Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » A gyermekek hadjáratának...

A gyermekek hadjáratának (1212-ben) mégis mi volt az értelme? Egyáltalán nem értem .

Figyelt kérdés
2013. szept. 20. 15:49
 1/9 anonim ***** válasza:

Értelme nem volt, de azt akarták ráhúzni erre, hogy a kereszted lovagok azért nem győznek a muszlimok ellen, mert a lelkük már bűnös.

A keresztény egyház "logikus" következtetése pedig az volt, hogy mindenféle páncélzat nélkül ki kell küldeni a harcmezőre egy rakás harcképzetlen és fegyelmezetlen gyereket egy karddal, és ők majd egészen biztosan visszafoglalják a szentföldet, hiszen ők bűntelenek.

Mondanom sem kell, hogy az eredmény a muszlimok részéről egy hatalmas mészárlás volt, a keresztény Európa pedig észhez kaphatott volna, de ez sajnos nem így történt.

2013. szept. 20. 15:55
 2/9 acelsziv ***** válasza:
Nem lett mészárlás belőle. Mert az őket szállító velenceiek mind eladták őket rabszolgának.
2013. szept. 20. 16:14
 3/9 anonim ***** válasza:
100%

Sokan azt is vitatják, hogy az eset valójában megtörtént. Valószínű, hogy a "gyermekek" inkább fiatal, nincstelen (tehát nagyon csóró) emberek tömege volt, akik végső elkeseredésükben (és mivel talán jó mókának tűnt) összeverődtek egy nagyobb csapatba (de közel sem voltak 30000-en), hogy elindulnak a Szentföldre. Valószínűleg nem jutottak messzire és még valószínűbb, hogy addig is a környéket fosztogatták a vonulás helyett, ezért már a helyi katonák kinyírták őket.

Az összes többi mese (az őket eladó velencei vagy más változatokban marseilles-i kereskedő) meg az egyéb sztorik mind csak mesék, hozzáköltött, kitalált legendák, vagy olyan részban igaz sztorik, amik valaha valakivel megestek, de nem ott, nem úgy és nem akkor.

Éppen ezért az ilyen fejtegetés, miszerint az egyház így meg úgy tartotta logikusnak, hogy tiszta gyermekek menjenek meg ilyesmi, mind baromságok, és valójában a szocializmusban találták ki őket, hogy befeketítsék az egyházat. Ezzel szemben a középkori egyház katonailag elég képzett volt, a keresztes hadjáratok elég jól szervezettek és költségesek voltak, és a pápa nem egy integető örgember volt, hanem többnyire hatalmi játszmákat játszó uralkodó és politikus. Nyilván nem küldtek gyerekeket harcba.

2013. szept. 20. 17:14
 4/9 anonim ***** válasza:

Nem volt értelme és az egyház is tudta épp ezért nem is szervezett ilyen ökörséget.

A legenda szerint két fiút szólított meg az úr Miklóst és Pétert, hogy a bűntelen gyermekek visszahódíthatják a Szentföldet. Péter francia volt Miklós német. Az előbbit végighallgatta a király miután kellő számú idiótát csődített maga köré, majd rájött hogy a fiú mondanivalója nem egészen koherens, hagyta hogy masírozzanak egy kört aztán kifújt a dolog.

A németeknél történt dologról kevesebb forrásunk van, így annyit tudunk, hogy a dolog elvileg sikerrel járt és megindultak. Miklós vezetésével átkeltek az Alpokon és lebandukoltak a Földközi-tengerhez és reménykedtek abban, hogy majd az Úr lesz szíves szétválasztani a tengert mint ahogy elvileg Mózesnek a Vörös-tengert. Miután a csoda elmaradt a sereg jó része szétszéledt, a maradék, az eltökéltebbek megpróbáltak hajóval a kívánt helyre jutni. Az egyik hajó elsüllyedt a másik hajó amire feltévedtek egy kalózhajó volt, ami a rakományát szépen rásózta az afrikai rabszolgapiacra.

A valóságban, ha megtörtént a dolog a történészek szerint néhány évvel idősebbek voltak a szervezők és a résztvevők is még ha voltak is köztük gyerekek és a céljaik is valószínűleg reálisabbak voltak.

2013. szept. 20. 18:55
 5/9 acelsziv ***** válasza:
100%
Utánanézve igazatok van. Én azért döbbentem meg, mert nekünk a töritanár ezt tényként tanította. Szóval én most kissé f**szkivan hangulatba kerültem arra gondolva, miféle ökörségetek taníthatott még. Kösz, hogy ezt tisztázni tudtam.
2013. szept. 20. 19:15
 6/9 anonim ***** válasza:
Amit írtam, én is azért írtam, mert így tanultam még anno a töriórákon.
2013. szept. 20. 20:12
 7/9 anonim ***** válasza:
Gondolom 1212. 12.12.-én indultak.
2013. szept. 21. 00:38
 8/9 anonim ***** válasza:
ja, és 12 perccel dél múltával.
2013. szept. 21. 00:39
 9/9 anonim ***** válasza:
Ha meg is történt, valószínűleg nem gyermekek voltak. nem emlékszem pontosan a részletekre, de a latin szó a gyerekre, akkoriban azt is jelentette, hogy szegény, hajléktalan, nincstelen.
2013. szept. 21. 08:42

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!