Mit tennél, ha a munkahelyeden nem vennének emberszámba?
Én külfölfön élek. Több, mint 3 évig egy kínai étteremben dolgoztam mosogatóként. Szabadnap a hét kellős közepén volt, szabad hétvégét két hónapban egyszer, ha ki tudtam könyörögni. Téli ünnepekre hazamenni, arról szó sem lehetett. Eleinte örültem, hogy van munkám, keresem a lét, ez volt a fő, a főnököm a munkahelyi körülményekhez képest normálisnak tűnt. A kínai kollégákra viszont a kezdetektől jellemző volt a lekezelő stílus, ha valami bajuk volt, nem voltak képesek normál hangnemben megmondani, valamint jó részük köszönni nem volt képes (amire nagyon érzékeny vagyok). Aztán úgy az első két év után a főnök is elkezdett f*szkalaposkodni, hozzáteszem, be se jelentett teljesen, a pénz egy részét feketébe fizette, néha úgy kellett vadásznom, hogy legyen már pár perce kifizetni. De lényeg, hogy egy idő után eléggé átment tahóba, mindenért engem cseszegetett, ha valami gond volt, sose a másik mosogatókat, valamint elvárás terén is embertelen dolgokat produkált.
De lusta voltam más munka után keresni, mert féltem, mi lesz, ha másutt nem tudok megmaradni hosszú ideig, ne adjisten még rosszabb munkahely lenne. Így hát végül tudat alatt szándékosan kirúgattam magamat azáltal, hogy megtagadtam dolgokat, többek között az embertelen mennyiségű túlórát. Így rá voltam kényszerülve, hogy más helyet keressek, találtam, méghozzá sokkalta jobbat.
Mint példám is mutatja, ha valakit nem vesznek emberszámba, az hosszú évekig úgyse bírja, vagy így vagy úgy, de végül elkerül az adott közegből.
Ja, és remélem senki nem támad nekem, hogy "Aki külföldön van, az ne szövegeljen, ott teljesen rózsás a helyzet munkalehetőségek terén." Egyrészt, ez nincs teljesen így, a válság ide is kellőképpen begubózott. Másrészt pegig nincs az a pénz, amiért megérné az embernek tönkretennie az idegeit.
Amúgy odahaza is dolgoztam gyárban, ahol a munkával és a főnökökkel nem volt gond, egyszerűen csak a kollégák nem vettek emberszámba. A felmondáson gondolkodtam, amikor jött egy létszámleépítés és én is beleestem. Az a munkaviszony két év volt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!