Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » A jogászoknak miért mániájuk...

A jogászoknak miért mániájuk a doktori cím?

Figyelt kérdés
Előre mondom: tisztelet a kivételnek. Saját tapasztalatból írom, hogy pl facebookon akárhány jogász és orvos adatlapját nézem meg, a jogászok nagy részénél oda van biggyesztve az FB-s névbe is a Dr... Oké, hogy az a hivatalos neve, mióta ledoktorált, de orvosok facebookján nagyon ritkán látom, hogy ott is használnák. (Pl. akik engem kezeltek és rájuk kerestem vagy ismerőseim, akik orvosok/jogászok). Biztos van ellenpélda is, de akár ha találkozom egy jogásszal illetve orvossal és NEM úgy mint orvossal, ügyvéddel, csak mint civillel, a jogászokra jellemzőbb, hogy még a civil bemutatkozásnál is mondja a Dr-t. Legtöbbször, mikor olyan orvoshoz megyek, akinél még sose voltam, még a rendelőben se úgy mutatkozik be, hogy Dr X Y a nevem, hanem cím nélkül. És ez nekem tök szimpatikus, mert szerénységet mutat, hogy csak akkor használja a Dr-t, ha muszáj, amikor a teljes nevet kell használni mindenképp és nem nagyzol, henceg vele.

2014. dec. 14. 15:34
1 2 3 4 5
 21/44 A kérdező kommentje:
Azt hiszem, rájöttem, mire gondolt a kis címzetes. Arra, hogy sok orvosnak/jogásznak nincs PhD-ja. Elmondom, hogy sok orvos a szakterületén megcsinálja a PhD képzést, de ha nem, a Dr-t akkor is jogosan használja, mert a diplomához "jár" ez a titulus. A PhD tök más... Ahol nem jár a diplomához doktori cím, ott csak akkor kaják meg, ha PhD-znek.
2014. dec. 14. 17:16
 22/44 anonim ***** válasza:
20%

A jogászok dr. jur., és az orvosok dr. med. (illetve a fogorvosok dr. med. dent., a gyógyszerészek dr. pharm. és az állatorvosok dr. vet.) címe nem tudományos fokozat, hanem diplomájuk része.

Ezzel "hencegni" nem igazán lehet. Elvégezte az egyetemet, ennyi történt. Ez nem tudományos fokozat.

2014. dec. 14. 17:17
 23/44 A kérdező kommentje:
Ha orvosi rendelőben használja, az nem hencegés, vagy ha ügyvédi irodában. De ha elmegy bulizni és ott is Dr-ként mutatkozik be, az JOGOSAN, de hencegés, mert ő ott nem ügyvédként/orvosként van ott, hanem civilben.
2014. dec. 14. 17:18
 24/44 A kérdező kommentje:
Igen, de főleg az orvosin sokan megcsinálják a PhD-t és onnantól kezdve megvan a tudományos doktorijuk is.
2014. dec. 14. 17:18
 25/44 anonim ***** válasza:
81%
Ezt nem érdemre adják. Ennek itt nálunk egy hagyományon alapuló szokásrendszere van, kiemelendő, hogy az illető valamilyen fontos szakmai végzettséggel rendelkezik. Olyan ez, mint a névnap, amit a britek kontinentális szokásként említenek. Az angolszász területen ugyanis ilyen nem létezik, szigorúan kettéválik a szakmai végzettség és a tudományos tevékenység elismeréseként hivatalosan adományozott doktori cím. Egy brit vagy amerikai orvos neve előtt ilyen nincs, sőt, a neve mögé azt teszik, hogy MD (medical doctor), azaz orvosdoktor. Ha azonban tudományos tevékenységérét doktori címet adományoznak neki, akkor kapja meg a PhD (doctor of phylosophy) címet. Amikor a rendszerváltást követően megpróbáltak igazodni a nyugati normákhoz, akkor egyben próbáltak megszabadulni a szovjet szokásokkal és a kandidátusi tudományos fokozatot lényegében egyenértékűvé tették a dr. cím használatával, de azért némi bökkenők még maradtak a rendszerben, mert sokak érdekeit sértette volna, ha egyik napról a másikra nem használhatták volna korábbi titulusukat és aztán át kellett volna alakítani az egész tudományos minősítési rendszert is, ami meg sokaknak komoly pénzügyi krachot jelentett volna. Így aztán a dolog megrekedt abban a kátyúban és zagyvaságban, ami a jelenlegi helyzetet is jellemzi. Ennek folyománya, hogy az akadémikusok (akik között igen sokan jóval 80 felett vannak és érdemi munkát pár évtizede nem végeznek) havonta a mindenkori minimálbér 9-szeresét kapják honoráriumként, lényegében a semmiért. De a tudomány doktorai is a minimálbér havi összegét kapják.
2014. dec. 14. 17:19
 26/44 A kérdező kommentje:
De ha jól értem, aki PhD képzést elvégez, az tudományos doktor, nemde? Tehát ha egy orvos pl. PhD-t csinál teszem azt anatómiából, akkor már a briteknél is jogosan van a neve előtt a Dr, nem de bár, 65%-os?
2014. dec. 14. 17:22
 27/44 A kérdező kommentje:
Egyébként ez teljesen irreleváns. Magyarországon ügyvéd, orvos, gyógyszerász használhatja a Dr-t, és az igazolványain is így szerepel. Felesleges azon vitatkozni, hogy nem tudományos fokozat, meg sem érdemli...stb, mert mindenki máshogy gondolja. Mo-n így van és kész. Ez volt a kérdésem alaptézise is, amiből jött a kérdésem, hogy miért van az, hogy a jogászok minden utcasarkon elmondják (JOGOSAN), hogy nekik Dr van a nevük előtt ám.
2014. dec. 14. 17:31
 28/44 anonim válasza:
31%
Látom savanyú a szőlő! Sőt szöllő!
2014. dec. 14. 18:29
 29/44 A kérdező kommentje:
Miért lenne savanyú? Azt se tudod, ki vagyok, mit értem el, mit tettem le eddig az asztalra... Azért így ismeretlenül ezt így kijelenteni.. kemény. Na szia! :)
2014. dec. 14. 18:32
 30/44 anonim ***** válasza:
69%

Én jogász vagyok, és még egy barátomat sem hallottam úgy bemutatkozni, hogy "Dr. XY vagyok." A FB lapomon sincs kint.

Szerintem ez egy hagyomány, egy jogász (vagy egy orvos) nem tett le többet semmivel az asztalra, mint sokan mások, akiknek nem jár a "dr." cím a nevük elé. A legtöbb ember egyébként pontosan tudja, hogy az ilyen "dr." mennyit ér.

Nemtom ezen minek ennyire befeszülni...

2014. dec. 14. 19:45
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!