Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Állásinterjú? Teszt?

Állásinterjú? Teszt?

Figyelt kérdés
Voltam egy állásinterjún, gyártósori összeszerelőket keresnek. Másnap felhívtak, hogy majd egy tesztet kell kitöltenem, gondolom ez fogja eldönteni hogy felvesznek-e. Valaki tud segíteni, hogy konkrétan mik után olvassak?
2014. szept. 24. 19:51
 1/5 A kérdező kommentje:
(Aki írt más valamilyen tesztet mielőtt felvették valahová)
2014. szept. 24. 20:13
 2/5 A kérdező kommentje:
*r
2014. szept. 24. 20:14
 3/5 anonim ***** válasza:
nincs válasz erre. velem töltettek ki műveltségi tesztet de a legrosszabb eddig egy 1 órás iq teszt volt, ügyfélszolgálatra....
2014. szept. 25. 13:36
 4/5 Damn ***** válasza:

Általában IQ teszt, személyiségi teszt és szakmai teszt szokott lenni.

1.: IQ tesztre azt mondják nem lehet készülni, de ez nem igaz. Abban is van rutin, nem tudsz mást tenni mint neten párat (10db-t) kitöltesz. Ezek közül tuti lesz olyan feladat amibe bele fogsz futni az interjus teszten is.

2.: Személyiségi teszt szerintem sokkal inkább IQ teszt mint az IQ teszt. Itt olyanokat kérdeznek, "hogy mit tennél ha...", "milyen állat lennél...". Ezeknél ne a kérdés szó szerinti mivoltára válaszolj. Ne arra válaszolj, hogy milyen állat lennél, hanem arra, hogy a kiértékelő mit akar látni a papiron. Az ilyen kérdéssorok végén gyakran felteszik ugyanazt a kérdést más kontextusban. Erre nagyon nagyon figyelni kell. Mert ha a két kérdésre nem ugyanúgy válaszolsz az is jelzés értékű a kiértékelő számára.

3.: Szakmai teszted meg nyilván szakmai lesz. Erre legjobb tudásod szerint válaszolj.

Megosztanék veled egy történetet is.

2009-ben egy olajipari cégnél voltam interjún(villamosmérnöki pozicióba). 3 fordulós volt a tesztsor. Körülbelül 100-120-an lehettünk. Az első körben kitöltettek velünk egy IQ tesztet. Ebből kb 30-an mentünk tovább a második fordulóba.

A második fordulóban leültettek minket egy asztalhoz és egy szituációs feladatot kellett "eljátszanunk". Az asztal mellett egy kivülálló ember jegyzetelt csöndben és felmérte a különböző emberek viselkedését és reakcióját.

A feladat az volt, hogy adott egy szoba amit el kell döntenünk, hogy milyen színűre festünk ki.

Hallgattam egy darabig az emberek érvelését néhol veszekedését és egyre idegesebb lettem, szerintem úgy durván 10-15 perc telhetett el amikor eljutott az agyam arra a szintre, hogy ez nem vicc, ez tényleg a második forduló része. Ekkor annyira ideges lettem, hogy összecsuktam a jegyzetfüzetem és felálltam, erre mindekni csöndbe lett hirtelen. A dramaturgiai pillanatot megragadva a külső szemlélőnek cimezve közöltem, hogy ez az egész teszt fölösleges. Érvelésem azzal egészítettem ki, hogy:

- berángattak 100-120 embert egy IQ tesztre

- majd berángattak 20-30 embert még egy tesztre

A két teszt során NEM derült ki, hogy ki ért a munkájához és ki nem. Az itt lévő 30 emberből kiválasztanak 5-t mondjuk akiket behivnak szakmai tesztre és majd nagy csodálkozva kiderül, hogy az 5 emberből senki nem ért a munkájához, viszont elég intelligens, hogy az IQ-n átjusson és érvelni is jól tud.

Kérdem én, mi értelme van annak, hogy kiválasztanak 120 ebmerből például 10-et akikről fogalmuk sincs, hogy értenek-e a szakmájukhoz-e vagy sem? Ennek az egésznek úgy kellene kezdődnie, hogy

1.: szakmai teszt

... többi.

Láttam a jegyzetelő ürgén, hogy meglepődött és akart válaszolni de nem igazán tudott mit. Mivel nem számitottam sok jóra kifáradtam a teremből és leirtam az egészet úgy, hogy vége van.

Nem emlékszem pontosan, de 1 héten belül hivtak telefonon, hogy amennyiben még aktuális mehetnék még egy fordulóra.

Végeredmény annyi lett, hogy ez alatt a pár nap alatt egy kisebb de értelmesebb céggel megállapodtam így aztán nem mentem el a harmadik fordulóra.

Szummázva az egészet, olyan emberek töltetnek ki veled olyan tesztet majd úgy értékelnek téged, hogy valójában halvány lila gőzük sincs arról, hogy a teszteknek mi lenne az értelme, menete és lényege.

2014. szept. 30. 11:36
 5/5 anonim ***** válasza:
Én már álltam fel iq teszt közben mondván ez megalázó és indiszkrét. 120-as az IQ-m, de senkinek semmi köze hozzá és sokat elárul a cég attitűdjéről, ha már az elején alázzák a leendő munkatársat és én nem szándékozom így elkezdeni semmit, ha nem kezelnek normális emberként. Szokásos kérdés pl a családi állapot, származás, vagy a "ha hajótöröttek lennénk, kit mentenél meg először" bárgyú, elmebeteg kérdések. Sablon kérdések alapján választanak, semmi releváns elvárás. Az ilyenről én felállok és elmegyek. Persze megszoktam már, hogy vagy diákokat, vagy diplomásokat akarnak olyan munákra is, amit egy halandó érettségizett is magabiztosan eltudna végezni. De ha érettségid van, szerintük, akkor egy IQ nulla debil vagy, szerintem ezért csinálják.
2014. szept. 30. 13:02

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!