Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Mikor mondjak fel ha nem...

Mikor mondjak fel ha nem akarok GYES után visszamenni a munkahelyemre?

Figyelt kérdés

Tudom a mai világban sokan örülnének ha lenne munkahelyük és én sem véletlenül hoztam meg ezt a döntést de egyszerűen nem bírnám elviselni azt a rengeteg stresszt ami a munkámmal jár. Amíg nem szültem bírtam a strapát az este 8-ig tartó munkát de egy kisgyerek mellett nem szeretném tovább folytatni ezt az életmódot. Egy biztosítási cégnél dolgozom/tam gondolom mondanom sem kell micsoda tervszámokkal áldottak meg (aki tudja mire gondolok most bólogat) és mekkora kihívás volt minden egyes nap. Na ezt nem szeretném csinálni, a párom ebben teljesen támogat és megelégedek fele annyi fizetéssel, mint eddig,csak időben érjek oda az oviba és ne a szomszédot kelljen megkérni hogy hozza el a gyereket. (Mindkét nagyszülő kb 200 km-re lakik). Szóval a kérdésre visszatérve mikor kell beadnom a felmondásomat hogy nekem a legjobb legyen? Az is lehet hogy ők is felmondanánk nekem, ki tudja mi lesz még 1,5 év múlva de szeretnék felkészülni arra hogy én lépjek először és ne küldjenek el.

Kérném a segítségeteket, amit előre is köszönök!

2009. szept. 9. 21:31
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:

Azt szoktam mondani, hogy ...

De most nem mondom.

Az a helyzet, hogy annyi volt a célom, hogy elmagyarázzam, hogy az egyes fogalmak jelentés más.

Például, nem célszerű összemosni őket.

Ha már olyan okos vagy, mond el, hol van leírva, hogy a GYED első évére jár a szabi?

Hol van leírva, hogy a tgyásra jár a szabi? (Meglepnél, ha ezt pontos hivatkozással meg tudnád mutatni.)

Úgy gondolom és tapasztalom is, hogy azért tudnak minket átvenni, mert a reánk vonatkozó szabályokat csak felületesen ismerjük. Az ügyintéző ilyenkor nyerő helyzetben van.

Amint pontosan idézel neki valamit, abban a pillanatban visszavonul és emberként kezel.

Velem történt meg:

A postás sosem hozta fel a könyvelt küldeményeket. Az irodánkban reggel 6 órától este 10-ig mindig volt valaki.

Szóvá tettük az illetékes egységnél. közölték, hogy jogukban áll bedobni. Ezt is bicskanyitogató, lekezelő stílusban.

Ez a Mariska néninek elég, de azért én utána néztem.

Ismét felhívtam és megismételtem a kifogásom. Kezdte volna, sőt végig is mondattam vele, utána finoman közöltem, hogy a jogszabály nem egészen ezt mondja és idéztem neki pontosan.

Ekkor lettem számára ügyfél.

Összegezve, nem kötekedni akartam, hanem csak pontosan helyére tenni a fogalmakat. Ennyi. Aki ezt nem vette észre, az valószínűleg nem gyakorlati jogalkalmazó.

;-)

2009. szept. 11. 13:30
 12/15 anonim ***** válasza:
100%
Első vagyok. Nem tudom a jogszabályokat az összegyűlt szabadság idejére vonatkozóan, viszont három évvel ezelőtt helyettesítettem iskolában egy gyes-en lévő kismamát, akinek január közepén járt le a gyes, vagyis eredetileg addig szólt a szerződésem, aztán mondták, hogy maradhatok még áprilisig, mert kiveszi az összegyűlt szabadságot is. Nem hiszem, hogy egyetlen év alatt háromhónapnyi szabadság gyűlne össze, de mondom, az erre vonatkozó törvényeket nem ismerem. Meg persze az is benne van a pakliban, hogy 3 évvel ezelőtt még másképp volt.
2009. szept. 11. 15:16
 13/15 anonim ***** válasza:

Egy egyszerű példával bemutatom (egyébként három évvel ezelőtt is így volt, kivéve, hogy munkaviszony alatt ki nem vett szabadság nem évül el):

Anya keresőképtelen lett 2007. április 7-én. Ikreket szült 2007. október 20-án. szülési szabadságon volt 2007. október 20 - 2008. április 14-ig. Ezt követően fizetés nélküli szabadságot igényelt három évesnél fiatalabb gyermeke otthoni gondozása címén. Az anya 1978-ban született. 2009. július 5-én bejelenti, hogy fizetés nélküli szabadságát megszakítja és visszajön dolgozni.

A felhalmozódott szabadsága kiadását 30 napon belül meg kell kezdeni, de mennyi az annyi? (Tételezzük fel, hogy 2007-ben nem volt szabadságon.)

Megoldás:

Életkora szerint (2007-1978=29 éves) 2007-re jár neki 22 munkanap rendes szabadság, továbbá két gyermeke után 4 nap pótszabadság.

2008. évre jár neki 22 nap rendes szabadság és gyermekei után további 4 nap pótszabadság.

2009. évben időarányosan jár neki 23 nap rendes szabadság és 4 nap gyermekek utáni pótszabadság. Ez pontosan (27*103)/365=8 nap.

Összesen 8+26+26=60 munkanap.

Ez kitart 2009. július 6 - 2009. szeptember 25-ig.

Ez bizony kb. három hónap.

(Csak mellékesen jegyzem meg, hogy számoltam én már 134 nap szabadságot is.)

2009. szept. 12. 08:52
 14/15 anonim ***** válasza:

Még valami.

Tudod, ha nem tanuljuk, ismerjük, értjük meg pontosan a fogalmakat, akkor esetlegesen a bíróságon döbbenünk meg.

Munkaügyi perben a munkaügyi bíró(!!!, becsület szavamra) úgy hozott ítéletet az elmaradt jövedelmekről, hogy összekeverte az önkéntes egészségpénztárakat az Egészségbiztosítási Alappal.

A munkáltató a munkavállaló javára, önkéntes vállalása alapján teljesített munkáltatói tagi befizetést és ezt a bíró a kötelező egészségbiztosítási járulékként értelmezte.

Minden egyes esetben ki kellett hangsúlyoznom a különbséget.

2009. szept. 12. 09:05
 15/15 anonim válasza:
Szia.Én ugyanebben a helyzetben vagyok amiben te.Szállodában meloztam ahol nincs ünnep nincs hétvége csak gürcölés és túlóra.Jelenleg gyeden vagyok a 10 hónapos babámmal.Én sem szeretnék vissza menni.Ugy terveztem hogy ki veszem az össze gyűltszabikat és már az elején szólok hogy ahogy letelik közös megegyezéssel felmondok.Amig itthon leszek keresek munkát.Bár már most is ajánlottak.Szoval nem vagyok elveszett:DNekem abban az évben amikor terhes lettem nem fogyott a szabimból csak 5 nap mert utána egyből eljöttem táppénzre.Ugyhogy ha jól tudom akkor a 2008.évi szabim,a 2009 évi szabim és még részarányosan a 2010 es évim is bent lesz.Legalább 60-70 napom.2 kislányom van.a potnapokkal ennyi nekem.irj ha van kérdésed.üdv...marko1106@freemail.hu
2009. nov. 2. 20:15
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!