Valaki árulja már el, hogy mégis mi értelme van tanulni?
23 éves koromig tanultam. Van egy BSc diplomám, meg egy középfokú nyelvvizsgám. Mindenhol 70-90 ezer forintot akarnak adni, túlórát nem fizetik, cafetéria nincs.
Ez komoly??? A 8 általános cigányok és a szakmunkás ismerőseim majdnem kétszer ennyit keresnek. Azok, akik középiskolában megbuktat. Én meg diplomával annyit sem tudok megkeresni összesen, amennyit ezek havonta félreraknak.
Ha ezt tudom előre, akkor érettségi után kitakarodtam volna külföldre és azóta több millió forintom lenne félrerakva és mindenem meglenne. Most meg úgy állok, hogy se pénz, se munka.
A kapitalizmusban amit a munkád ér, annyit kapsz !
A roma, segédmunkás nehéz fizikai munkával, amit te 15 percig se bírnál, felépít házat, raktárat, épületet bármit gyakorlatilag reálisan rengeteg reálgazdasági értéket teremt, annak sok pénz jár.
Ha te egy irodában ülsz napi 8 órát és iktatsz leveleket meg kávét főzől a főnöknek, semmilyen fizikai munka, szellemi munka árán gyakorlatilag zéró terméket előállítva nem jár neked sem nettó 70-nél több.
ez így igazságos szerintem.
90-ből hogy élsz meg te Pesten albérletben, úgy, hogy még az anyádat is támogatod? Hazudozz máshol, mert itt senki se hisz neked.
Nem vagyok se villamosmérnök, se gépész. De újra kérdezem: Csak erre a két szakra van szükség? Vagy aki nem ezt végzett, az fogja be a pofáját és dolgozzon 80 ezerért, mert semmit se ér a diplomája? Akik ilyen nagyképűek, azok tapasztalatból beszélnek vagy csak játsszák az agyukat és leírják, hogy villanymérnök? Nem ettől leszel okos, meg alfa.
Agrárdiplomám van és értek az informatikához, mert hobbi szinten érdekel, papírom is van róla. Nem a szakmába vágó területeken voltam elsősorban interjúkon, inkább IT-s melókra jelentkeztem, mert az agrár elég kihalós.
Nem szégyellem a végzettségemet, akik itt ugatnak az embernek, azoknak valószínűleg még érettségijük sincs, és irigyek a másikra.
"segédmunkás nehéz fizikai munkával, amit te 15 percig se bírnál, felépít házat, raktárat, épületet bármit"
De okos vagy te is. Esetleg ismersz? Vagy magadból indulsz ki? Fogalmad sincs róla, hogy évekig fizikai munkát végeztem diákként, de te eldöntöd, hogy én mit meddig bírnék.
Jut eszembe: tudnál 40 fokban kilométereket gyalogolni a kukoricaföldön?
17:52
Lol ezt a sz@r dumát. "Alfa" meg "kell az edzőterem"
Gondolom 2 tonnaszámra tömöd magadba a 40e-es proteint, aztán csodálkozol, hogy nem tudsz még 500e ből se megélni...
Tehát van egy semmirevaló diplomád, amit magad is tudsz, meg van némi képzettséged IT területen. Mihez fogsz kezdeni? Vársz, hátha meggondolja magát a munkaerőpiac és mégis baromi értkékes lesz a végzettséged?
Én éltem cirka 4 évet Pesten havi 90 ezerből, tudom, miről beszélek. Baromi nehéz volt, de legalább dolgoztam és nem tartattam el magam senkivel.
Te meg várjál csak munkanélküliként még pár hónapot, mert derogál a kis pénz, aztán döntsd el, hogy elvégzel egy "piacképes" képzést, amivel annyit érsz el, hogy 25 éves pályakezdő munkanélküli leszel és a világon senkinek nem fogsz kelleni. Mert aki anno 90 ezerért elment dolgozni, annak akkor már három év tapasztalata lesz, neked meg 0.
" Fogalmad sincs róla, hogy évekig fizikai munkát végeztem diákként, de te eldöntöd, hogy én mit meddig bírnék.
Jut eszembe: tudnál 40 fokban kilométereket gyalogolni a kukoricaföldön?"
Hátha te tudnál, nem itt sírnál :P
Ha te is tudsz annyit melózni, mint az általad szidott cigányok ,meg szakmunkások, akkor nosza rajta végezd te is a munkájukat és akassz le kétszer ennyit mint most :-D Ilyen egyszerű ! Problem ?
El vagy te erősen tévedve. A mai világban nem azért kell a diploma, hogy milliós kezdőfizetéssel találj állást. Hanem azért, hogy ne nyáron a 40 fokos tűző napsütésben kelljen dolgoznod, vagy folyamatos műszakban a soron, hanem irodában, egészséges, kényelmes munkakörülmények közt.
Én az irodában kevesebbet keresek, mint lent a gyári munkások 3 műszakban. Mégsem cserélnék velük.
A bölcsészeket meg nem kell annyira fikázni, el tudnak ők is helyezkedni, hacsak nem filozófia-esztétika szakot végeztek.
Nekem az első diplomám bölcsész volt, júniusban diplomáztam, a következő augusztustól már volt munkám. Igaz, hogy 75 e ft-ért, de legalább volt.
Nem volt büdös a munka, elvállaltam, inkább, mint anyámat pumpoljam. Este meg nyelviskolában tanítottam. A kettő együtt már nem volt olyan rossz.
De még így is keveselltem, elvégeztem hát egy pénzügyi szakot levelezőn, mert hátha azzal jobban boldogulok. 2 nyelvből kellett a szakmai nyelvvizsga, anélkül nem adtak diplomát. 2 munkahely mellett hétvégén is tanulni, gondolhatod, hogy nem volt egyszerű.
Ezzel is fél éven belül el tudtam helyezkedni, most már összesen 12 év munkatapasztalatom van.
Most megint munkát kell keresnem, hívnak azért, de általában 6-10 hónap mire az ember talál állást, még tapasztalattal is. És hiába van ennyi tapasztalatom, a bruttó 250-300.000 ft-os bérigényemet már van olyan cég, amelyik sokallja. Ez van, Magyarországon sajnos csak akkor lehet jól keresni, ha politikus vagy, vagy saját vállalkozásod van.
Szóval a válasz a kérdésre, azért kell tanulni, hogy karriert tudjál építeni, hogy ne fizikai munkásként kelljen folyamatos műszakban dolgoznod.
Senki nem állította, hogy lesz egy diplomád, egyből vezérigazgatónak vesznek fel valahova milliós fizetésért. Sajnos ez később is csak keveseknek adatik meg.
Ha kezdőként felvesznek minimálbérért, akkor fogadd el, és becsüld meg magad. Ha már szól valamiről az önéletrajzod, többet is elkérhetsz majd.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!