhD-t csinál teszem azt anatómiából, akkor már a briteknél is jogosan van a neve előtt a Dr, nem de bár, 65%-os?
2014. dec. 14. 17:22
27/44 A kérdező kommentje:
Egyébként ez teljesen irreleváns. Magyarországon ügyvéd, orvos, gyógyszerász használhatja a Dr-t, és az igazolványain is így szerepel. Felesleges azon vitatkozni, hogy nem tudományos fokozat, meg sem érdemli...stb, mert mindenki máshogy gondolja. Mo-n így van és kész. Ez volt a kérdésem alaptézise is, amiből jött a kérdésem, hogy miért van az, hogy a jogászok minden utcasarkon elmondják (JOGOSAN), hogy nekik Dr van a nevük előtt ám.
2014. dec. 14. 17:31
28/44 anonim válasza:
Látom savanyú a szőlő! Sőt szöllő!
29/44 A kérdező kommentje:
Miért lenne savanyú? Azt se tudod, ki vagyok, mit értem el, mit tettem le eddig az asztalra... Azért így ismeretlenül ezt így kijelenteni.. kemény. Na szia! :)
2014. dec. 14. 18:32
30/44 anonim válasza:
Én jogász vagyok, és még egy barátomat sem hallottam úgy bemutatkozni, hogy "Dr. XY vagyok." A FB lapomon sincs kint.
Szerintem ez egy hagyomány, egy jogász (vagy egy orvos) nem tett le többet semmivel az asztalra, mint sokan mások, akiknek nem jár a "dr." cím a nevük elé. A legtöbb ember egyébként pontosan tudja, hogy az ilyen "dr." mennyit ér.
Nemtom ezen minek ennyire befeszülni...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!